24.4 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Τα ταξίδια μας το 2040: Οι 10 τάσεις που φαίνεται να επικρατούν

Ειδήσεις Ελλάδα

13/01/2023 19:14

Πολύ πλησιέστερο από ό,τι παλαιότερα είναι πλέον το 2040 στο σήμερα – κανείς δεν αμφιβάλλει όμως πως η πραγματικότητα της ζωής μας θα είναι τότε πολύ διαφορετική.

Τα καθημερινά γιγάντια άλματα που πραγματοποιεί η τεχνολογία κατά πρώτον και η επιστήμη, ακολούθως, συνθέτουν ένα πολύ διαφορετικό σκηνικό, ακόμα και από μέρα σε μέρα – πόσο μάλλον από δεκαετία σε δεκαετία. Οι λάτρεις των ταξιδιών βλέπουν τις αποστάσεις να μηδενίζονται αλλά και την εμπειρία του ίδιου του ταξιδιού να αλλάζει μορφή συνεχώς: Ποιος κρατά ακόμα έντυπο χάρτη για να επισκεφθεί ένα καινούριο μέρος;

Από την πιο απλή λεπτομέρεια μέχρι κομβικής σημασίας παράγοντες κάθε ταξιδιού και των διακοπών μας, πόσα πράγματα θα έχουν αλλάξει άραγε έως το 2040;

Ακριβώς αυτό, το πώς θα είναι τα ταξίδια μας και οι διακοπές μας σε 17 χρόνια από σήμερα, το 2040, επιχειρεί να προβλέψει μεγάλη έρευνα που παρουσιάζει η βρετανική εφημερίδα Telegraph.

Το ρεπορτάζ εστιάζει σε μερικές από τις πιο καινοτόμες εξελίξεις που θα επηρεάσουν τον τρόπο που θα ταξιδεύουμε αλλά και θα βιώνουμε τις διακοπές σε περίπου μια εικοσαετία. Η προστασία του πλανήτη, το metaverse, νέοι προορισμοί που δεν έχουν αναδειχθεί ως τώρα, φυσικά τα ταξίδια στο διάστημα, αλλά και οι αλλαγές που μπορούν να φέρουν τα ρομπότ, δεν λείπουν από αυτή τη λίστα – που μένει να δούμε κατά πόσον θα επιβεβαιωθεί.

#1 Η προστασία του πλανήτη, ειδικά κατά τη διάρκεια των διακοπών

Οι τουρίστες ήδη τείνουν να προτιμούν υπηρεσίες στα ταξίδια που αντισταθμίζουν τις εκπομπές άνθρακα, προκειμένου να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος. Στο μέλλον όμως, στο Svart Hotel της Νορβηγίας, το οποίο θα ανοίξει εντός του 2023, θα προσφέρεται φιλοξενία που θα βασίζεται αποκλειστικά στην ηλικιακή ενέργεια ενώ το φαγητό θα προέρχεται από αειφόρα καλλιέργεια. Στόχος είναι η διαμονή των επισκεπτών να μην επιβαρύνει καθόλου το περιβάλλον, δηλαδή να γίνεται με ακόμη πιο αειφόρο τρόπο σε σχέση με την καθημερινότητα στο σπίτι.

Χάρη στις καινοτομίες στον κατασκευαστικό τομέα, αυτού του είδους το ξενοδοχείο μπορεί να αποτελεί τον κανόνα το 2040, ενώ ακόμη και οικονομικότερες αλυσίδες ξενοδοχείων αναζητούν ριζοσπαστικούς τρόπους ώστε τα κτήριά τους να γίνουν πιο ενεργειακά αποδοτικά.

#2 Διακοπές στο metaverse

Ας ξεχάσουμε τα βιβλία και τα ντοκιμαντέρ για την άγρια ζωή. Στο μέλλον τα εικονικά ταξίδια θα γίνονται μέσα από το παράλληλο σύμπαν του metaverse. Τον Ιούνιο του 2022, το Pew Research Center και το Imagining the Internet Center του Πανεπιστημίου Elon αποκάλυψαν ότι σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα απολαμβάνουμε ταξίδια σε εξωτικές και διασκεδαστικές τοποθεσίες (π.χ. αρχαιολογικές ανασκαφές, βουνοκορφές, παραλίες, μουσεία, μακρινούς γαλαξίες και άλλα μέρη) μέσα από ένα ψηφιακό αντίγραφο του πραγματικού κόσμου μέχρι το 2040.

Πολλοί προορισμοί θα υιοθετήσουν την επαυξημένη πραγματικότητα (AR). Με τα κινητά τηλέφωνα οι τουρίστες μπορούν ήδη να αξιοποιήσουν διαδραστικές εμπειρίες μέσω της τεχνολογίας, όπως περιηγήσεις σε μουσεία ή πόλεις. Το επόμενο βήμα είναι η αξιοποίηση γυαλιών τα οποία θα προσθέτουν στρώματα εμπειριών (όπως εγκαταστάσεις τέχνης ή εικονικούς κήπους) σε γειτονιές και αξιοθέατα.

#3 Ταξίδια στo διάστημα

Οι πρώτες απόπειρες διαστημικού τουρισμού είναι μέχρι τώρα δαπανηρές και ελιτίστικες. Ο Richard Branson προχώρησε την ιδέα με τη Virgin Galactic το 2021 και το Blue Origin του Jeff Bezos δέχεται πλέον επιβάτες που μπορούν να αντέξουν οικονομικά μεταξύ του ενός και 28 εκατομμυρίων δολαρίων για ένα εισιτήριο ή είναι διάσημες προσωπικότητες. Μέχρι το 2040, ωστόσο, μια εβδομάδα σε ένα διαστημικό ξενοδοχείο θα μπορούσε να κοστίζει «μόλις» 10.000 ευρώ. Η τάση για μαζικό διαστημικό τουρισμό, άλλωστε, υπάρχει ήδη. Πέρυσι, μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 2.000 Αμερικανούς, διαπίστωσε ότι το 49% από αυτούς είναι πρόθυμο να ταξιδέψει σε τροχιά γύρω από τη Γη εάν του δινόταν η ευκαιρία.

#4 Σαφάρι στη… Σκωτία; Κι όμως!

Από την ασφάλεια του ηλεκτρικού μας οχήματος, θα μπορούμε να θαυμάσουμε την άγρια ζωή, να εισπνεύσουμε και να μπορούμε να μυρίσουμε το δάσος τριγύρω. Μπορεί να πετύχουμε, επίσης, το ηλιοβασίλεμα με τους συνταξιδιώτες μας που κάνουν σαφάρι πριν επιστρέψουμε στην πολυτελή σκηνή μας για διανυκτέρευση. Όλα αυτά, όχι στην υποσαχάρια Αφρική, αλλά στη… Σκωτία;

Μπορεί να ακούγεται τραβηγμένο, αλλά οι κάστορες έχουν ήδη επανεισαχθεί στη Βρετανία αιώνες αφότου εξαφανίστηκαν, οι αγριόγατες περιφέρονται στα δάση της Σκωτίας και οι οικολόγοι ζητούν την επιστροφή περισσότερων ιθαγενών ειδών.

Με περισσότερους από τους μισούς τουριστικούς πράκτορες της Ευρώπης να πωλούν διακοπές για παρατήρηση της άγριας ζωής, η ευκαιρία να εντοπίσουμε άγρια πλάσματα στη Βρετανία θα μπορούσε να φέρει έσοδα στην τουριστική βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου. Αν και οι ευκαιρίες είναι περιορισμένες επί του παρόντος, μπορούμε ήδη να κάνουμε σαφάρι στη Σκωτία με την Rewilding Europe Travel, θαυμάζοντας κόκκινους σκίουρους, ελάφια και αετούς μέσα και γύρω από τα Highlands.

#5 Πακέτα διακοπών στη Σαουδική Αραβία

Σε 20 χρόνια, οι προορισμοί που αυτή τη στιγμή είναι ανερχόμενοι θα αποτελέσουν τους δημοφιλέστερους στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών. Η Σαουδική Αραβία, η οποία σκοπεύει να δαπανήσει 1 τρισ. δολάρια για την προσέλκυση 100 εκατ. τουριστών ετησίως μέχρι το 2030, αναμένεται να γίνει το νέο Ντουμπάι και μάλιστα, με περισσότερο πολιτισμό και ιστορία.

Ήδη, ορισμένες μεγάλες αλυσίδες ξενοδοχείων ανοίγουν τις μονάδες τους στην περιοχή, όπως η Nobu, η οποία ανήκει, μεταξύ άλλων και στον διάσημο ηθοποιό του Χόλιγουντ, Ρόμπερτ Ντε Νίρο, και μετά από ξενοδοχεία της στην Ίμπιζα, στο Μαλιμπού και στη Σαντορίνη, φέτος άνοιξε νέο στο Ριάντ.

Παράλληλα, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε πρόσφατα τα σχέδιά της για μεγάλης κλίμακας επέκταση του αεροδρομίου του Ριάντ με ορίζοντα το 2030.

#6 Απολαμβάνοντας τη φύση… στην πόλη

Η δήμαρχος του Παρισιού Anne Hidalgo, ετοιμάζεται να κάνει την πόλη την πιο πράσινη στην Ευρώπη έως το 2030, δημιουργώντας πάρκα στις όχθες του Σηκουάνα, δάση γύρω από τα σημαντικότερα ορόσημα, δαπανώντας 250 εκατομμύρια ευρώ για τη μετατροπή των Ηλυσίων Πεδίων σε έναν «εξαιρετικό κήπο».

Εν τω μεταξύ, η Σιγκαπούρη (ήδη μια από τις πιο κατάφυτες πόλεις στον κόσμο) θα γίνει πολύ πιο πράσινη μέχρι το 2030, καθώς σχεδιάζει να έχει φυτέψει ένα εκατομμύριο περισσότερα δέντρα.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι ήδη γεμάτες χλωρίδα πόλεις που σχεδιάζουν να αυξήσουν τη βλάστησή τους μέχρι το 2040: Φέτος το Ντουμπάι παρουσίασε ένα σχέδιο διπλασιασμού των πάρκων και των χώρων αναψυχής του στα επόμενα 18 χρόνια, με το 60% του Εμιράτου να χαρακτηρίζεται ως προστατευόμενο φυσικό καταφύγιο. Υπάρχουν επίσης σχέδια ώστε να γίνει πιο βατή πόλη για περπάτημα και ποδηλασία, καθώς και για αύξηση της δημόσιας πρόσβασης στις παραλίες κατά 400%.

#7 Απογείωση με υδρογόνο

Ήδη διάφορες αεροπορικές εταιρείες έχουν ανακοινώσει ότι θα πετούν με αεροσκάφη που θα αξιοποιούν καύσιμα υδρογόνου και θα μειώνουν τους χρόνους ταξιδιού στο μισό μέχρι το 2035, ενώ το Μάντσεστερ σκοπεύει να αποτελέσει το πρώτο αεροδρόμιο στο Ηνωμένο Βασίλειο που θα έχει τη δική του προμήθεια υδρογόνου την ίδια περίπου περίοδο.

Ωστόσο, λόγω της τεράστιας ποσότητας που απαιτείται για την τροφοδοσία μεγάλων αεροπλάνων, γνώστες της βιομηχανίας πιστεύουν ότι δεν πρόκειται να αποτελέσει ποτέ βιώσιμη επιλογή για πτήσεις μεγάλων αποστάσεων.

#8 Αποφυγή της αναμονής στον έλεγχο διαβατηρίων

Στο Άμπου Ντάμπι έχει ξεκινήσει η πρώτη φάση μιας πρωτοβουλίας στο πλαίσιο της οποίας οι επιβάτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν το πρόσωπό τους αντί για τα διαβατήριά τους στα σημεία ελέγχου στο αεροδρόμιο, οδηγώντας τελικά σε μια εντελώς ανέπαφη εμπειρία check-in και επιβίβασης.

Εν τω μεταξύ, πολίτες, κάτοικοι και συχνοί επιβάτες στο αεροδρόμιο της Σιγκαπούρης ήδη περνούν από τις πύλες αναχώρησης χάρη σε έναν συνδυασμό τεχνολογίας δακτυλικών αποτυπωμάτων και αναγνώρισης προσώπου.

Μέχρι το 2040, οι ταξιδιώτες στα περισσότερα αεροδρόμια θα μπορούν να ολοκληρώνουν τις διαδικασίες ασφαλείας με την απλή περιπλάνησή τους στο αεροδρόμιο.

#9 Αειφόρα κρουαζιέρα

Μέχρι το 2026 το πρώτο κρουαζιερόπλοιο μηδενικών εκπομπών στον κόσμο θα πραγματοποιεί ταξίδια κρουαζιέρας. Τροφοδοτούμενο από ηλεκτρική πρόωση και υδρογόνο, το σκάφος χωρητικότητας 250 επιβατών θα είναι από τα λίγα που θα μπορούν να ταξιδεύουν στα φιόρδ της Νορβηγίας, που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της Unesco, καθώς την ίδια χρονιά θα απαγορευτούν τα πλοία με ορυκτά καύσιμα. Η δέσμευση της βιομηχανίας για μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050 αναμένεται να οδηγήσει σε τάση προς πιο βιώσιμα πλοία στο μέλλον.

#10 Ο ρόλος των ρομπότ

Το πώς θα διαμοιραστεί στις απαραίτητες θέσεις το προσωπικό αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλα τα ξενοδοχεία. Στο άμεσο μέλλον, θα μπορούσε, για παράδειγμα, το room service να αυτοματοποιηθεί πλήρως με τη βοήθεια των ρομπότ, που θα ενεργοποιούνται με τη φωνή και θα παραδίδουν ό,τι επιθυμεί ο επισκέπτης, με drones. Το ίδιο το κοκτέιλ ή το σνακ, μάλιστα, πιθανότατα, θα προετοιμάζεται από τον τρισδιάστατο εκτυπωτή του ξενοδοχείου!

Αν όλα τα παραπάνω μοιάζουν αυτή τη στιγμή με επιστημονική φαντασία, ας σκεφτούμε μόνο πώς ήταν η καθημερινότητα, οι επικοινωνίες και οι πληρωμές μας, μόλις το 2006 – πριν ακριβώς 17 χρόνια…

Διαβάστε επίσης

Πέντε ξεχωριστές αποδράσεις τον πρώτο μήνα της νέας χρονιάς

Οι καλύτερες και οι χειρότερες πόλεις για να ζούμε και να εργαζόμαστε

Το Βερολίνο και άλλοι 9 προορισμοί που αγαπούν οι Έλληνες ταξιδιώτες

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό