16.2 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Τα όπλα «φαντάσματα» των 3D εκτυπωτών, ήρθαν και στην Ελλάδα – Είναι θανατηφόρα

Ειδήσεις Ελλάδα

Η είδηση με τους τέσσερις φοιτητές που δρούσαν στη Σάμο και κατασκεύαζαν όπλα μέσω ενός 3D εκτυπωτή με σκοπό να τα πουλήσουν προς μερικές εκατοντάδες ευρώ, φέρνει στην επιφάνεια μια αλήθεια που σοκάρει. Οποιοσδήποτε μπορεί να κατασκευάσει από το δωμάτιο του σπιτιού του ή να αγοράσει, «αχαρτογράφητα» πιστόλια, ακόμα και υποπολυβόλα. 

Όπλα / YouTube

Μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο, αρκεί για να κατανοήσει κανείς το μέγεθος του προβλήματος. Οδηγίες χρήσεως μέσω του Dark Web -όπως συνέβη και στην περίπτωση των φοιτητών- καθοδηγούν βήμα βήμα, ακόμα και ανήλικους στην κατασκευή αυτών των όπλων. Το μόνο που χρειάζεται, είναι να κάνουν την «σκοτεινή» επαφή μέσω του Δικτύου, να παραγγείλουν τις οδηγίες, να τις κατεβάσουν και να τις ακολουθήσουν πιστά, αρκεί να έχουν στην κατοχή τους κι έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή. 

Ακόμα όμως και στο απλό διαδίκτυο που χρησιμοποιούμε όλοι, υπάρχουν αμέτρητα βίντεο με οδηγίες προς…ναυτιλομένους. Βίντεο με εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις, που δύναται να τα παρακολουθήσουν ακόμα και μικρά παιδιά, αφού κυκλοφορούν χωρίς περιορισμό.

Όπλα / YouTube

Τα συγκεκριμένα όπλα, τα αποκαλούν «φαντάσματα» ή αλλιώς «ghost guns» καθώς είναι μη ανιχνεύσιμα, χωρίς σειριακό αριθμό παρακολούθησης, ωστόσο θανατηφόρα. 

Κατασκευάζονται από ιδιώτες, πωλούνται σε ιδιώτες, χωρίς την παρέμβαση κάποιου εμπόρου ή δημόσιας αρχής, στην αγοροπωλησία. Γι αυτό το λόγο, οι αστυνομικοί ανησυχούν ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ποινικούς ή ακόμα και από τρομοκράτες, αφού είναι «αόρατα»! 

Ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα, είναι πως μπορούν όπως λένε οι ειδικοί, να περάσουν τον έλεγχο από την ασφάλεια των αεροδρομίων και των γνωστών ανιχνευτών μετάλλων, χωρίς να εντοπιστούν. 

Όσο γι αυτούς που εκδηλώνουν ενδιαφέρον να τα αγοράσουν, δεν ισχύουν οι «νόμιμες προϋποθέσεις. Οι κάτοχοί τους, δεν χρειάζεται να έχουν άδεια κυκλοφορίας, λευκό ποινικό μητρώο ή να υποβάλλονται σε ψυχιατρικό έλεγχο. Πρωτόκολλο το οποίο ακολουθείται στην περίπτωση που κάποιος θέλει να αγοράσει νόμιμα ένα όπλο. 

  «Homemade» όπλα που όμως μπορούν να σκοτώσουν 

Για τα “homemade” όπλα, έχει σημάνει παγκόσμιος συναγερμός, αφού τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική, έχουν εντοπιστεί ολόκληρα οπλοστάσια κατασκευασμένα από 3D εκτυπωτές. Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις, που «σπιτικά» όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί, με τραγικά αποτελέσματα. 

Συγκεκριμένα, στις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση στη χρήση τους. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2021, υπολογίζεται ότι στη χώρα πουλήθηκαν περίπου 20.000 τέτοια όπλα, αριθμός δεκαπλάσιος σε σχέση με το 2016. 

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Στο Μέριλαντ, χρησιμοποιήθηκε «όπλο-φάντασμα» κατά τη διάρκεια επίθεσης σε σχολείο, οδηγώντας στον θάνατο ένα μαθητή, ενώ το 2019 στην Καλιφόρνια, δύο ακόμη μαθητές βρήκαν τραγικό θάνατο, μετά από επίθεση με όπλα που είχαν κατασκευαστεί από τρισδιάστατο εκτυπωτή. 

Όπλα / YouTube

Την ίδια χρονιά, στη Γερμανία και συγκεκριμένα στην πόλη Χάλε, είχε σημειωθεί επίθεση σε εβραϊκή συναγωγή, με όπλα «φαντάσματα», με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι. 

Δύο χρόνια μετά στην Ισπανία, οι αρχές είχαν κάνει έφοδο σε παράνομο εργαστήριο στην Τενερίφη. Εκεί είχαν βρει και κατασχέσει δύο τέτοιους εκτυπωτές, ψηφιακό υλικό κι ένα ολόκληρο οπλοστάσιο. 

Αλλά και πιο πίσω, στο σχετικά μακρινό 2014, οι Ιαπωνικές αρχές είχαν συλλάβει έναν νεαρό που εκτύπωνε «πλαστικά» περίστροφα, μερικά από τα οποία μπορούσαν να πυροβολήσουν και να αφαιρέσουν ζωές.

Όπλα / YouTube

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό