21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Τα φώτα ημέρας μειώνουν τον κίνδυνο ατυχήματος κατά 8,8%

Ειδήσεις Ελλάδα

Τα φώτα ημέρας (DRL) μετρούν τουλάχιστον 12 χρόνια ζωής, όταν και έγιναν υποχρεωτικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2011, με την υιοθέτηση τους να έχει πετύχει τον κύριο στόχο τους. Αυτός δεν είναι άλλος από τη μείωση των ατυχημάτων στους δρόμους.
Πιο συγκεκριμένα, πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από το κέντρο ερευνών ατυχημάτων του πανεπιστημίου Monash της Μελβούρνης της Αυστραλίας, διαπίστωσε ότι τα οχήματα που διαθέτουν αυτόματα φώτα ημέρας (DRL) είναι στατιστικά πιο πιθανό να αποφύγουν μια σύγκρουση με βάση την ορατότητα από εκείνα που δεν διαθέτουν.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Safety Research, χρησιμοποίησε στοιχεία της αστυνομίας από τις πολιτείες της Αυστραλίας (Νέα Νότια Ουαλία, Βικτώρια, Κουίνσλαντ και Δυτική Αυστραλία), για να υπολογίσει πόσο μειώνουν τον κίνδυνο εμπλοκής σε σύγκρουση πολλών αυτοκινήτων κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπου η ορατότητα είναι σοβαρός παράγοντας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπάρχει μια στατιστικά σημαντική μείωση της τάξης του 8,8% στον κίνδυνο, με τις μεγαλύτερες μειώσεις να παρατηρήθηκαν σε υψηλότερες ταχύτητες (άνω των 75 χλμ/ώρα), κατά την αυγή και το σούρουπο σε σύγκριση με το έντονο φως της ημέρας.
Τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη ήταν δεδομένα ατυχημάτων που αναφέρθηκαν από την αστυνομία για περιστατικά που συνέβησαν από το 2010 έως το 2017 (δημοσιεύτηκαν ηλεκτρονικά στις 8 Φεβρουαρίου 2023), με τις πληροφορίες των οχημάτων να λαμβάνονται ξεχωριστά, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού πλαισίου. Αυτό επέτρεψε στους συγγραφείς της έρευνας να προσδιορίσουν ποια αυτοκίνητα είχαν DRLs χρησιμοποιώντας δεδομένα των εταιριών, με τις περιπτώσεις όπου τα DRL προσφέρονταν προαιρετικά αφαιρέθηκαν.
Υπό το φωτός της ημέρας, η έρευνα διαπίστωσε μείωση του κινδύνου σύγκρουσης κατά 7,6%, ενώ την αυγή ή το σούρουπο, υπήρχε μείωση του κινδύνου σύγκρουσης κατά 20,3%.
Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα αποτελέσματα παρέχουν σαφή στοιχεία ότι τα φώτα ημέρας θα πρέπει να θεωρούνται ως υποχρεωτικά για όλα τα νέα οχήματα. Ωστόσο, οι συγγραφείς της έρευνας σημείωσαν ότι το μέγεθος της πιθανής μείωσης είναι πιθανό να είναι μικρότερο κατά μέσο όρο από την επίδραση ορισμένων από τα πιο πρόσφατα συστήματα ασφάλειας οχημάτων που είναι διαθέσιμα αυτήν τη στιγμή.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό