16.2 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Τα deepfakes, οι εκλογές και το… καυτό φιλί Μπάιντεν-Τραμπ

Ειδήσεις Ελλάδα

Σε μία εποχή που η Τεχνητή Νοημοσύνη αφήνει ολοένα και πιο βαθύ το αποτύπωμά της στην καθημερινότητά μας, (μαζί με τα καλά που έχει) ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους που φέρνει είναι και το deepfake, ίσως η απόλυτη συσκευή παραπληροφόρησης που υπάρχει.

Στα deepfakes είναι αφιερωμένο και το εξώφυλλο του FT Magazine για αυτή την εβδομάδα, στο οποίο απεικονίζεται ο Τζο Μπάιντεν να ανταλλάσσει ένα… καυτό φιλί με τον Ντόναλντ Τραμπ, με τον τίτλο κάτω από τη φωτογραφία να είναι λιτός και κατηγορηματικός: «Fake». Παράλληλα, στον υπότιτλο αναφέρεται πως «είναι απλώς θέμα χρόνου πριν η παραπληροφόρηση οδηγήσει στην καταστροφή».

«Τα deepfakes, όπως και όλα τα fakes, αυξάνουν την πιθανότητα οι άνθρωποι να μπερδέψουν ένα ψέμα με την αλήθεια, αλλά δημιουργούν επίσης χώρο για να μπερδέψουμε την αλήθεια με το ψέμα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος του περιοδικού Tim Harford.

Στη συνέχεια, αναρωτιέται πόσο σύντομα οι πολιτικοί θα μπορούν να αποτινάξουν από πάνω τους αποδεικτικά στοιχεία σε ένα βίντεο για τη δική τους, κακή συμπεριφορά, ισχυριζόμενοι ψευδώς ότι το ίδιο το βίντεο είναι ψεύτικο.

Ακόμα και απλά τεχνάσματα, συνεχίζει η εφημερίδα, επιτυγχάνουν σχεδόν το ίδιο αποτέλεσμα. «Ας πούμε ότι βρισκόμαστε στις εκλογές του 2016 και θέλετε να δημιουργήσετε ένα αστείο βίντεο με τον (διάσημο ηθοποιό και παλαιστή) Ντουέιν Τζόνσον να τραγουδάει ένα υβριστικό τραγούδι στην υποψήφια πρόεδρο Χίλαρι Κλίντον που να περιλαμβάνει και την αντίδρασή της σε αυτό. Όχι κάτι σπουδαίο, απλά για να γελάσετε. Είναι εύκολο: Βάζουμε πλάνα με τον Τζόνσον να τραγουδάει ένα υβριστικό τραγούδι για έναν άλλο παλαιστή. Προσθέστε πλάνα με τη Χίλαρι Κλίντον να δείχνει λίγο αμήχανη. Ενώστε τα -όπως έκανε ένα τρολ- και έχετε μια χοντροκομμένη φάρσα που απεικονίζει ένα γεγονός της προεκλογικής εκστρατείας που δεν συνέβη ποτέ».

Με δεδομένο ότι το 2024 θα είναι η χρονιά με τις περισσότερες εκλογικές αναμετρήσεις στην ιστορία (εκλογές σε 76 χώρες), o αρθρογράφος της εφημερίδας ρωτά τους ειδικούς για το τι πρέπει να περιμένουμε με τα deepfakes.

Οι περισσότεροι από τους συνομιλητές του εξέφρασαν την ανησυχία τους πως «είναι θέμα χρόνου μια έξυπνη, καλά συγχρονισμένη παραπληροφόρηση να έχει ολέθριο αντίκτυπο, κρίνοντας το αποτέλεσμα μιας εκλογικής αναμέτρησης. Μπορεί να μην αφορά ένα deepfake ή μια άλλη οπτική εικόνα που δημιουργείται από Τεχνητή Νοημοσύνη. Από την άλλη, μπορεί να συμβεί και με αυτό τον τρόπο. Η τεχνολογία βελτιώνεται: είναι ήδη απλό να δημιουργηθεί ένα πειστικό deepfake, ή να χρησιμοποιηθεί Τεχνητή Νοημοσύνη για την κατασκευή μιας φωτορεαλιστικής σκηνής που δεν συνέβη ποτέ. Είναι ελάχιστα πιο δύσκολο από την επεξεργασία ενός υπάρχοντος βίντεο».

Από την Τέιλορ Σουίφτ στον… Τζο Μπάιντεν

Αξίζει να σημειωθεί πως τα deepfakes έχουν αρχίσει να μπαίνουν καλά στη ζωή μας, όπως και άλλες «κακές χρήσεις» της ΑΙ, με τους ειδικούς να αναφέρουν πως υπάρχει μια ολόκληρη βιομηχανία που ευδοκιμεί από τη δημιουργία και την κοινή χρήση ψηφιακά κατασκευασμένου περιεχομένου. Ορισμένοι από τους ιστότοπους που προβάλλουν αυτές τις ψεύτικες εικόνες έχουν χιλιάδες μέλη που πληρώνουν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι fake πορνογραφικές εικόνες της Τέιλορ Σουίφτ, οι οποίες προκάλεσαν πανικό στα social media τις προηγούμενες ημέρες, οι οποίες πιθανότατα δημιουργήθηκαν χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο Τεχνητής Νοημοσύνης κειμένου σε εικόνα.

Όσον αφορά την παραπληροφόρηση ενόψει εκλογών δεν χρειάζεται να πάμε πολύ μακριά. Μόλις πριν μία εβδομάδα, λίγο πριν τις εκλογές στο Νιου Χάμσαϊρ, σάλο προκάλεσε ένα φωνητικό μήνυμα με τη φωνή του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος προέτρεπε τους ψηφοφόρους των Δημοκρατικών να μείνουν στο σπίτι τους.

«Είναι σημαντικό να φυλάξετε την ψήφο σας για τις εκλογές του Νοεμβρίου… Η ψήφος αυτή την Τρίτη δίνει μόνο τη δυνατότητα στους Ρεπουμπλικανούς να εκλέξουν ξανά τον Ντόναλντ Τραμπ», ακούγεται στο μήνυμα, που μεταδιδόταν μέσω ενός αυτοματοποιημένου συστήματος, το οποίο καλούσε σε σπίτια και επιχειρήσεις, αναπαράγοντας το επίμαχο ηχητικό υλικό.

Ο γενικός εισαγγελέας του Νιου Χαμσάιρ, Τζον Φορμέλα, ανακοίνωσε ότι ερευνά μια προφανή «παράνομη απόπειρα επηρεασμού των προκριματικών εκλογών για το προεδρικό χρίσμα Νιου Χαμσάιρ». «Η έρευνα από τη Μονάδα Εκλογικού Δικαίου βρίσκεται σε εξέλιξη», δήλωσε.

Από την πλευρά της, η υπεύθυνη της προεκλογικής εκστρατείας του Μπάιντεν, Τζούλι Τσάβες Ροντρίγκεζ, σχολίασε ότι το τηλεφώνημα αποτελεί «παραπληροφόρηση» και προσπάθεια καταστολής της ψηφοφορίας.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό