23.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Το πρώτο «πράσινο ρεύμα» στο Δημόσιο- Το PPA με ΕΥΑΘ

Ειδήσεις Ελλάδα

Το δρόμο για τη σύναψη μακροχρόνιας σύμβασης προμήθειας (PPA) ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο δημόσιο τομέα ανοίγουν η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και η Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ).

Οι δύο εταιρείες υπέγραψαν σήμερα 7 Μαρτίου το PPA διάρκειας 12 ετών με το οποίο η ΕΥΑΘ θα προμηθεύεται πράσινη και φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια από αιολικό πάρκο που βρίσκεται σε λειτουργία και από φωτοβολταϊκό πάρκο της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ που αναπτύσσεται. Τα δύο συστήματα ισχύος 30 MW και 20 MW, αντίστοιχα είναι στη Θήβα της Βοιωτίας στην περιοχή «Ταράτσα».

Οφέλη

Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΥΑΘ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, προηγήθηκε διαγωνισμός για την επιλογή παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας.

Η διαγωνιστική διαδικασία βασίστηκε σε νόμο του 2022, τις διατάξεις του οποίου έσπευσε να εκμεταλλευτεί η εταιρεία ύδρευσης στη Θεσσαλονίκη.

Από το διαγωνισμό επιλέχθηκε η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, η οποία και για 8 + 4 έτη θα παρέχει μέσω εικονικού PPA πράσινη ηλεκτρική ενέργεια.

«Η ΕΥΑΘ καταναλώνει ετησίως 110 GWh ηλεκτρικής ενέργειας και με τη σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα καλύπτει άμεσα τις ανάγκες για 75 GWh», σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλου της ΕΥΑΘ κ. Άνθιμο Αμανατίδη. Οι ποσότητες αυτές θα προέρχονται από το αιολικό της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ενώ σε δύο χρόνια θα λειτουργήσει και το φωτοβολταϊκό, το οποίο θα δώσει άλλες 25 GWh.

Με τον τρόπο αυτό η ΕΥΑΘ θα καλύπτει πλήρως τις ενεργειακές της ανάγκες και το όφελος σύμφωνα με τον κ. Αμανατίδη θα είναι άμεσα 2,4 εκατ. ευρώ και μετά τη λειτουργία του φωτοβολταϊκού η ετήσια εξοικονομηση κόστους θα ανέλθει στα 3,4 εκατ. ευρώ. Η μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος είναι 87%.

Η μέση τιμή προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του PPA είναι στα 76,6 ευρώ/MWh.

Από αριστερά ο αντιπρόεδρος της ΕΥΑΘ Γρηγόρης Πενέλης, ο γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Μιχάλης Βερροιόπουλος, ο CEO της ΕΥΑΘ Άνθιμος Αμανατίδης και ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ Άγης Παπαδόπουλος

Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής Ανάπτυξης της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ κ. Μιχάλης Βερροιόπουλος, τόνισε ότι «στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ τολμάμε να συμμετέχουμε σε διαγωνισμούς προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας μέσω PPA και είμαστε η εταιρεία η οποία επιδιώκει τη σύναψη τέτοιων συμβάσεων για τη διασφάλιση της ηλεκτροπαραγωγής των ΑΠΕ του ομίλου».

Ο κ. Βερροιόπουλος περιέγραψε το project «Taratsa» στη Βοιωτία.

Πρόκειται για αιολικό πάρκο συνολικής ισχύος 32,9 MW στο δήμο Θήβας. Η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται από 7 ανεμογεννήτριες ονομαστικής ισχύος 4,8 MW η κάθε μία.

Ο γενικός διευθυντής Ανάπτυξης της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ παρουσίασε επίσης και τα έργα αποκατάστασης του περιβάλλοντος που έκανε στην περιοχή της Θήβας και μεταξύ άλλων ήταν η αναδάσωση 110 στρεμμάτων με 10.000 φυτάρια.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό