20.6 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Τι είναι το κατηγορητήριο και η δίωξη εναντίον του πρώην προέδρου

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πρόκειται να οδηγηθεί σε δικαστήριο του Μανχάταν την Τρίτη, σε μια ιστορική ημέρα, μετά την απαγγελία ποινικών κατηγοριών εναντίον του για τον χρηματισμό μιας πορνοστάρ προκειμένου να εξαγοράσει τη σιωπή της.

Ακολουθούν μερικές εξηγήσεις, αναφορικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, με αφορμή την υπόθεση Τραμπ:

* Το κατηγορητήριο είναι ένα δικαστικό έγγραφο που περιέχει κατηγορίες που ψηφίστηκαν από ένα μεγάλο σώμα ενόρκων, μια ομάδα ανθρώπων που αποφασίζουν εάν ένας εισαγγελέας έχει αρκετά στοιχεία για να ασκήσει ποινική δίωξη.

Στο κατηγορητήριο απαγγέλλονται επίσημες κατηγορίες για έγκλημα και παρέχει τη βάση για νομική δίωξη.

Μετά από το κατηγορητήριο, ο κατηγορούμενος ενημερώνεται επίσημα για τις κατηγορίες, όπως  κατοχυρώνεται στην Πέμπτη Τροποποίηση του Συντάγματος των ΗΠΑ.

Στη συνέχεια, ένας κατηγορούμενος μπορεί να παραπεμφθεί επίσημα για όποιες κατηγορίες ασκηθούν. Οι αξιωματούχοι επιβολής του νόμου παίρνουν δακτυλικά αποτυπώματα και φωτογραφίζουν τους περισσότερους κατηγορούμενους που αντιμετωπίζουν προσαγωγές.

* Ο κατηγορούμενος προσάγεται στο δικαστήριο για να ακούσει τις κατηγορίες και έχει την ευκαιρία να δηλώσει ένοχος ή αθώος.

REUTERS/Amanda Perobelli

Ένας δικαστής ή εισαγγελέας συνήθως διαβάζει δυνατά τις κατηγορίες. Ένας κατηγορούμενος εκπροσωπείται συνήθως από δικηγόρους, ειδικά σε υποθέσεις που είναι υψηλού προφίλ ή θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε φυλάκιση.

Εάν ένας κατηγορούμενος δηλώσει αθώος, ένας δικαστής συνήθως αποδέχεται την ένσταση και προγραμματίζει την επόμενη εμφάνιση στο δικαστήριο και ίσως μια ημερομηνία δίκης.

Εάν ένας κατηγορούμενος παραδεχτεί την ενοχή του, ο δικαστής θα επιβάλει τιμωρία, συνήθως σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Οι δικηγόροι του Τραμπ είπαν ότι θα δηλώσει αθώος την Τρίτη.

Οι δικηγόροι ορισμένων κατηγορουμένων που δηλώνουν αθώοι μπορούν να συμμετάσχουν σε διαπραγματεύσεις σχετικά με την ενοχή, εδώ διαπραγματεύονται μια δήλωση ενοχής με τους εισαγγελείς για να αποφύγουν μια δίκη.

Οι κατηγορούμενοι συνήθως παραδέχονται την ενοχή τους για ορισμένες αλλά όχι όλες τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν.

Διαβάστε ακόμη

Ο Τραμπ έτοιμος να καθίσει στο εδώλιο – 55.000 αστυνομικοί σε επιφυλακή

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό