23.7 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Τι βλέπει ο Στουρνάρας για επιτόκια, άλλα λέει η ΕΡΓΑΝΗ άλλα ο Μητσοτάκης, η δωρεά της ΤΕΡΝΑ και η αναβάθμιση της Λοϊζου – Οικονομικός Ταχυδρόμος

Ειδήσεις Ελλάδα

Ευχάριστη

Τα εγκαίνια του νέου θησαυροφυλακίου της Τράπεζας της Ελλάδος, ο Διοικητής της κ. Γιάννης Στουρνάρας τα συνόδευσε και με μία – έτσι κι αλλιώς – ευχάριστη είδηση! Κι αν δεν κάνω λάθος είναι η πρώτη φορά που ο κ. Στουρνάρας είναι τόσο κατηγορηματικός επί του συγκεκριμένου θέματος. Επί ποίου θέματος; Μα για τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας….

Κατηγορηματικός

Είπε χαρακτηριστικά ότι «εδώ και αρκετούς μήνες, έχει υπάρξει σημαντική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού παγκοσμίως και, εντός του 2024, αναμένεται να ξεκινήσει και η μείωση των βασικών επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών». Και με βάση προηγούμενες δηλώσεις αρμοδίων – εντός και εκτός Ελλάδος – η μείωση σχεδιάζεται μετά τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους. Αμήν!

—-

Προσδοκίες

Δοθείσης ευκαιρίας ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνει διαρκώς πως μέχρι το τέλος της τρέχουσας κυβερνητικής θητείας ο μέσος μισθός στην Ελλάδα θα έχει ανέλθει στα 1.500 ευρώ. Μοιράζοντας προσδοκίες….

Πάνω από το 50%

Χθες το βράδυ όμως δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα επίσημα στοιχεία στο 12μηνο του 2023 όσοι αμοίβονταν από 500 ως και 1.000 ευρώ τον μήνα ανήλθαν στους 1.233.031 εργαζομένους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των εργαζομένων ήταν 2.296.845. Μάλιστα!

Οι τυχεροί

Μόνο οι 433.077 εργαζόμενοι είχαν αμοιβές από 1.501 ευρώ και άνω. Και οι 630.737 εργαζόμενοι είχαν αμοιβές από 1.001 ευρώ ως και 1.500 ευρώ το μήνα!

Σε τιμή ευκαιρίας

Δεν γνωρίζω με τι είδους «μαγικά» ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να «οδηγήσει» τον μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ – αν και εγώ μαζί του είμαι να εξηγούμαστε – όταν μάλιστα σκοπεύει να εισάγει με διακρατικές συμφωνίες μερικές εκατοντάδες χιλιάδες αλλοδαπούς εργαζόμενους. Για να εξουδετερώσει την πίεση στην αγορά εργασίας που αφορά στην άνοδο των μισθών και των ημερομισθίων. Αλλά είπαμε η »ταμπέλα» γράφει: πωλούνται προσδοκίες σε τιμή ευκαιρίας….

Η ΤΕΡΝΑ

Η ΤΕΡΝΑ ο κατασκευαστικός βραχίονας του ομίλου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει χτίσει μία μοναδική εμπειρία στην υλοποίηση έργων υποδομής.

Αυτό άλλωστε τονίστηκε και από τον αρμόδιο υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σταϊκούρα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο εργοτάξιο του νέου Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης (ΔΑΗΚ) στο Καστέλι.

Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, με τις κατασκευαστικές του εργασίες να έχουν ξεπεράσει ήδη το 31%.

Ο κ. Σταϊκούρας, μάλιστα, υπογράμμισε: «Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο, εξαιρετικά δύσκολο και σύνθετο, με αρκετά ανοικτά ζητήματα, όπως είναι ζητήματα εύρεσης ανθρώπινου κεφαλαίου για την εκτέλεση του έργου, εξοπλισμού αεροναυτιλίας, οδικών συνδέσεων, ηλεκτροδότησης κ.α., τα οποία θα επιδιώξουμε να αντιμετωπίσουμε κατά τον βέλτιστο εφικτό τρόπο».

Το νέο αεροδρόμιο

Ο ΔΑΗΚ προχωρά με εντατικούς ρυθμούς και φυσικά η ΤΕΡΝΑ έχει την εμπειρία απέναντι στις όποιες προκλήσεις να παραδίδει εγκαίρως κι εντός χρονοδιαγράμματος τα έργα που αναλαμβάνει, όπως σημειώνουν και αρκετοί παράγοντες της αγοράς.

Και φυσικά η εταιρεία δεν περιορίζεται αυστηρά και μόνο στις συμβατικές της υποχρεώσεις.

Το «Νίκος Καζαντζάκης»

Η εταιρεία – μέλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, έχοντας υψηλά τις αξίες της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης αναλαμβάνει με δική της πρωτοβουλία και την εκτέλεση εργασιών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την οικονομική και βιώσιμη ανάπτυξη μίας περιοχής.

Έτσι η ΤΕΡΝΑ με δική της χρηματοδότηση ανέλαβε να πραγματοποιήσει τις εργασίες για την αναγκαία συντήρηση τμήματος του οδοστρώματος του διαδρόμου του υφιστάμενου αεροδρομίου στο Ηράκλειο «Νίκος Καζαντζάκης».

Ο διάδρομος αξίζει να σημειωθεί ότι κατασκευάστηκε πριν από 50 χρόνια και οι εργασίες συντήρησης που απαιτούνται δεν θα είναι μία απλή διαδικασία.

Η κυρία Βίκυ Λοΐζου

Η κυρία Βίκυ Λοϊζου είναι γενική γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων στο υπουργείο Ανάπτυξης και πρόκειται για ένα από τα πρόσωπα που στελέχωσαν τα υπουργικά γραφεία αλλά και εκείνο του πρωθυπουργού σε παρόμοιες θέσεις με αντικείμενο τις επενδύσεις.

Πολλοί δεν γνωρίζουν πως την εποχή των μνημονίων η κυρία Λοϊζου πολύ πιο νέα τότε ήταν και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου με την τρόικα. Ανάμεσα στα θέματα που χειρίστηκε ήταν τα «κόκκινα» δάνεια καθώς κι εκείνα των μεταρρυθμίσεων στην αγορά και την οικονομία (π.χ. κλειστά επαγγέλματα).

Στην προηγούμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη θήτευσε σε θέσεις γενικής γραμματέως στα υπουργεία Τουρισμού και Εξωτερικών.

Πρόσκληση

Γιατί γράφω για τη γενική γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων;

Απ ό,τι μαθαίνω ο ρόλος και η θέση της αναβαθμίζεται. Και μάλλον θα παίξει καίριο ρόλο στην προσέλκυση επενδύσεων.

Και για το λόγο αυτό με ανοιχτή πρόσκληση που ανήρτησε και στο LinkedIn αναζητά από τον δημόσιο τομέα ικανά στελέχη με δυνατά βιογραφικά για να στελεχώσουν το γραφείο της και την γενική γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων.

Ελπίζω να πιάσει τόπο η πρόσκληση της κυρίας Λοϊζου και κυρίως ο σκοπός της γενικής γραμματείας για την προσέλκυση επενδύσεων.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό