24.9 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Τα τρία σημεία που πλήττουν οι ουκρανικές δυνάμεις-«Ανάμεικτα τα αποτελέσματα»

Ειδήσεις Ελλάδα

Έπειτα από μήνες προετοιμασίας της μεγάλης ουκρανικής αντεπίθεσης, φαίνεται ότι η εσκτρατεία για την ανάκτηση των κατεχόμενων από τη Μόσχα εδαφών έχει ξεκινήσει. Το Κίεβο δεν έχει επιβεβαιώσει την έναρξη της αντεπίθεσης, διαμηνύνοντας πως όταν ξεκινήσει «θα το καταλάβουν όλοι». Βέβαια, έχει επίσης δηλώσει επανειλημμένως ότι δεν πρόκειται να προειδοποιήσει εκ των προτέρων για την έναρξή της.

Πάντως το γεγονός ότι χθες έλαβε χώρα ένα κύμα επιθέσεων στις γραμμές του μετώπου στα νοτιοανατολικά συνηγορεί προς αυτή την κατεύθυνση. Το σίγουρο είναι ότι την Πέμπτη παρατηρήθηκε μια αξιοσημείωτη αύξηση στη στρατιωτική δραστηριότητα και η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι έχει σημειώσει οριακά κέρδη στην πρώτη γραμμή.

Ποιες περιοχές πλήττουν

Από την Κυριακή 4 Ιουνίου, η Ουκρανία διεξήγαγε επιχειρήσεις αντεπίθεσης σε τουλάχιστον τρεις τομείς του μετώπου, με ποικίλα αποτελέσματα.

Όπως συνοψίζει τις επιχειρήσεις το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW):

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν αλλάξει από τις αμυντικές σε επιθετικές τις επιχειρήσεις τους στον τομέα του Μπαχμούτ και σημειώνουν κέρδη μεταξύ 200 μέτρων και σχεδόν δύο χιλιομέτρων στα πλάγια της πόλης.Έχουν σημειώσει τακτικά κέρδη κατά τη διάρκεια περιορισμένων τοπικών αντεπιθέσεων στη δυτική περιφέρεια του Ντονέτσκ, κοντά στα σύνορα Ντονέτσκ-Ζαπορίζια.Διεξήγαγαν επιπρόσθετη επίθεση στα δυτικά της περιφέρειας Ζαπορίζια, τη νύχτα της 7ης προς 8 Ιουνίου, αλλά δεν φαίνεται να έχουν σημειώσει κέρδη ως μέρος αυτής της επίθεσης. «Οι ουκρανικές δυνάμεις διεξήγαγαν μια περιορισμένη αλλά σημαντική επίθεση στη δυτική περιφέρεια της Ζαπορίζια τη νύχτα της 7ης προς 8 Ιουνίου. Οι ρωσικές δυνάμεις προφανώς αμύνθηκαν εναντίον αυτής της επίθεσης με δογματικά ορθό τρόπο και φέρεται να είχαν ανακτήσει τις αρχικές τους θέσεις στις 8 Ιουνίου», σχολιάζουν οι αναλυτές του αμερικανικού think tank.Πώς θα διεξαχθεί η αντεπίθεση

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, οι αναλυτές σημειώνουν ότι οι ουκρανικές επιθέσεις στη δυτική Ζαπορίζια δεν είναι ενδεικτικές της πλήρους έκτασης της ικανότητας του Κιέβου να διεξάγει μία μεγάλη επιχείρηση αντεπίθεσης. «Η Ουκρανία είχε προηγουμένως αποδείξει την ικανότητά της να διεξάγει μια συντονισμένη και αποτελεσματική επιθετική επιχείρηση χρησιμοποιώντας πολλαπλές μηχανοποιημένες ταξιαρχίες ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2022 κατά την απελευθέρωση της περιφέρειας Χάρκοβο. Οι ουκρανικές δυνάμεις διέθεταν αυτή την ικανότητα – όσον αφορά τόσο τις διαθέσιμες δυνάμεις όσο και την ικανότητα συντονισμού σύνθετων επιθέσεων – πριν από την παροχή δυτικού κιτ για επιθετικές ταξιαρχίες και πρόσθετη εκπαίδευση από τους εταίρους του ΝΑΤΟ», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Ukrainian attacks in western #Zaporizhia on June 8 do not represent the full extent of Ukrainian capabilities in the current #counteroffensive. https://t.co/A1Y19HR1xc https://t.co/EnZWaMessO

— ISW (@TheStudyofWar) June 9, 2023

Η αντεπίθεση της Ουκρανίας πιθανότατα θα αποτελείται από πολλές επιχειρήσεις διαφορετικού μεγέθους, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων τοπικών επιθέσεων, όπως παρατηρήθηκαν στην Ζαπορίζια στις 8 Ιουνίου, εκτιμούν οι αναλυτές, προσθέτοντας ότι οι μικρότερες προσπάθειες δεν αντιπροσωπεύουν τη μέγιστη ικανότητα των Ουκρανών σε αριθμούς ή αποτελεσματικότητα.

Η Ουκρανία φέρεται να σχημάτισε 12 αποκλειστικές ταξιαρχίες για την αντεπίθεση, εννέα εξοπλισμένες με δυτικά όπλα και τρεις με υπάρχοντα εξοπλισμό, και αυτές οι μονάδες είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ενωθούν με έμπειρες ουκρανικές μονάδες που είναι ήδη στο πεδίο. Όπως παρατηρούν οι αναλυτές, φαίνεται να έχει δεσμεύσει μόνο ένα μέρος της μεγάλης εφεδρείας δυνάμεων που είναι διαθέσιμη για αντεπιτιθέμενες επιχειρήσεις.

Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι οι δυνάμεις της ρωσικής Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας που αναπτύσσονται στη συγκεκριμένη περιοχή είναι πιθανό να είναι μια ομάδα δυνάμεων υψηλότερης ποιότητας από ό,τι διαθέτει σε άλλα πεδία η Ρωσία, και η αμυντική τους απόδοση είναι απίθανο να αντικατοπτρίζει τις αμυντικές ικανότητες των ρωσικών ομάδων σε άλλα μέτωπα.

Οι απώλειες

Οι ουκρανικές δυνάμεις φαίνεται επίσης, στις 8 Ιουνίου, να έχασαν οχήματα που τους παρείχε η Δύση. «Οι απώλειες είναι αναπόφευκτες κατά τη διάρκεια κάθε στρατιωτικού εγχειρήματος», τονίζουν οι αναλυτές του ISW, προσθέτοντας ότι ο δυτικός εξοπλισμός δεν είναι αδιαπέραστος.

«Η απώλεια εξοπλισμού, ακόμα και του δυτικού εξοπλισμού, στις αρχές της αντεπίθεσης δεν αποτελεί ένδειξη της μελλοντικής προόδου της αντεπίθεσης της Ουκρανίας. Είναι σημαντικό να μην υπερβάλλουμε όσον αφορά τον αντίκτυπο των αρχικών απωλειών δυτικού ή οποιουδήποτε άλλου εξοπλισμού, ιδιαίτερα σε μάχες διείσδυσης ενάντια σε προετοιμασμένες αμυντικές θέσεις», σχολιάζουν.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό