20 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Τι ανακάλυψε για την ακρίβεια ο Μητσοτάκης, η ρύθμιση Σκυλακάκη για τα τιμολόγια και η ανάρπαστη στο Λονδίνο ΔΕΗ – Οικονομικός Ταχυδρόμος

Ειδήσεις Ελλάδα

Εισαγωγής…

Στο Μέγαρο Μαξίμου το κακό το … βλέπουν να έρχεται και παίρνουν από τώρα τα μέτρα τους! Σε τι αναφέρομαι; Μα στην ακρίβεια, το υπ΄ αριθμόν ένα πρόβλημα της συντριπτικής πλειονότητας των ελληνικών νοικοκυριών. Θα θυμάστε ότι μέχρι τώρα όποιος κυβερνητικός παράγοντας αναφέρονταν στην ακρίβεια έκανε λόγο για την … «εισαγόμενη ακρίβεια»!

Οξύμωρο

Μην τυχόν και την χρεώσουν στην κυβέρνηση. Ομως όσο απομακρυνόμαστε από το «τρισκατάρατο» 2022, την χρονιά που η ακρίβεια αναδείχθηκε στο σημαντικότερο οικονομικό πρόβλημα των πολιτών, τόσο – διαπιστώνουν ευλόγως – ότι είναι σχήμα οξύμωρο ο χαρακτηρισμός της ακρίβειας ως «εισαγόμενη»….

Το γύρισαν!

Και ο – πλέον – εμφανής φόβος που τους διακατέχει είναι να μην αποδοθεί η ακρίβεια στον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Ετσι λοιπόν αποφάσισαν να την «γυρίσουν την πλάκα» και να το πάρουν αλλιώς….

Και παθογένειες…

Χθες, λοιπόν, στην εβδομαδιαία – και «αδιαμεσολάβητη» – επικοινωνία του με τους … «αναγνώστες» του στο fb ο κ. Μητσοτάκης κάνει λόγο για «το πρόβλημα της ακρίβειας, ένα πρόβλημα που είναι κατά ένα μέρος εισαγόμενο αλλά οφείλεται και σε διαχρονικές παθογένειες της ελληνικής αγοράς». Μάλιστα! Οι «παθογένειες» όπως αντιλαμβάνεστε ανακαλύφθηκαν εσχάτως!

 

«Ακρίβεια Μητσοτάκη»

Ομως χθες επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Παύλος Μαρινάκης μιλώντας στην ΕΡΤ έκανε λόγο για «εισαγόμενη ακρίβεια και όχι ακρίβεια Μητσοτάκη»! Αποκαλύπτοντας ουσιαστικά και τον φόβο που διακατέχει το Μέγαρο Μαξίμου!

Θα το γλυτώσει;

Δηλαδή μην τυχόν το παρατεταμένο κλίμα της ακρίβειας και αποδοθεί στον κ. Μητσοτάκη. Νομίζω όμως ότι με τα ατελέσφορα μέτρα που ως τώρα έχει πάρει η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά στο τέλος δεν θα το γλυτώσει αυτό που – ορθώς – φοβάται….

—-

Ο κ. Θ. Σκυλακάκης

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης είναι γνωστός οπαδός της νεοφιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής.

Αν και βέβαια, η συγκεκριμένη πολιτική στο οικονομικό πεδίο έχει χάσει το νόημα της λόγω των μεγάλων διεθνών γεωπολιτικών εξελίξεων, της εμφάνισης νέων απειλών (πανδημία και κλιματική κρίση) με αποτέλεσμα όλες οι κυβερνήσεις, διεθνώς, να σπεύδουν και να παρεμβαίνουν στην ελεύθερη λειτουργία των αγορών.

Κάπως έτσι και ο κ. Σκυλακάκης, προχώρησε σε συνεννόηση βέβαια με τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στην καθιέρωση του «πράσινου» τιμολογίου ρεύματος.

Αναφέρομαι σε αυτό γιατί πρόκειται για καθαρά κρατική παρέμβαση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Νέα παρέμβαση!

Μαθαίνω, λοιπόν, ότι είτε ο ίδιος είτε η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) πριν στεγνώσει καλά, καλά το μελάνι από τα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος, ετοιμάζονται για νέα παρέμβαση.

Και η ανάγκη προκύπτει από το γεγονός πως κρατική εταιρεία η Φυσικό Αέριο Ελλάδος της ΔΕΠΑ Εμπορίας εμφανίστηκε με ένα τιμολόγιο ρεύματος κίτρινου χρώματος αλλά που έχει τα χαρακτηριστικά του μπλε ή των σταθερών τιμολογίων. Διαθέτει στους καταναλωτές σε χαμηλή τιμή σταθερή χρέωση για οκτώ μήνες.

Έλα, όμως, που σύμφωνα με την Αρχή, αυτό το προϊόν κάπου μπερδεύει τον κόσμο αν και βέβαια πυροδοτεί ανταγωνισμό.

Κάτι λοιπόν, ψήνεται και σύντομα θα έχουμε νέα…

Το τιμολόγιο του υπουργού

Πάντως, επειδή οι καταναλωτές ακόμη ψάχνονται ως προς το τι τιμολόγιο να διαλέξουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας με συνέντευξη του προς «Το Βήμα» και τη συνάδελφο Μάχη Τράτσα είπε να δώσει τα φώτα του. Να σημειώσω δε, πως ο κ. Σκυλακάκης τον Ιανουάριο αν και ηλεκτροδοτείται από ακριβό πάροχο, όπως λέει και ο ίδιος, κράτησε το πράσινο τιμολόγιο: «Εάν οι πάροχοι είναι συστηματικά ακριβοί θα χάσουν πελάτες, το λέω και για τον δικό μου που είναι από τους ακριβότερους σήμερα». Και στην ερώτηση που του ετέθη αν θα αλλάξει τιμολόγιο και πάροχο απάντησε: «Εάν την 1η Φεβρουαρίου παραμείνει η ίδια τιμή, βεβαίως θα αλλάξω. Πιστεύω ότι θα υπάρχουν ελκυστικές προσφορές και σε “κίτρινα” κυμαινόμενα και σε “μπλε” σταθερά. Θα διαλέξω μια ελκυστική προσφορά. Αυτό θα συμβούλευα και τους καταναλωτές. Η δύναμή τους είναι η αλλαγή. Μόνο όταν αλλάζεις και “τιμωρείς” τους ακριβούς, λειτουργεί ο ανταγωνισμός…»

Η ΔΕΗ

Η ελληνική κεφαλαιαγορά βρίσκεται σε άνθηση.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών ετοιμάζεται για νέες εισαγωγές εταιρειών, ενώ αυξάνονται οι θεσμικοί επενδυτές που αναζητούν κάθε ευκαιρία για να τοποθετηθούν στο μετοχικό κεφάλαιο μεγάλων ελληνικών εταιρειών με στιβαρές προοπτικές ανάπτυξης. Κάλλιστα μπορεί να δει κανείς την περίπτωση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με το fasttrack placement που έκανε την περασμένη Πέμπτη.

Μία επίσης εταιρεία που έχει ανατρέψει τα δεδομένα και ακολουθεί μία σταθερή και υγιής ανάπτυξη είναι και η ΔΕΗ.

Και αύριο Τρίτη 23 Ιανουαρίου στις 2 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος αναμένεται να ανοίξει περαιτέρω τα επενδυτικά της χαρτιά…

Capital Markets Day

Διοργανώνει την Capital Markets Day και ο πρόεδρος και CEO κ. Γιώργος Στάσσης μαζί με τα άλλα διοικητικά στελέχη πρόκειται να παρουσιάσουν από το Λονδίνο το στρατηγικό επιχειρησιακό σχέδιο για την περίοδο 2024 – 2027.

Δεν θα σας πω για τους νέους στόχους που θα θέσει, καθώς αυτοί κρατιούνται ως επτασφράγιστο μυστικό. Αν και ο ΟΤ την περασμένη Δευτέρα σας έδωσε μία πρόγευση της νέας πορείας της ΔΕΗ.

Αυτό που έχω να σας μεταφέρω είναι ένα κλίμα που μου δώσανε ως προς το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Capital Markets Day.

Περί τα 40 με 50 στελέχη διεθνών επενδυτικών και χρηματοοικονομικών οίκων θα παρακολουθήσουν από κοντά το νέο σχέδιο της ΔΕΗ και γύρευε πόσοι διαδικτυακά…

Κοντός ψαλμός…

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό