17.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Τι είναι το «Blackout Challenge» που απειλεί παιδιά και τρομάζει τους γονείς;

Ειδήσεις Ελλάδα

Ένα 8χρονο κορίτσι παραλίγο να χάσει τη ζωή της στο προαύλιο του σχολείου στη βόρεια Ελλάδα όταν, μαζί με τις φίλες της, επιχείρησαν να παίξουν το «blackout challenge» που σαρώνει στην πλατφόρμα Tik Tok. 

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, η ανήλικη μαθήτρια δημοτικού, θέλησε να εντυπωσιάσει τους συμμαθητές της φτάνοντας στο σημείο λιποθυμίας. Αφού έχασε τις αισθήσεις της, έπεσε και χτύπησε αφήνοντας τους συμμαθητές της έκπληκτους. Η μαθήτρια μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο όπου της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες ωστόσο σύμφωνα με τους γιατρούς το challenge λίγο έλειψε να αποβεί μοιραίο. 

Τι είναι το «blackout challenge»

Πρόκειται για παιχνίδι – πρόκληση, challenge, και έχει γίνει αρκετά δημοφιλές στους χρήστες του Tik Tok όπου οι παίκτες καλούνται να κρατήσουν την αναπνοή τους όση περισσότερη ώρα αντέχουν. Μάλιστα η όλη διαδικασία βιντεοσκοπείται με το κινητό προκειμένου να καταγραφούν οι αντιδράσεις του προσώπου αλλά και του σώματος.

Το παιχνίδι έχει αναστατώσει τους γονείς καθώς επί της ουσίας είναι μια πρόκληση εικονικού πνιγμού. Ανεξαρτήτως των τρόπων με τους οποίους οι χρήστες επιτυγχάνουν τα «μπλακάουτ» τους, ουσιαστικά προκαλείται σκόπιμη διακοπή του οξυγόνου στον εγκέφαλο. Οι γιατροί εφιστούν την προσοχή καθώς οι συμμετέχοντες κινδυνεύουν με μόνιμη απώλεια της νευρικής λειτουργίας, νοητική αναπηρία ή ακόμα και θάνατο. Σημειώνεται ότι ο εγκέφαλος μπορεί να υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη εάν παραμείνει χωρίς οξυγόνο για περίπου τρία λεπτά. Εάν δεν οξυγονωθεί για πέντε λεπτά τότε επέρχεται θάνατος. 

Θάνατοι στο εξωτερικό

Παρά το γεγονός ότι τα παιδιά έχουν άγνοια κινδύνου και οι αντιδράσεις που καταγράφονται στα κινητά τους τηλέφωνα προκαλούν γέλιο και χλευασμό, δεν είναι λίγα τα περιστατικά όπου παιδιά που επιχείρησαν να δοκιμάσουν την επικίνδυνη αυτή πρόκληση και έφτασαν στον θάνατο.

Η επικίνδυνη αυτή μόδα ξεκίνησε από σχολεία στις ΗΠΑ, είχαν καταγραφεί περίπου 82 θάνατοι μαθητών από ένα παρεμφερές παιχνίδι προσομοίωσης πνιγμού.

Η εφημερίδα Washington Post πρόσφατα ανέφερε ότι το Tik Tok μπλόκαρε την αναζήτηση για το Blackout Challenge. Η διαδικτυακή πλατφόρμα ανέφερε ότι περίπου 15-20 χρήστες της είχαν χάσει τη ζωή τους όταν επιχείρησαν να μαγνητοσκοπήσουν τους εαυτούς τους συμμετέχοντας στην πρόκληση.

Σημειώνεται ότι παρά το γεγονός ότι η εταιρεία έχει δεχτεί δεκάδες αγωγές για ακούσια προτροπή και πρόκληση θανάτου ανηλίκων που το επιχείρησαν, δικαστές στις ΗΠΑ ανέφεραν ότι η εταιρεία προστατεύεται από τον νόμο καθώς ενημερώνει προληπτικά τους χρήστες για την επικινδυνότητα του παιχνιδιού.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό