22.6 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Τι είναι το γεύμα των μουσουλμάνων κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού;

Ειδήσεις Ελλάδα

Το Ιφτάρ είναι το γρήγορο απογευματινό φαγητό των μουσουλμάνων  κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού , το οποίο καταναλώνεται αμέσως μετά την προσευχή του Μαγκρίμπ.

Πρόκειται για το δεύτερο γεύμα μέσα στη μέρα, ενώ το πρώτο είναι το Σουχούρ το οποίο είναι πρωινό και καταναλώνεται μετά την προσευχή που γίνεται λίγο πριν από την αυγή.

Το 2023 η UNESCO πρόσθεσε το Ιφτάρ στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η προσευχή του Μωάμεθ κατά το Ιφτάρ

Συνήθως στο Ιφτάρ οι μουσουλμάνοι είτε τρώνε έξω από το τέμενος αμέσως μετά την προσευχή μαζί με τους υπόλοιπους πιστούς, είτε επιστρέφουν στο σπίτι τους όπου όμως έχουν καλέσει φίλους ή συγγενείς μιας και θεωρείται ευλογία να προσφέρει κάποιος το γεύμα αυτό, είτε σε γνωστούς του, είτε να πληρώσει χρήματα σε κάποιο τζαμί ή φιλανθρωπική οργάνωση για να ετοιμαστεί Ιφτάρ για ανήμπορους οικονομικά πιστούς.

Η προσευχή Μαγκρίμπ γίνεται αμέσως μετά τη δύση του ηλίου, ενώ πιστεύεται πως ο πρώτος που δίδαξε την διακοπή της νηστείας του Ραμαζανιού ήταν ο ίδιος ο προφήτης Μωάμεθ.

Reuters

Ορισμένα ιερά βιβλία του Ισλάμ  αναφέρουν πως ο προφήτης Μωάμεθ, συνήθιζε να διαβάζει την εξής προσευχή κατά το Ιφτάρ: «Η δίψα έφυγε, οι φλέβες είναι υγρές και η επιβράβευση διασφαλισμένη εάν αυτό είναι το θέλημα του Αλλάχ».

Τα εδέσματα του Ιφτάρ

Μετά από μια ολόκληρη μέρα νηστείας το μενού του Ιφτάρ δεν θα μπορούσε να περιλαμβάνει παραδοσιακά βαριά φαγητά.

Έτσι στο τραπέζι κυριαρχούν το ρύζι, οι φακές, τα ζυμαρικά, συνήθως μαγειρεμένα με μπόλικα κρεμμύδια, οι πίτες, το πιλάφι με το αρνί, το κοτόπουλο και οι πατάτες.

Μετά την κατανάλωση του γεύματος προσφέρονται στους συμμετέχοντες χυμοί, φρούτα, αποξηραμένοι ή ξηροί καρποί και τσάι.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό