16.2 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Τα σενάρια για ταχύτερη άρση των μέτρων

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Γιάννη Καμπουράκη[email protected]

«Στις 18 Μαϊου θα ξέρουμε. Τώρα αισιοδοξούμε». Αυτή ήταν η απάντηση ανώτατου κυβερνητικού παράγοντα και μέλους της άτυπης επιτροπής που έχει συστήσει ο πρωθυπουργός για τη διαχείριση της κρίσης του Co 19, στο ερώτημα της «Ν» αν έχουν βάση τα σενάρια για άρση των μέτρων νωρίτερα από τα προβλεπόμενα.

Είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να ρισκάρει και πολύ περισσότερο δεν θέλει να αναγκαστεί να βρεθεί στη θέση να πει στην κοινή γνώμη ότι ο ιός ξέφυγε και πρέπει να γυρίσουμε στα μέτρα της πρώτης περιόδου.

Την ίδια στιγμή όμως δέχεται πολύ μεγάλη πίεση από τους παράγοντες της οικονομίας και της αγοράς για να επανεκκινήσει την οικονομία άμεσα και να χαλαρώσει τα μέτρα νωρίτερα. Κυβερνητικές πηγές περιγράφουν τηλεφωνήματα προς υπουργούς από μεγάλους επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου που απειλούν ότι θα κλείσουν τις επιχειρήσεις τους αν ισχύσει η απόφαση για άνοιγμα των μεγάλων ξενοδοχείων την 1η Ιουλίου, ενώ βουλευτές της συμπολίτευσης μεταφέρουν «προς τα πάνω» την απαίτηση των επαγγελματιών της εστίασης της περιοχής τους αλλά και άλλων να τους αφήσει η κυβέρνηση να ανοίξουν τώρα, μήπως και καταφέρουν να γλιτώσουν το λουκέτο.

Η αντοχή πολλών μεσαίων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει εξαντληθεί και η πίεση προς την κυβέρνηση για άμεση άρση των περιορισμών είναι μεγάλη και δύσκολα διαχειρίσιμη.

Την ίδια στιγμή, η βασική γραμμή της κυβέρνησης για την ύφεση του 2020 είναι ότι θα επικρατήσει το κακό σενάριο του 8%-10% και όχι το ήπιο του 4%-6% και αυτό προκαλεί πρόσθετη πίεση στο πρωθυπουργικό επιτελείο και στον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης αν και βλέπει μπροστά του νέα δοκιμασία στην οικονομία και δεν το κρύβει, φέρεται επιφυλακτικός όσο διαρκούν και οι επιφυλάξεις των ειδικών που μέχρι στιγμής δείχνουν τον δρόμο και η απόφασή του να τους ακούσει βγήκε σε καλό στη χώρα και στον ίδιο. Και διαβεβαιώνει τους συνομιλητές του – τουλάχιστον μέχρι τώρα – ότι κάθε βήμα χαλάρωσης θα γίνει όταν λαμβάνονται οι διαβεβαιώσεις από τους ειδικούς ότι μπορεί να γίνει.

Εκ των πραγμάτων, μετά τις ανακοινώσεις για τη σταδιακή άρση των περιορισμών κινείται ανάμεσα στην πίεση της αγοράς και τις επιφυλάξεις των ειδικών , οι οποίοι ιδανικά θα ήθελαν lockdown τουλάχιστον ως τις 31/5 και φέρονται να έχουν τις επιφυλάξεις τους για το άνοιγμα των σχολείων, προτείνοντας στο παρασκήνιο να μην ανοίξει το Δημοτικό και να ξαναεξεταστεί η απόφαση για το άνοιγμα του Γυμνασίου και της Α’  και Β΄ Λυκείου, εκεί κοντά στις 18 Μαίου.

Υπάρχει ωστόσο αισιοδοξία – και ανάμεσα στους ειδικούς της επιτροπής και ανάμεσα στην κυβέρνηση και στο Μαξίμου – ότι τα δεδομένα της πανδημικής κρίσης δεν θα αλλάξουν και στις 18 Μαίου – που συμπληρώνονται 14 ημέρες από την πρώτη ημέρα της δεύτερης φάσης – η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να προχωρήσει το σχέδιο όπως το έχει ανακοινώσει και σε κάποιες περιπτώσεις να αρθούν περιορισμοί, νωρίτερα.

Σε αυτό το καλό σενάριο που όλοι ελπίζουν και παράλληλα στηρίζονται, η τουριστική δραστηριότητα θα ξεκινήσει από την 1η Ιουλίου – μεγάλο ερώτημα πως θα έρθουν τουρίστες στην Ελλάδα και κυρίως στη νησιωτική Ελλάδα όσο συνεχίζονται οι περιορισμοί στις μετακινήσεις με αεροπλάνο – και μαζί της θα αρχίζει να ανεβαίνει συνολικά η οικονομική δραστηριότητα μέσα στο καλοκαίρι.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το πρωθυπουργικό επιτελείο αναμένει κλιμάκωση από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σημειώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «καραδοκεί» για το ενδεχόμενο να «στραβώσουν» τα πράγματα στον τομέα της υγείας ώστε να εξαπολύσει την επίθεσή του, αλλά επειδή – όπως λένε – αυτό δεν θα συμβεί, θα συνεχίσει να κτυπά στον τομέα της οικονομίας και της εργασίας.

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό