20 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Τι είπαν οι βιομήχανοι για Κασσελάκη, οι φήμες για Τσακαλώτο, το υπουργείο Βιομηχανίας και η εξόρμηση υπουργών στις Περιφέρειες – Οικονομικός Ταχυδρόμος

Ειδήσεις Ελλάδα

Πρεμιέρα

Η «guest» εμφάνιση του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Στέφανου Κασσελάκη στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) έδωσε την ευκαιρία στον ένοικο της Κουμουνδούρου να αναπτύξει πλήρως την αντίληψη του για τα οικονομικά πράγματα. Είναι η πρώτη φορά!

«Ρηξικέλευθα»

Κι ήταν τόσο … «ρηξικέλευθα» όσα είπε, με αποτέλεσμα η αριστερή αντιπολίτευση του κόμματος να έχει αρκετά να του προσάψει – πολιτικά όμως. Προβλέπω την αναζωπύρωση των αντιπαραθέσεων, επί του πολιτικού όμως αυτή τη φορά. Ετσι μπορεί να έχει και ενδιαφέρον!

Σοσιαλδημοκρατία

Επί της ουσίας ο κ. Κασσελάκης ανάπτυξη σε νέα εκδοχή τη «σοσιαλδημοκρατική συναίνεση» της μεταπολεμικής περιόδου, κάνοντας λόγο για ένα νέο «κοινωνικό συμβόλαιο». Δεν γνωρίζω αν θα το «αγοράσουν» οι επιχειρηματίες – σαν χλωμό μου φαίνεται … – αλλά ωστόσο ανέφερε, μεταξύ των άλλων, πως «το «κεφάλαιο» είναι απλά ένα εργαλείο – το οποίο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε επ’ ωφελεία όλων».

Ο κ. Ευκ. Τσακαλώτος

Μετά από το προαναφερόμενο απόσπασμα της ομιλίας του κυκλοφόρησαν έντονες φήμες πως ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος – που παρακολουθούσε την ομιλία του προέδρου του μαζί με τον πρώην πρόεδρο της Βουλής κ. Νίκο Βούτση και τον πρώην υπουργό Παιδείας κ. Νίκο Φίλη –  σε μανιοκαταθλιπτική κατάσταση κατέβασε από την βιβλιοθήκη του τους τρεις τόμους του «Κεφαλαίου» μαζί με τους τόμους για την «Υπεραξία» και τα «Grundrisse» – όλα του Κ. Μάρξ, νεότερου και ύστερου – και άρχισε να τα κακοποιεί σελίδα – σελίδα! Μόλις τα κατέστρεψε, έπεσε στον καναπέ καταβεβλημένος, λέγοντας ακατάληπτες φράσεις…. Το περιέθαλψαν τελικά οι παριστάμενοι σύντροφοι του και τον επανέφεραν! Δυστυχώς δεν κατόρθωσα να την επιβεβαιώσω τη φήμη. Απλώς την καταγράφω αναλαμβάνοντας το ρίσκο να διαψευστώ!

—–

Σχόλια

Ανεξαρτητα από τις – υποτιθέμενες(;) αντιδράσεις του κ. Τσακαλώτου – ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ωστόσο, απέσπασε και ευμενείς κριτικές για την ομιλία του από το παριστάμενο κοινό των εργοδοτών. Μερικά από τα σχόλια που έγιναν είναι πως «ακούει σε αντίθεση με τον Τσίπρα, ο οποίος είχε άποψη για όλα ακόμα και για αυτά που δεν γνώριζε», «αλλά δεν έχει ακόμα εικόνα της λειτουργίας του κράτους. Μηδενική γνώση και καθόλου εμπειρία», «δεν είναι ένα κενό πουκάμισο όπως ο Βαρουφάκης».

Δυσοίωνος

Ενας μάλιστα έκανε και προβλέψεις «αν με ρωτάγατε αν θα έβαζα όλα τα λεφτά για το ό,τι ήρθε και θα μείνει στο πολιτικό σκηνικό, θα έβαζα ένα μικρό ποσό…». Κρατώ την τελευταία πρόγνωση για την επιβεβαιώσω ή να την διαψεύσω στο μέλλον….

—-

Τα ίδια

Εκτός όμως από τον κ. Κασσελάκη, κεντρικός ομιλητής ή μάλλον συνομιλητής του προέδρου του ΣΕΒ κ. Δημήτρη Παπαλεξόπουλου ήταν ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεν γίναμε σοφότεροι από την τοποθέτηση του – είναι πράγματα τα οποία έχει πει κατ΄επανάλψη.

—–

Το υπουργείο Βιομηχανίας;

Ομως μου έκανε εντύπωση πως ο πρόεδρος του ΣΕΒ δεν επανέφερε face to face στο πρωθυπουργό το αίτημα για την δημιουργία υπουργείου Βιομηχανίας και Καινοτομίας και ο πρωθυπουργός που προφανώς είχε ενημερωθεί από την προηγουμένη για την σχετική αναφορά, δεν είπε λέξη.

Συνεννόηση;

Εχω την εντύπωση πως υπήρξε κάποια συνεννόηση εκτός αιθούσης μεταξύ των δύο, να μην γίνει η παραμικρή αναφορά. Εκτός κι αν δόθηκε κάποια υπόσχεση από τον πρωθυπουργό στον πρόεδρο του ΣΕΒ για την ικανοποίηση του αιτήματος σε δεύτερο χρόνο, αλλά δεν ήθελε να πει κάτι τώρα για τους δικούς του λόγους….

Αρνητικός

Πάντως σε δύο αιτήματα του προέδρου του ΣΕΒ ο πρωθυπουργός απάντησε αρνητικά. Το πρώτο είναι η χρηματοδότηση των πράσινων επενδύσεων και και το δεύτερο η χρηματοδότηση του κόστους της ενέργειας. Και ο κ. Μητσοτάκης προέβαλε την δημοσιονομική σταθερότητα….

—-

Καθυστέρηση

Γράφαμε χθες ότι αύριο, την Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί υπουργικό συμβούλιο με βασικό θέμα συζήτησης το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τα κόκκινα δάνεια, τις μικροπιστώσεις και την αυστηροποίηση στον τρόπο λειτουργίας των funds και των servicers. Τελικά λόγω του δεύτερου γύρου των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών όλα πηγαίνουν πίσω για τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Στις περιφέρειες

Μάλιστα η πηγή – απολύτως έγκυρη – που μου αποκάλυψε την πληροφορία για την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου, αφού πρώτα προηγηθεί υπουργικό συμβούλιο, επανήλθε χθες λέγοντας μου ότι δεν μπορεί να συγκληθεί τελικά το υπουργικό γιατί πολύ απλά ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή σε όλους τους υπουργούς, συμπεριλαμβανομένου και του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού για το υπό συζήτηση νομοσχέδιο κ. Κωστή Χατζηδάκη, να εκδράμουν στις περιφέρειες όπου δεν έχει εκλεγεί από τον πρώτο γύρο περιφερειάρχης ώστε να βοηθήσουν με όλες τις πολιτικές τους δυνάμεις ώστε η Νέα Δημοκρατία να πετύχει το απόλυτο 13 στα 13.

Ευτυχώς δηλαδή που ξεμπερδεύουμε αυτή την εβδομάδα με τις αυτοδιοικητικές εκλογές για να πάρει και πάλι μπροστά η κυβερνητική μηχανή και να παράξει νομοθετικό έργο!

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό