16.2 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Τα σχέδια επέκτασης της ΕΥΔΑΠ, οι Mytilineos και Βιοχάλκο στον Σκυλακάκη και τα ψώνια του Αθανασίου της Lamda – Οικονομικός Ταχυδρόμος

Ειδήσεις Ελλάδα

ΕΥΔΑΠ

Εξελίξεις αναμένονται οσονούπω στον τομέα της υδροδότησης της Αττικής. Έτσι μου λένε. Οι πηγές μου υποστηρίζουν ότι η ΕΥΔΑΠ για να συνεχίσει να είναι κερδοφόρα θα πρέπει να διευρύνει τον κύκλο των δραστηριοτήτων της. Τούτο, μου εξηγούν, πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να εντάξει – σε πρώτη φάση και μάλιστα σύντομα – τις ανεξάρτητες επιχειρήσεις υδροδότησης που διαθέτουν αρκετοί δήμου στο Λεκανοπέδιο της Αττικής.

Ενσωμάτωση

Περί του 16 δήμους του λεκανοπεδίου διαθέτουν δικές τους υπηρεσίες υδροδότησης των περιοχών τους. Με βάση τους υπάρχοντες σχεδιασμούς οι κκ Γιώργος Στεργίου και Χαράλαμπος Σαχίνης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ αντίστοιχα, σκοπεύουν να εντάξουν αυτές τις δημοτικές επιχειρήσεις στο δυναμικό τους, ενσωματώνοντας παράλληλα στην ΕΥΔΑΠ και το εργατικό δυναμικό που απασχολείται παράλληλα σ΄ αυτές.

Ανατιμήσεις

Αυτό, όπως σας είπα, σε πρώτη φάση. Με βάση όμως τους γενικότερους προγραμματισμούς για την ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό και την γενικότερη επιχειρηματική ανασυγκρότηση του συστήματος υδροδότησης, πιθανολογείται η ανατίμηση των τιμολογίων των μεγάλων πελατών της εταιρείας, δηλαδή τις υδροβόρες επιχειρήσεις.

Επέκταση

Επίσης είναι πιθανή η επέκταση της υδροδοτικής κάλυψης γειτονικών νομών της Αττικής (πχ Κόρινθος κλπ) με την ενσωμάτωση των δημοτικών επιχειρήσεων στην ΕΥΔΑΠ, με παρόμοιο τρόπο όπως με τους δήμους του λεκανοπεδίου.

—-

Ενεργειακό κόστος

Σας είχα ενημερώσει προ ημερών πως επίκειται συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον ΣΕΒ.

Και το αντικείμενο της δεν είναι άλλο από το ενεργειακό κόστος.

Απασχολεί σοβαρά τη βιομηχανία και σε συνδυασμό με την απουσία ευρωπαϊκής πολιτικής, που να παρέχει ενισχύσεις για επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια, το συγκεκριμένο θέμα αναδεικνύεται σε υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα, ιδιαίτερα για τη βαριά βιομηχανία της χώρας.

Κι οι εργοδότες θα πιέζουν όλο και περισσότερο προς την κατεύθυνση της παροχής ενισχύσεων.

Mytilineos, Βιοχάλκο και ηλεκτροπαραγωγοί

Η συνάντηση του ΣΕΒ με τον κ. Σκυλακάκη επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι.

Όπως μαθαίνω δεν αναμένονται θεαματικά αποτελέσματα. Μία ανακοίνωση, ίσως, να συνοδεύσει τη συνάντηση των δύο πλευρών.

Από μεριάς ΣΕΒ θα συμμετέχει ο πρόεδρος κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, στελέχη της Επιτροπής Ενέργειας του Συνδέσμου που εκπροσωπούν τη Mytilineos και τη Βιοχάλκο και από την άλλη πλευρά ο κ. Σκυλακάκης με την υφυπουργό κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου.

Ο κ. Σκυλακάκης ακολουθώντας άλλωστε και τη γραμμή του ίδιου του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη θα επαναλάβει πως δεν υπάρχουν περιθώρια τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο για κρατικές ενισχύσεις στη βιομηχανία.

Η ατζέντα

Η Επιτροπή Ενέργειας του ΣΕΒ «κατεβαίνει» σε γενικές γραμμές με μία ατζέντα, την οποία ούτως ή άλλως έχουν ξεδιπλώσει τα κορυφαία στελέχη του Συνδέσμου.

Το ένα θέμα αφορά στη στήριξη του επιπλέον κόστους των ενεργοβόρων βιομηχανιών για τη σύναψη PPAs με ηλεκτροπαραγωγούς από ΑΠΕ. Το γνωστό κι ως Green Pool το οποίο λίαν προσφάτως το ευρωπαϊκό συμβούλιο αποφάσισε πως κάθε κράτος μέλος της Ε.Ε. μπορεί να θεσπίσει νομοθεσία για την κρατική στήριξη των συγκεκριμένων μακροχρόνιων συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Η κανονικότητα

Πέραν αυτού, μαθαίνω πως οι βιομήχανοι θα ανοίξουν και θέμα επενδύσεων στα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και την αποθήκευση.

Και φυσικά ένα από το ζητήματα που απασχολεί τον ΣΕΒ είναι η επιστροφή στην κανονικότητα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς από την 1η Ιανουαρίου του 2024 παύουν να ισχύουν τα έκτακτα μέτρα που έχουν θεσπιστεί για την αντιμετώπιση των αυξήσεων των τιμών.

Η Lamda Development

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη συνεχής σκυροδέτηση, διάρκειας 40 ωρών για τη θεμελίωση του οικιστικού ουρανοξύστη ύψους 200 μέτρων. Όλη αυτή η πολύωρη διαδικασία ήταν ομολογουμένως πολύ εντυπωσιακή και ακούμε ότι χρησιμοποιήθηκαν όλα τα αποθέματα μπετόν της Αττικής.

Άσχετο αλλά … σχετικό, πρόσεξα και κάτι που πέρασε, τις τελευταίες μέρες, στα ψιλά γράμματα.

Ο κ. Οδυσσέας Αθανασίου

Ο λόγος για την νέα αγορά μετοχών της Lamda στην οποία προχώρησε ο CEO της εισηγμένης κ. Οδυσσέας Αθανασίου. Πρόκειται για μία ακόμα συναλλαγή του, στις πολλές που έχει κάνει τα τελευταία δύο χρόνια. Δύο ερμηνείες υπάρχουν: ή οι κινήσεις του είναι υπεραισιόδοξες ή ξέρει πάρα πολύ καλά τι κάνει. Άλλωστε μιλάμε για τον άνθρωπο που γνωρίζει όσο κανείς άλλος την Lamda.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό