23.9 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Τιμή βενζίνης: Κατρακυλά παγκοσμίως, ακλόνητη στην Ελλάδα

Ειδήσεις Ελλάδα

Τιμή βενζίνης: Οι διεθνείς τιμές πετρελαίου (PATS) έχουν υποχωρήσει από την αρχή του έτους, στην Ελλάδα παρέμειναν σταθερές ή ακόμα και ελαφρώς αυξημένες τον Ιανουάριο.

Τιμή βενζίνης: Από τις αρχές Μαρτίου, το κύμα πανικού και μαζικών ρευστοποιήσεων συμπαρέσυρε στη δίνη του και το πετρέλαιο, με την τιμή του αμερικανικού αργού να είναι κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι έκτακτες μειώσεις επιτοκίων από FED και τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες δεν κατάφεραν να καθησυχάσουν τις αγορές.

Ερωτήματα λοιπόν προκαλεί η τιμή ανά λίτρο που κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα ακόμα στην Ελλάδα, τη στιγμή που η τιμή του βαρελιού έχει πέσει. Ο πίνακας εξέλιξης τιμών είναι χαρακτηριστικός με τα στοιχεία όπως εμφανίζονται δημοσιευμένα από τη Γεν. Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και από τις δημοσιευμένες τιμές καυσίμων της PLATS για την Ανατολική Μεσόγειο (ουσιαστικά τις διαμορφούμενες διεθνείς τιμές των διυλιστηρίων στην περιοχή μας πριν από φόρους).

Όπως φαίνεται από τον πίνακα, οι διεθνείς τιμές (PLATS) έχουν υποχωρήσει από την αρχή του έτους κατά περίπου 24, 5 σεντς ανά λίτρο.

Οι ανακοινωμένες τιμές διυλιστηρίου με φόρους (προ ΦΠΑ) δηλαδή οι τιμές που πωλούν τα διυλιστήρια στους πελάτες τους (σημειώνοντας ότι πάνω σε αυτές μπορεί να υπάρχουν και κάποιες εκπτώσεις) έχουν πέσει κατά περίπου 22,7 cents / λίτρο. Εν ολίγοις, τα διυλιστήρια πέρασαν την μείωση κόστους στους πελάτες τους. Θα περίμενε κάνεις να δει την διαφορά αυτή να φτάνει, τουλάχιστον κατά ένα μεγάλο μέρος, στις τιμές της αντλίας που πληρώνουν οι καταναλωτές. Αν αυτά τα 23 σεντς περνούσαν στη λιανική, αυτό θα αντιπροσώπευε μια μείωση της τάξης του 14,5%.

Αντίθετα όμως φαίνεται στο επίσημο δελτίο τιμών του Υπουργείου Ανάπτυξης:

Οι τιμές παρέμειναν σταθερές ή ακόμα και ελαφρώς αυξημένες τον Ιανουάριο 
Ενώ άρχισαν να πέφτουν τον Φεβρουάριο, η μείωση είναι περίπου η μισή από ό,τι θα δικαιολογούσε η πτώση των τιμών χονδρικής. Τα περιθώρια εμπορίας αυξήθηκαν κατά περίπου 10-12 σεντς ανά λίτρο. Με δεδομένο ότι τα συνήθη περιθώρια εμπορίας είναι περίπου 9 με 10 σεντς ανά λίτρο (μετά το μεταφορικό κόστος, το οποίο είναι της τάξεως των 4 με 5 σεντς ανά λίτρο) μιλάμε για αύξηση περιθωρίων κατά πάνω από 100%.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό