17.3 C
Athens
Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Τι βλέπουν οι πωλητές στο ΧΑ, ο Πόντιος Πιλάτος της ενέργειας και οι επισφάλειες – φωτιά στους παρόχους – Οικονομικός Ταχυδρόμος

Ειδήσεις Ελλάδα

Αναβάθμιση

Μία ακόμη καλή είδηση: Η Fitch αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες. Ίσως ήταν αναμενόμενο, μετά από την DBRS και την Moody΄s που αναβάθμισαν την ελληνική οικονομία. Αλλά σε κάθε περίπτωση είναι μία ευτυχής εξέλιξη. Δεν υπάρχει αμφιβολία.

Πτώση

Και μάλιστα σε μία ημέρα που οι μετοχές στο ελληνικό χρηματιστήριο «έφαγαν πολύ ξύλο». Και ιδιαίτερα οι τραπεζικές. Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν μ΄ αρέσει αυτή η εξέλιξη, Σίγουρα δεν είναι καλή. Δεν ξέρω πόσο θα συνεχιστεί και που θα βγάλει;

Κάτι ξέρουν;

Δεν μπορεί η ελληνική οικονομία να είναι δεύτερη σε ανάπτυξη στην ευρωζώνη, να αποκτά επενδυτική βαθμίδα και το χρηματιστήριο να χάνει λίγο – λίγο ότι κέρδισε από την αρχή του χρόνου! Μήπως αυτοί που πουλάνε ξέρουν κάτι περισσότερο από μας;

————————-

Μελέτες

Πρωτίστως ήταν δελτίο για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας που εκδίδει κάθε εβδομάδα η Alpha Βank και στην συνέχεια ήρθε η μελέτη της Eurobank σχετικά με την καταστροφή της Θεσσαλίας και τις επιπτώσεις που θα έχει στην ελληνική οικονομία.

Άγνωστο

Διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές των όσων γράφουν οι ερευνητές των δύο τραπεζών, βλέπω πως το μέγεθος της καταστροφής είναι άγνωστο και οι συνέπειες θα είναι μεγάλες, αλλά δύσκολα ακόμη μπορούν να προσδιοριστούν.

Χρήμα

Οι επικείμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα αποτυπώσουν σίγουρα ένα κλίμα που επικρατεί μεταξύ των κατοίκων στην περιοχή. Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποτρέψει τα χειρότερα γι΄ αυτό και δίνει βοηθήματα και αποζημιώσεις για την κάλυψη άμεσων αναγκών των πληγέντων. Και ανακοίνωσε επίσης και διπλό market pass στη Θεσσαλία (την Βοιωτία και την Φθιώτιδα επίσης). Μήπως γλιτώσουν τα χειρότερα….

————————-

Βόλος

Είμαι περίεργος όμως να δω τι θα γίνει στο Δήμο Βόλου που είναι 16 ημέρες – αν δεν κάνω λάθος – χωρίς νερό. Και αίφνης έγινε και μία δήλωση από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας την κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη πως και πριν την καταστροφή το νερό του Βόλου ήταν ακατάλληλο. Στο τέλος θα πάω να ψηφίσω τον κ. Αχιλλέα Μπέο. Είναι Θεός ο άνθρωπος. Δεν παίζεται! Αξίζει στην πόλη!

————————-

Φωτοβολταϊκά

Στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) βρίσκεται η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) σχετικά με τους δύο διαγωνισμούς για την εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών (400 kW) συστημάτων στα κορεσμένα δίκτυα της Κρήτης και της Πελοποννήσου, οι οποίοι είχαν διεξαχθεί πριν από περίπου έναν χρόνο. Η «περιπέτεια» είχε ξεκινήσει όταν συμμετέχοντες στους διαγωνισμούς είχαν προσφύγει στη ΡΑΑΕΥ, υποστηρίζοντας ότι υπήρχαν προβλήματα στη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΔΕΔΔΗΕ.

Πόντιος Πιλάτος

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και το ΥΠΕΝ θα ήθελε από τον Ρυθμιστή της ενεργειακής αγοράς μια σαφή θέση για την ακύρωση ή επικύρωση των δύο ανταγωνιστικών διαδικασιών, τελικά η απόφαση παραθέτει τα ευρήματα του σχετικού πορίσματος, αφήνοντας τον τελικό λόγο στο ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης για την τύχη τους. Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου, δηλαδή η ΡΑΑΕΥ.

Πρόστιμο

Μάλιστα, η απόφαση, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, συνοδεύεται και από εισήγηση επιβολής προστίμου στον ΔΕΔΔΗΕ, ενός ποσού με πολλά μηδενικά… Κι αυτό διότι, δύο μήνες μετά τη διεξαγωγή των διαγωνισμών ο ανάδοχος του έργου έσβησε τις καταγραφές του ηλεκτρονικού συστήματος, με συνέπεια ο Διαχειριστής να μην διαθέτει κρίσιμα δεδομένα, γεγονός που δυσκόλεψε την έρευνα της ΡΑΑΕΥ.

————————-

Ενεργειακός τουρισμός

Τη γνωμοδότηση της ΡΑΑΕΥ για αλλαγή του άρθρου 42 του κώδικα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας έχει ζητήσει επειγόντως το ΥΠΕΝ. Πρόκειται για το άρθρο που δίνει σε καταναλωτές με χρέη τη δυνατότητα αλλαγής προμηθευτή. Στόχος του υπουργείου είναι να έχει στα χέρια του τη γνωμοδότηση εντός της πρώτης εβδομάδας του Οκτωβρίου, προκειμένου να προχωρήσει σε άμεσες αλλαγές, βάζοντας φρένο στον «ενεργειακό τουρισμό».

Επισφάλειες

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι επισφάλειες στις εταιρείες προμήθειας έχουν αυξηθεί στο 3% του τζίρου (από 1% παλαιότερα) συνυπολογίζοντας και τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις. Χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας μεταξύ στελεχών της ΡΑΑΕΥ και του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ τις επόμενες ημέρες η Αρχή έχει καλέσει και τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας για διαβούλευση τόσο για την αντιμετώπιση των μπαταξήδων όσο και για τα νέα τιμολόγια. Άλλωστε, έως το τέλος του έτους έχει τεθεί ως στόχος η αναθεώρηση ολόκληρου του κώδικα προμήθειας.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό