16.6 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Τεράστιο υποβρύχιο βουνό εντοπίστηκε στα ανοικτά της Γουατεμάλας

Ειδήσεις Ελλάδα

Ερευνητική  αποστολή που χαρτογραφεί το βυθό της θάλασσας στα ανοικτά των ακτών της Γουατεμάλας ανακάλυψε ένα υποθαλάσσιο όρος διπλάσιο από το Burj Khalifa, το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο.  Το υποβρύχιο βουνό βρίσκεται σε βάθος περίπου 2,5 χλμ. κάτω από το νερό, έχει κωνικό σχήμα και ύψος 1,600 μέτρων.

«Ένα θαλάσσιο βουνό ύψους άνω του 1,5 χιλιομέτρου, το οποίο μέχρι τώρα ήταν κρυμμένο κάτω από τα κύματα, υπογραμμίζει πραγματικά πόσα πολλά δεν έχουμε ανακαλύψει ακόμη», αναφέρει η Γιοτίκα Βιτμάνι, εκτελεστική διευθύντρια του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Schmidt στις ΗΠΑ που οργανώνει την αποστολή.

Το ιδιαίτερα ψηλό υποθαλάσσιο όρος έχει διάμετρο 14 τετραγωνικά χιλιόμετρα και βρίσκεται σε διεθνή ύδατα στον Ειρηνικό Ωκεανό σε απόσταση 156 χιλιομέτρων από τα χωρικά ύδατα της Γουατεμάλας. Οι ερευνητές εντόπισαν το βουνό χρησιμοποιώντας προηγμένα σόναρ κατά τη διάρκεια μιας διέλευσης έξι ημερών σε μια περιοχή που αποτελεί σύνορο μεταξύ έξι τεκτονικών πλακών, συμπεριλαμβανομένης της πλάκας του Ειρηνικού στα δυτικά και της πλάκας της Βόρειας Αμερικής στα βορειοανατολικά.

Τα υποθαλάσσια όρη με το πετρώδες περιβάλλον τους μετατρέπονται σε ζωτικής σημασίας βιοτόπους για κοράλλια βαθέων υδάτων, σφουγγάρια και πλήθος ασπόνδυλων καθώς το σκληρό υπόστρωμα τους είναι δύσκολο να βρεθεί στον ωκεανό, αφού το μεγαλύτερο μέρος του βυθού καλύπτεται από χαλαρά λασπώδη ιζήματα.

Naftemporiki.gr

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό