16.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Τελικός Champions League 2023: Ο Πεπ αγαπάει την Ιταλία που τον πληγώνει

Ειδήσεις Ελλάδα

Την πρώτη φορά που αντάμωσαν στους αγωνιστικούς χώρους Πεπ Γκουαρδιόλα και Σιμόνε Ιντσάγκι, 22 χρόνια πριν από τον τελικό του Champions League, αμφότεροι φορούσαν σορτσάκι και ποδοσφαιρικά παπούτσια.

Στις 4 Νοεμβρίου του 2001, η Λάτσιο του Σιμόνε διέλυε την Μπρέσια του Πεπ με 5-0 στο «Ολίμπικο», με τον Ιντσάγκι να πετυχαίνει ένα γκολ και να δίνει μια ασίστ. Μετά τον αγώνα, ο Γκουαρδιόλα περνούσε από αντιντόπινγκ κοντρόλ, κάτι που είχε γίνει και στις 21 Οκτωβρίου, ύστερα από παιχνίδι της Μπρέσια με την Πιατσέντσα (παρεμπιπτόντως, πρώτη ομάδα και της γενέτειρας του νυν προπονητή της Ίντερ).

Και στα δύο τεστ, ο Γκουαρδιόλα βρέθηκε θετικός στην ουσία νανδρολόνη. Η αθλητική δικαιοσύνη, παρ’ ότι υπήρξαν εισηγήσεις για «καμπάνα» ενός έτους, τον τιμώρησε με τέσσερις μήνες αποκλεισμό και πρόστιμο 50 χιλιάδων ευρώ. Ο Καταλανός, στα τριάντα του τότε, υποστήριξε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια έπαιρνε ένα βιταμινούχο συμπλήρωμα, το οποίο είχαν εγκρίνει οι γιατροί και με το οποίο ποτέ δεν βρέθηκε θετικός στο ισπανικό πρωτάθλημα.

Εκείνη την εποχή, όμως, η Ιταλία είχε συνολικά δώδεκα κρούσματα με ναδρολόνη και είχε αυστηροποιήσει, ενδεχομένως υπερβολικά, τους νόμους κατά του ντόπινγκ. Ο Γκουαρδιόλα προσέφυγε στο CAS και στη FIFA και, όταν δεν βρήκε δικαίωση πουθενά, πήγε στα πολιτικά δικαστήρια. Νέα αναποδιά: Επιπλέον πρόστιμο δύο χιλιάδων ευρώ και… επτά μήνες φυλακή!

Παρ’ ότι γλίτωσε την φυλακή, δεν σταμάτησε να διεκδικεί την αθωότητά του στα δικαστήρια. Οι δικηγόροι του προσκόμισαν επιστημονικές αποδείξεις ότι δεν πήρε καμία απαγορευμένη ουσία, υποστηρίζοντας ακόμα ότι η Ιταλική Ολυμπιακή Επιτροπή, υπεύθυνη για αυτές τις εξετάσεις, έκανε λάθος.

Το 2007, όταν πλέον είχε αποσυρθεί και ξεκινούσε την προπονητική του καριέρα στη δεύτερη ομάδα της Μπαρτσελόνα, απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες. «Όταν έχεις δίκιο, πρέπει να παλεύεις κόντρα στον κόσμο. Τα αθλητικά δικαστήρια πρέπει να κατανοήσουν ότι κάποιος δεν είναι ένοχος μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο. Ο κόσμος δεν μπορεί να φανταστεί την χαρά που έχω» δήλωνε, συγκινημένος και δικαιωμένος.

Η CONI (η Ιταλική Ολυμπιακή Επιτροπή) δεν τα παράτησε. Άνοιξε και πάλι την υπόθεση γιατί θεωρούσε απαράδεκτη την απαλλαγή. Στις 29 Σεπτεμβρίου του 2009, όμως, ο Πεπ απαλλάχθηκε και πάλι. Μια και καλή πλέον.

Ήταν μια δύσκολη, επίπονη διαδρομή έξι ετών για τον Πεπ, ο οποίος ένιωσε βαθύτατα πληγωμένος γιατί σπιλώθηκε το όνομά του («Εσύ, Πεπ;» αναρωτήθηκε στο πρωτοσέλιδο της η εφημερίδα «Marca» όταν έσκασε η βόμβα) και έψαξε μέχρι τέλους την δικαίωσή του.

Η Ιταλία, την οποία λάτρευε για την ποδοσφαιρική της προσέγγιση (έχει πάρει πολλά πράγματα για την φιλοσοφία του), του είχε καταφέρει ένα πολύ σκληρό χτύπημα, το οποίο δεν περίμενε ποτέ ότι θα βίωνε…

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό