20.9 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Τα πρόσωπα της πρώτης γραμμής 

Ειδήσεις Ελλάδα

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη[email protected]

Η νέα «ανθρωπογεωγραφία» του ΣΥΡΙΖΑ και τα πρόσωπα σε θέσεις κλειδιά παρουσιάζονται στην σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Η νέα Κεντρική Επιτροπή συνεδριάζει για πρώτη φορά μετά τις εσωκομματικές κάλπες και αποτυπώνει τους νέους συσχετισμούς που έχουν διαμορφωθεί. Οι «προεδρικοί» επικράτησαν καθαρά στην εσωκομματική αναμέτρηση, ενώ στις πρώτες θέσεις στην Αττική -όπου έγινε και η μάχη των πρωτοκλασάτων – υπάρχει κυριαρχία των νεότερων στελεχών και ισχυρή παρουσία των γυναικών

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει σήμερα τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το επόμενο διάστημα. Το μήνυμα που εκπέμπεται ξεκάθαρα από την Κουμουνδούρου είναι πως απαιτείται «πολιτική αλλαγή» για να αποφευχθεί μια «κοινωνική έκρηξη». Παράλληλα αυτό που τονίζεται είναι πως  η χώρα χρειάζεται μια «προοδευτική διακυβέρνηση», με την αξιωματική αντιπολίτευση  να προτείνει μεταξύ άλλων κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής,  μείωση ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και μέτρα για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας.

Το limit up των στελεχών

Οι κάλπες του Απριλίου – στις όποιες ψήφισαν όσοι ήταν μέλη μέχρι τις 21 Μαρτίου –  έδειξαν και τις ισορροπίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Από την καταμέτρηση των σταυρών δόθηκε μια εικόνα για το ποια στελέχη βρίσκονται στο limit up στο «Χρηματιστήριο» του κόμματος. 

Η πιο ενδιαφέρουσα μάχη δόθηκε στην Αττική, όπου κατέβηκαν γνωστά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ. Η πρωτιά είχε «άρωμα γυναίκας», με την τομεάρχη Οικονομικών του κόμματος ´Εφη Αχτσιόγλου να παίρνει τις περισσότερες ψήφους. 

Παράλληλα το αποτέλεσμα της εσωκομματικής κάλπης έδειξε την καθαρή επικράτηση των προεδρικών, ενώ σημαντική είναι η παρουσία των πασοκογενών. Μάλιστα φαίνεται πως υπάρχει πλήρης αφομοίωση των πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ που κατάφεραν να σημειώσουν σημαντικά υψηλές επιδόσεις (όπως ο Θάνος Μωραΐτης, η Θεοδώρα Τζάκρη, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Γιάννης Ραγκούσης κ.α.)

Από το αποτέλεσμα της εσωκομματικής κάλπης φαίνεται πως οι 30ρηδες και οι 40ρηδες παίρνουν πλέον το τιμόνι της Κουμουνδούρου, με τις πρώτες δέκα θέσεις στο λεκανοπέδιο να καταλαμβάνονται από πρόσωπα του περιβάλλοντος του Αλέξη Τσίπρα. Από εκεί και πέρα γνωστά στελέχη της Ομπρέλας που στην προηγούμενη κάλπη της Κεντρικής Επιτροπής ήταν στις πρώτες θέσεις δεν κατάφεραν να μπουν στην πρώτη δεκαπεντάδα της Αττικής. Γεγονός που δείχνει ξεκάθαρα τις νέες ισορροπίες που επικρατούν στο κόμμα. 

Ο «πρωινός καφές» του Τσίπρα

Σήμερα από την Κεντρική Επιτροπή θα προκύψει η νέα Πολιτική Γραμματεία του κόμματος η οποία  θα αντανακλά τους νέους εσωκομματικούς συσχετισμούς. Το ενδιαφέρον βέβαια βρίσκεται στο ποιοι θα απαρτίζουν την «Εκτελεστική Γραμματεία», οι οποίοι θα συμμετέχουν στον …πρωινό καφέ του προέδρου του κόμματος. 

Στην νέα Εκτελεστική Γραμματεία θα συμμετέχουν έντεκα άτομα, δηλαδή ο Αλέξης Τσίπρας και ακόμα δέκα στελέχη πρώτης γραμμής ( πέντε άνδρες και πέντε γυναίκες). Παράλληλα σήμερα θα ανακοινωθεί ο γραμματέας του κόμματος, ενώ θα καθιερωθεί και θέση αναπληρωτή γραμματέα. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό