16.1 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Τα τιρκουάζ φώτα της αυτόνομης Mercedes…

Ειδήσεις Ελλάδα

Νωρίτερα μέσα στη χρονιά η Mercedes πήρε έγκριση από τις πολιτείες της California και της Nevada να προσφέρει στους πελάτες της αυτόνομη οδήγηση Επιπέδου 3 μέσω του συστήματος “Drive Pilot”. Το σύστημα αυτό και η λειτουργία αυτόνομης οδήγησης είναι διαθέσιμα στη Γερμανία από το 2021 και είναι καινοτόμο υπό την έννοια ότι είναι το πρώτο που επιτρέπει στους χρήστες όχι μόνο να πάρουν τα χέρια τους από το τιμόνι αλλά και να απασχολούνται με δευτερεύουσες ασχολίες ενώ το όχημα κινείται αυτόνομα. Οι συνθήκες στις οποίες το σύστημα μπορεί να λειτουργήσει είναι κάπως περιορισμένες αλλά όπως και να έχει, η έγκριση τύπου και η νόμιμη χρήση του αναπαριστούν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την συγκεκριμένη τεχνολογία.
Τώρα, η Mercedes-Benz γίνεται η πρώτη εταιρία που παίρνει το “ok” από τις πολιτείες της California και της Nevada για χρήση ειδικών εξωτερικών φωτιστικών σωμάτων σε τιρκουάζ χρώμα τα οποία θα δείχνουν στους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου ότι το όχημα λειτουργεί αυτόνομα. Με πιο απλά λόγια, όταν το Drive Pilot λειτουργεί, στο εξωτερικό του οχήματος θα ανάβουν τιρκουάζ φώτα και όσο απλό ή ανόητο ακούγεται, έχει νόημα. Καταρχάς, δείχνουν ξεκάθαρα το status του οχήματος στους υπόλοιπους οδηγούς επιτρέποντας στην γερμανική μάρκα να παρατηρήσει τις αλληλεπιδράσεις των άλλων χρηστών του δρόμου με τα αυτοματοποιημένα οχήματα. Έπειτα, επιτρέπει στα όργανα του νόμου να εντοπίσουν άμεσα και χωρίς αμφιβολία το status του οχήματος και να κρίνουν αν ο οδηγός το χρησιμοποιεί νόμιμα και αν αυτός έχει το δικαίωμα να μην προσέχει τον δρόμο. Να σημειώσουμε δε, ότι “δευτερεύουσες ασχολίες” δεν είναι ο ύπνος για παράδειγμα καθώς ο οδηγός πρέπει να είναι σε θέση να αναλάβει τον έλεγχο αν το σύστημα κρίνει πως αυτό είναι απαραίτητο.

Τα τιρκουάζ φώτα έχουν σχεδιαστεί σύμφωνα με την SAE J3134 Recommended Practice και ενσωματώνονται στα εμπρός και πίσω φωτιστικά σώματα των μοντέλων που εξοπλίζονται με το σύστημα Drive Pilot, καθώς και στους δύο εξωτερικούς καθρέφτες. Το τιρκουάζ χρώμα δε, δεν επιλέχθηκε στην τύχη. Πρώτον, εξασφαλίζει ορατότητα που με την σειρά της εξασφαλίζει την ταχεία και αξιόπιστη αναγνώριση από τους άλλους χρήστες του δρόμου ενώ παράλληλα, προσφέρει διαφοροποίηση σε σύγκριση με τον υπάρχοντα φωτισμό όχι μόνο του αυτοκινήτου αλλά και του δρόμου. Έτσι, η πιθανότητα να μπερδευτεί με κάποιο άλλο φως μειώνεται δραστικά ενώ αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι το τιρκουάζ είναι το ιδανικό χρώμα για την αυτοματοποιημένη οδήγηση τόσο σε επίπεδο φυσιολογίας όσο και ψυχολογίας. Φυσικά, η Mercedes-Benz εκφράζει την δέσμευση της για κανονικοποίηση της επιλογής της αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο γενικό πλαίσιο στις Η.Π.Α., την Κίνα ή την Ε.Ε. για χρήση τιρκουάζ φωτιστικών σωμάτων σε αυτοκίνητα παραγωγής. Οι πολιτείες της California και της Nevada έδρασαν κατ’ εξαίρεση όπως έχουν το δικαίωμα αλλά οι αρχές θα πρέπει να καταλήξουν σύντομα σε κάποια στάνταρ καθώς η τεχνολογία ήρθε για να μείνει απ’ ότι φαίνεται.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό