23.8 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Τελευταία ευκαιρία για «διορθώσεις» στο Ε9 πριν δώσει… πόνο ο ΕΝΦΙΑ

Ειδήσεις Ελλάδα

Προθεσμία δύο ημερών έχουν οι φορολογούμενοι με μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους το 2023 ή λανθασμένα και ελλιπή περιγραφικά στοιχεία που συχνά φέρνουν έξτρα επιβαρύνσεις, για να αλλάξουν την εικόνα στο Ε9 υποβάλλοντας τροποποιητική δήλωση με βάση την οποία θα υπολογισθεί το ύψος του φετινού ΕΝΦΙΑ.

Με τη χρόνο να μετρά αντίστροφα για την έκδοση του λογαριασμού καθώς τα εκκαθαριστικά σημειώματα αναμένεται να αποσταλούν στους υπόχρεους έως τις αρχές Απριλίου καλό θα είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων να τσεκάρουν τους κωδικούς του Ε9 προκειμένου να ελέγξουν αν το προφίλ τους ανταποκρίνεται στο πραγματικό καθώς σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν με πρόσθετες χρεώσεις αλλά και πρόστιμα και προσαυξήσεις για πλασματική δήλωση στην εφορία.

Όσοι απέκτησαν ακίνητα με αγορά, γονική παροχή, δωρεά η κληρονομία η άλλαξαν τα δικαιώματα επί ακινήτων που κατείχαν μέσα στο 2023 θα πρέπει να τα δηλώσουν στους αντίστοιχους κωδικούς του Ε9 ενώ όσοι προχώρησαν σε μεταβιβάσεις να διαγράψουν τα συγκεκριμένα ακίνητα.

Πέραν όμως των προσθέσεων και των αφαιρέσεων και οι φορολογούμενοι χωρίς καμία μεταβολή στην ακίνητη περιουσία τους αλλά με λάθη, κενά η παραλείψεις στα περιγραφικά στοιχεία θα πρέπει να σπεύσουν μέχρι αύριο να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις που «ξεφουσκώνουν» τον ΕΝΦΙΑ από 20% έως και 90% ανάλογα με τη περίπτωση. Ωστόσο περίπου 90.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που είχαν μεταβολές στη περιουσία τους μετά τον Ιούλιο του 2023 δεν χρειάζεται να κάνουν καμία κίνηση καθώς τα στοιχεία έχουν συμπληρωθεί αυτόματα με βάση τα στοιχεία του myProperty.

Τα πιο συνηθισμένα λάθη

Τα πιο συνηθισμένα λάθη που κοστίσουν ακριβά έχουν να κάνουν με την επιφάνεια του ακινήτου, τον όροφο, την παλαιότητα, το είδος των εμπράγματων δικαιωμάτων, τα ποσοστά συνιδιοκτησίας, τα κενά και ημιτελή κτίσματα καθώς και το είδος των κτισμάτων που βρίσκονται σε αγροτεμάχια. Επισημαίνεται ότι για τους βοηθητικούς χώρους όπως οι αποθήκες, υπόγεια πάρκινγκ κ.λπ. παρέχεται έκπτωση 90% στο φόρο και για τα ημιτελή κτίσματα 60% ενώ σε περίπτωση λαθών στον όροφο και στο είδος του κτίσματος που βρίσκεται σε αγροτεμάχιο ο ΕΝΦΙΑ διογκώνεται δραστικά.

Όσοι θέλουν να διορθώσουν τα στοιχεία στο Ε9 θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορούν να το κάνουν αναδρομικά από το 2024 ενώ για τροποποιήσεις από το 2013 και μετά είναι υποχρεωτική η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος για κτίσματα με πλήρη κυριότητα ή επικαρπία ενώ από το 2014 και μετά ανάλογα με το είδος της μεταβολής απαιτείται η δήλωση των στοιχείων συμβολαίων όπως ο αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου καθώς και ο ΑΦΜ συμβολαιογράφου.

Φέτος ο ΕΝΦΙΑ μπορεί να εξοφληθεί σε 11 μηνιαίες δόσεις με τη πρώτη να καταβάλλεται έως τις 30 Απριλίου 2024 και τη τελευταία το Φεβρουάριο του 2025 ενώ από το επόμενο έτος η εξόφληση θα γίνεται σε 12 δόσεις.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό