20.4 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Τιμή να με θυμούνται ως τον Πρόεδρο που έκανε τέμενος της Αγία Σοφία

Ειδήσεις Ελλάδα

Στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος αναφέρθηκε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν , με αφορμή την απονομή βραβείων τέχνης στην Κωνσταντινούπολη. 

«Δόξα στον Αλλάχ. Έπειτα από 80 χρόνια λαχτάρας, σπάσαμε τις αλυσίδες μαζί και αποκαταστήσαμε την Αγία Σοφία στην αρχική της μορφή, σύμφωνα με την επιθυμία του Πορθητή» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν και πρόσθεσε: 

«Δοξάζω για άλλη μια φορά τον Κύριό μου που μας χάρισε αυτή την τιμή, αυτή την αξιοπρέπεια να χαρούμε το τέλος της αιχμαλωσίας της Αγίας Σοφίας. Το να μας μνημονεύουν ως τον Πρόεδρο που άνοιξε ξανά την Αγία Σοφία είναι η μεγαλύτερη τιμή στον κόσμο της καρδιάς μας».

Ο Πρόεδρος Ερντογάν ανέφερε επίσης ότι αυτοί που θα προστατέψουν την Αγία Σοφία είναι οι νέοι, που θα δώσουν το παρών στο κάλεσμα ο καθένας ξεχωριστά. «Όσο αυτό συμβαίνει, Θεού θέλοντος, ο ήχος του Κορανίου από τους τρούλους της Αγίας Σοφίας και το κάλεσμα για προσευχή από τους μιναρέδες της δεν θα παύσουν ποτέ»

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί το 2020 είχε προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων με τον Ταγίπ Ερντογάν όμως όχι μόνο να μη κάνει πίσω αλλά αργότερα να τη χαρακτηρίζει ως «δεύτερη άλωση».

Ακολούθησαν ωστόσο εικόνες σοκ με σοβαρές ζημιές μέσα στο μνημείο και με τους ιστορικούς τέχνης να προειδοποιούν πως θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως μνημείο που βρίσκεται σε κίνδυνο. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό