24.4 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Τα 108 δευτερόλεπτα που «σκότωσαν» την 28χρονη Κυριακή

Ειδήσεις Ελλάδα

Ένα λεπτό και 48 δευτερόλεπτα καθυστέρησης κόστισαν τη σωτηρία της 28χρονης Κυριακής Γρίβα που έπεσε δολοφονημένη από το μαχαίρι του πρώην συντρόφου της έξω από το Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων τη Δευτέρα το βράδυ, φέρνοντας στο προσκήνιο λάθη, παραλείψεις και κενά που υπάρχουν στο τομέα της ασφάλειας των πολιτών.

«Δεν κατάλαβα τον κίνδυνο» είπε ο τηλεφωνητής του «100» προσπαθώντας να δικαιολογήσει τη στάση του και το εξοργιστικό «το περιπολικό δεν είναι ταξί». Το τραγικό είναι ότι με το που δολοφονήθηκε η κοπέλα και αντιλήφθηκαν στην ΕΛΑΣ τι έχει συμβεί, χρειάστηκαν μόλις 1′ και 48” για να σπεύσουν στο σημείο του εγκλήματος 10 αστυνομικοί με 5 περιπολικά για να αναλάβουν την υπόθεση ενώ και στο τηλέφωνο του «100» φαίνεται να αναλαμβάνει πιο έμπειρος αστυνομικός. 

Χθες το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ προχώρησε στο «ξήλωμα» έξι αστυνομικών. Πρόκειται για τον διοικητή, την αξιωματικό υπηρεσίας, την επόπτρια και την οδηγό της, τον σκοπό του ΑΤ Αγ. Αναργύρων, καθώς και για τον αστυνομικό της Άμεσης Δράσης, ο οποίος συνομίλησε με την κοπέλα, λέγοντάς της ότι «το περιπολικό δεν είναι ταξί». Ο συγκεκριμένος αστυνομικός είναι αντιμέτωπος με ποινικές και διοικητικές ευθύνες.

Το θέμα της διαχείρισης του περιστατικού της 28χρονης που προσέφυγε στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων ζητώντας βοήθεια από την αξιωματικό υπηρεσίας είναι προϊόν έρευνας τόσο από την ΕΛΑΣ όσο και από τη Δικαιοσύνη.

Η 28χρονη, θύμα του πρώην συντρόφου της μαζί με τον δράστη/INTIME
Χρυσοχοΐδης για γυναικοκτονία 28χρονης: «Η έρευνα διεξάγεται με μεγάλη ταχύτητα»

Ως μια από τις πιο δυσάρεστες στιγμές της προσωπικής διαδρομής του χαρακτήρισε τη γυναικοκτονία της 28χρονης Κυριακής Γρίβα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχαλης Χρυσοχοΐδης.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στο περιστατικό από τη Θεσσαλονίκη, λίγο πριν τη σύσκεψη με τις αρχές και τους φορείς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τονίζοντας πως «η έρευνα διεξάγεται με μεγάλη ταχύτητα».

«Τέσσερις μέρες μετά το τραγικό περιστατικό της 1ης Απρίλιου που χάθηκε μια νέα κοπέλα η Κυριακή Γρίβα, συνεχίζουμε όλοι μας να θρηνούμε και να πενθούμε. Είμαι συντετριμμένος, και προσωπικά γιατί είναι από τις πλέον δυσάρεστες και δύσκολες στιγμές που έχω βιώσει στη μακρά διαδρομή μου και στην προσωπική μου ζωή. Απευθύνω συλλυπητήρια στην οικογένεια αυτής της νέας γυναίκας που έφυγε. Η έρευνα διεξάγεται με μεγάλη ταχύτητα», δήλωσε ο υπουργός. Παράλληλα, δεσμεύτηκε πως όλη η αλήθεια θα γίνει γνωστή στην κοινωνία.

«Είμαι βέβαιος πως θα τελειώσει πολύ γρήγορα και θα αποκαλυφθεί πλήρως η αλήθεια. Η Ελληνική Αστυνομία απέστειλε σε όλες τις αρχές αλλά και η ίδια διεξάγει έρευνες με όλο το υλικό χωρίς να αποκαλυφθεί τίποτα. Θα υπάρξει πλήρης η αλήθεια ολόκληρη και θα αποδοθεί στους πολίτες της χώρας μας και ταυτόχρονα θα υπάρξει όλος εκείνος ο απολογισμός που πρέπει να γίνει για να μη ξανασυμβούν έτοιμα γεγονότα».

Τα τελευταία λόγια της 28χρονης

Σοκαριστικό είναι το ηχητικό ντοκουμέντο με την 28χρονη Κυριακή να μιλάει με τον τηλεφωνητή της Άμεσης Δράσης ο οποίος στη δραματική έκκλησή της για βοήθεια της απαντάει κυνικά πως «το περιπολικό δεν είναι ταξί». Η 28χρονη Κυριακή έχει μόλις αντικρίσει τον 39χρονο πρώην σύντροφο της έξω από το αστυνομικό τμήμα Αγίων Αναργύρων ενώ δίπλα της είναι ο φίλος της που την συνοδεύει.Αστυνομία: Άμεση ΔράσηΘύμα: Ναι, καλησπέρα.Αστυνομία: Γεια σας.Θύμα: Βρίσκομαι στο τμήμα Αγίων Αναργύρων.Αστυνομία: Ναι.Θύμα:Και χρειάζομαι κάποιον να με πάει στο σπίτι μου, γιατί έξω από το σπίτιμου με περιμένει ο πρώην μου, ο οποίος έχει πολλά ψυχολογικά προβλήματα.Αστυνομία: Οπότε να στείλω στο σπίτι σας για τον πρώην σας;Θύμα: Ορίστε;Αστυνομία: Να στείλω περιπολικό στο σπίτι σας για τον πρώην σας;Θύμα: Όχι, είμαι στο τμήμα και θέλω να πάω σπίτι και φοβάμαι να πάω μόνη μου. Τον είδα, περιμένει έξω από την πόρτα.Αστυνομία: Ωραία, το περιπολικό δεν είναι ταξί. Θα στείλω άμα θέλετε στο σπίτι σας.Θύμα: Ωραία, στείλτε στο σπίτι μου.Αστυνομία: Σε ποια οδό;Θύμα: Αριστιφάνους, Άγιοι Ανάργυροι. Σε πόση ώρα; Σε πόση ώρα θα είναι εκεί;Αστυνομία: Δεν γνωρίζω σε πόση ώρα.Θύμα: Ωραία, Κι εγώ τι πρέπει να κάνω; Να περιμένω στο τμήμα ή να ξεκινήσω να πηγαίνω προς τα εκεί;Αστυνομία: Του έχετε κάνει μήνυση;Θύμα: Όχι.Αστυνομία: Οπότε… αυτός τι κάνει; Περιμένει για ποιον λόγο;Θύμα: Περιμένει για να μου… για να με εκδικηθεί, δεν ξέρω. Να με χτυπήσει. Και χθες είχε έρθει και δεν το τραβήξαμε τόσο.Αστυνομία: Το όνομά σας;Θύμα: Γρίβα Κυριακή.Αστυνομία: Οπότε, αναμένει έξωθεν της οικίας της ο πρώην σύντροφός της με σκοπό να σας ασκήσει βία έτσι;Θύμα: Ναι.Αστυνομία: Με σκοπό να της ασκήσει βία. Σε πόση ώρα θα είστε περίπου εκεί; Να γράψω; Θέλετε;Θύμα: Δίπλα είμαι. Δίπλα είμαι. Σε δύο λεπτά θα είμαι εκεί εγώ.Αστυνομία: Βρίσκεται πλησίον. Βρίσκεστε στο αστυνομικό τμήμα να γράψω;Θύμα: Τώρα ναι, αλλά είμαι με αυτοκίνητο με ένα φίλο μου και θέλουμε να πάμε σπίτι.Αστυνομία: Βρίσκεται στο αστυνομικό τμήμαΘύμα: Εεε.. χάνομαι. έχει έρθει εδώ.Αστυνομία: Ο πρώην;Θύμα: Ναι είναι εδώ.Αστυνομία: Οπότε να το στείλω στο αστυνομικό τμήμα;Θύμα: Ναι (ακούγονται κραυγές)Αστυνομικός: Με ακούτε;

Εκείνη τη στιγμή ακούγονται φωνές από την επίθεση καθώς το κινητό πέφτει στο έδαφος.

«Έπεσε με άλμα επάνω της και άρχισε να την χτυπάει με μαχαίρι»

Ο φίλος της αδικοχαμένης Κυριακής περιέγραψε στους αστυνομικούς τη στιγμή τη φονικής επίθεσης : «Όταν φτάσαμε σε ένα σημείο όπου είναι σταθμευμένα κάποια μηχανάκια, ξαφνικά η Κυριακή, ενώ μιλούσε ακόμα στο τηλέφωνο, ανέστρεψε πλάτη. Ασυναίσθητα ανέστρεψα και εγώ, αλλά δεν κάναμε πολλά βήματα και τότε ένας άνδρας έπεσε με άλμα επάνω της και άρχισε να την χτυπάει με μαχαίρι. Αιφνιδιάστηκα και άρχισα να φωνάζω, αλλά εντός λίγων δευτερολέπτων η Κυριακή είχε πέσει αιμόφυρτη κάτω μαζί με τον δράστη, ενώ ο δράστης παρόλο που ήταν κάτω δεν άφηνε το μαχαίρι. Ένας αστυνομικός κλώτσησε το μαχαίρι παραπέρα για να μην το κρατάει ο δράστης» φέρεται να είπε ο φίλος της.

«Τα έχασα δεν μπορώ ακόμα να το πιστέψω πως έγινε. Εγώ δεν ήξερα καλά τους δρόμους, θεωρώ ότι αυτός κινούμενος με μηχανή μας ακολούθησε, χωρίς να τον καταλάβουμε», συμπλήρωσε.

Σκοπός Α.Τ Αγ. Αναργύρων: «Δεν έβλεπα τα χέρια του»

Την ίδια ώρα στο φως έρχεται η κατάθεση του σκοπού που ήταν βάρδια εκείνο το βράδυ:

«Είμαι Αστυνομικός και υπηρετώ στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων. Την 1η Απριλίου 2024 ήμουν σε διατεταγμένη υπηρεσία σκοπού καταστήματα κατά το ωράριο 22:00 έως 06.00. Περί της 22:10 ώρα προσήλθαν στην Υπηρεσία μου, ένας άνδρας και μια γυναίκα νεαρή ηλικίας, η οποία μου ανέφερε ότι φοβάται κάποιο άτομο και τους παρέπεμψα στον Αξιωματικό Υπηρεσία του Αστυνομικού Τμήματος, προκειμένου να επιληφθεί», ανέφερε αρχικά στην κατάθεσή του ο σκοπός. Για την στιγμή της δολοφονίας ο φρουρός ανέφερε:

«Μετά από δέκα λεπτά περίπου κατέβηκαν και οι δύο, με χαιρέτησαν και απομακρύνθηκαν πεζοί. Μετά από λίγο άκουσα τον άνδρα που συνόδευε τη γυναίκα να λέει: ” τη σπρώχνει”. Αμέσως βγήκα από την σκοπιά και αντίκρισα τη γυναίκα και έναν άλλο άνδρα να βρίσκεται κολλημένος στο σώμα της από πίσω, να περπατούν αργά πλησιάζοντας προς την σκοπιά, χωρίς να βλέπω καθόλου τα χέρια του. Στη συνέχεια, ο έτερος άνδρας απομακρύνθηκε λίγο από την γυναίκα και τότε αντιλήφθηκα να κρατάει ένα μεγάλο μαχαίρι, να το τραβάει από την πλάτη της, η γυναίκα να πέφτει κάτω με το πρόσωπο και να βγάζει αίμα από το στόμα και από το σώμα της. Αστραπιαία, ο άνδρας αυτός με το μαχαίρι που κρατούσε, το έστρεψε στον εαυτό του, αυτοτραυματίστηκε στο λαιμό και αιμορραγούσε. Κρατούσε ακόμα το μαχαίρι, αλλά με το πόδι μου το κλώτσησα μακριά για να προστατεύσω όσους ήταν δίπλα μου καθώς και τον εαυτό μου».

Ανδρέας Νικολακόπουλος: Προφανώς έχουν γίνει λάθη

Μιλώντας στο Action24 ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων: «Σίγουρα έχουν γίνει λάθη και θα ερευνηθούν, όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν απομακρυνθεί από την θέση τους. Μόλις τελειώσει η έρευνα θα επιβληθούν όλες οι ποινές που προβλέπονται, Να μη μηδενίσουμε το έργο του έλληνα αστυνομικού με εξαιρέσεις».

Στον ανακριτή σήμερα ο δράστης – Κηδεύεται η 28χρονη

Σήμερα Πέμπτη (4/4) αναμένεται να εμφανιστεί ενώπιον της 25ης ανακρίτριας ο 39χρονος δράστης της γυναικοκτονίας, ο οποίος είναι στο ψυχιατρείο καθώς επικαλέστηκε ψυχολογικά προβλήματα.

Εξάλλου σήμερα συγγενείς και φίλοι θα συνοδεύσουν την 28χρονη Κυριακή στην τελευταία της κατοικία. Η κηδεία της θα τελεστεί στον ιερό ναό Αγίου Νεκταρίου στα Άνω Λιόσια.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό