16.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Τα 5 πράγματα που… πρέπει να ξέρεις για τον «μυθικό» Ντούσαν Μπάγεβιτς

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς συμπληρώνει 75 χρόνια ζωής (10/12/1948) και το flash.gr εστιάζει σε μερικές από τις πιο σημαντικές στιγμές στην καριέρα της «μυθικής» μορφής της ΑΕΚ αλλά και του Ολυμπιακού, τις οποίες… πρέπει όλοι να γνωρίζουμε.

Το ευρωπαϊκό ντεμπούτο του με την ΑΕΚ και τα… έξι γκολ στην Πόρτο

Ο Μπάγεβιτς αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη με την ΑΕΚ ως ποδοσφαιριστής στις 13 Σεπτεμβρίου 1978. Η «Ένωση» τέθηκε αντιμέτωπη με την Πόρτο στον 1ο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και με δύο δικά του εκπληκτικά γκολ στα πρώτα λεπτά απέκτησε το προβάδισμα (2-0).

Η ομάδα του Φέρεντς Πούσκας δεν άφησε το… πόδι από το γκάζι και έφτασε τον δείχτη του σκορ στο 6-1, την 2η πιο «βαριά» ήττα στην ιστορία των «δράκων». Στον επαναληπτικό η ΑΕΚ έκανε… διαχείριση των δυνάμεών της, άνοιξε το σκορ με τον Θωμά Μαύρο, δέχθηκε τέσσερα γκολ σε ένα… ημίωρο, αλλά πέρασε στην επόμενη φάση, όπου αποκλείστηκε από την μετέπειτα κάτοχο του τροπαίου, Νότιγχαμ Φόρεστ.

Το «τέλειο» ξεκίνημα με τον Ολυμπιακό

Από την ΑΕΚ στον… Ολυμπιακό! Ο Μπάγεβιτς αποχώρησε το 1996 και εντάχθηκε στους «ερυθρόλευκους» με σκοπό να σταματήσει την 10ετή… ανομβρία από τίτλους. Το ξεκίνημά του ήταν… ιδανικό και η νίκη με 5-0 επί της ιστορικής Καστοριάς εκτός έδρας, σε συνδυασμό με το ωραίο ποδόσφαιρο που έπαιξαν οι παίκτες του, ανέβασε τον πήχη και τις απαιτήσεις.

Εν τέλει, εκείνος έμελλε να γίνει ένας από τους καλύτερους – αν όχι ο κορυφαίος – που έχει περάσει ποτέ από τον πάγκο του Ολυμπιακού και κατέκτησε μαζί τους το πρωτάθλημα στην πρώτη του σεζόν, βάζοντας τέλος στα «πέτρινα χρόνια».

Η «εφιαλτική» επιστροφή στη Νέα Φιλαδέλφεια

Ο Μπάγεβιτς είχε γίνει ένα είδωλο της ΑΕΚ. Συνεπώς, ήταν δεδομένο πως η ατμόσφαιρα θα ήταν… ηλεκτρισμένη στην επιστροφή του εκεί, ως προπονητής του Ολυμπιακού. Κατά την έξοδό του στον αγωνιστικό χώρο με τη φόρμα των «ερυθρολεύκων», οι φίλοι της «Ένωσης» τον υποδέχθηκαν με καταιγισμό από αποδοκιμασίες και… πεντοχίλιαρα που είχαν πάνω τους τυπωμένο το πρόσωπό του!

«Τα χαρτονομίσματα της οργής», όπως έμειναν στην ιστορία, αποδεικνύουν το κλίμα της υποδοχής του. Η ΑΕΚ ήταν γεμάτη… μανία και ενέργεια από τον κόσμο της και κατάφερε να πάρει τη νίκη με 2-0.

Τα… δύο έπη της ΑΕΚ απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης

Η ΑΕΚ κοιτάει στα… μάτια την Ρεάλ Μαδρίτης και έχει να λέει πως θα μπορούσε να είχε πάρει και τη νίκη, αφού προηγήθηκε και με 3-1 (τελικό σκορ 3-3). Μόλις 20 ημέρες αργότερα έρχεται μία ακόμα μεγαλύτερη «δοκιμασία», αφού ταξιδεύει να παίξει στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου». Το ματς για τη «Βασίλισσα» ξεκίνησε ιδανικά και πήγε στην ανάπαυλα 2-0 μπροστά στο σκορ.

Ωστόσο, η ελληνική ομάδα δεν είχε πει την… τελευταία της λέξη. Ο Μπάγεβιτς αφαιρεί από τον αγωνιστικό χώρο τον Ντέμη Νικολαΐδη και τον Βασίλη Τσιάρτα, τους δύο ανθρώπους που «έκοβαν και έραβαν» στο πρώτο ματς και πέρασε μέσα τους Ίβιτς και Μαλαδένη, μόλις μερικά λεπτά μετά την έναρξη του δευτέρου μέρους.

Οι δυο τους, μαζί με τον Σεντένο που επίσης μπήκε στο παιχνίδι ως αλλαγή, έδωσαν το «σύνθημα» για την σπουδαία ανάκαμψη της ΑΕΚ. Το 2-2 ήταν γεγονός, αντί να φοβήθηκε από τους Ισπανούς τους… φόβισε και όπως αναφέρει και ο ύμνος της: «Και της Ρεάλ το φόβητρο, έγινε το όνομά σου».

Ο 300άρης Μπάγεβιτς και το μεγαλύτερο σερί νικών στην ιστορία της ΑΕΚ

Η ΑΕΚ στον δεύτερο γύρο της Super League τη σεζόν 2002/03 σκόραρε 44 φορές και πανηγύρισε τη νίκη σε 14 από τα 15 ματς που έδωσε. Οι 12 μάλιστα από αυτές ήταν… συνεχόμενες και το σερί της επεκτάθηκε και στη νέα χρονιά. Η «Ένωση» κέρδισε στην πρεμιέρα (2003/04) το Αιγάλεω (1-0) και εν συνεχεία τον Ιωνικό με 3-0.

Αυτό το παιχνίδι κόντρα στους Νικαιώτες σηματοδότησε την 14η συνεχόμενη νίκη της ΑΕΚ στην Α’ Εθνική, μία επίδοση που δεν έχει ξεπεράσει έκτοτε. Ταυτόχρονα, ο Μπάγεβιτς κατέγραψε τότε την 300ή του συμμετοχή στον πάγκο της ομάδας στο πρωτάθλημα, ενώ παραμένει στην κορυφή της σχετικής λίστας μέχρι και σήμερα (382 ματς).

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό