16.2 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Τα πρόσωπα και το «λίφτινγκ» στα υπουργεία

Ειδήσεις Ελλάδα

Μάχη ενάντια στον εφησυχασμό δίνει η Νέα Δημοκρατία καθώς απομένει μόνο μία εβδομάδα μέχρι τις κρίσιμες κάλπες της 25ης Ιουνίου. Στόχος είναι μια «ασφαλής αυτοδυναμία» και αυτό που τονίζεται είναι πως δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρή ψήφο, καθώς χρειάζεται καθαρή εντολή για ισχυρή κυβέρνηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη μιλήσει για την ανάγκη να υλοποιηθούν τολμηρές μεταρρυθμίσεις την επόμενη τετραετία, εστιάζοντας σε ευαίσθητους τομείς όπως η υγεία, η παιδεία και ο εκσυγχρονισμός του κράτους.

Αδιαμφισβήτητα η μεγάλη διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ στις πρώτες κάλπες έχει δώσει αέρα σίγουριάς στα γαλάζια στελέχη, ωστόσο το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως δεν θα γίνουν δεκτές αλαζονικές συμπεριφορές. Μάλιστα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε σε όσους σπεύδουν να ράψουν κουστούμια, λέγοντας πως … υπάρχουν πολλοί γάμοι και βαφτίσεις το καλοκαίρι οπότε θα τους φανούν χρήσιμα.

Οι γυναίκες στην πρώτη γραμμή

Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι σε μία επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να είναι ριζικά αλλαγμένο το υπουργικό σχήμα και έχει χρησιμοποιήσει τον μπασκετικό όρο rotation για να δείξει το εύρος των αλλαγών.

Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως θα χρησιμοποιηθούν περισσότερες γυναίκες, όπως για παράδειγμα η Νίκη Κεραμέως (που ήτανε πρώτη σε σταυρούς στις γυναίκες υποψήφιες), η Σοφία Ζαχαράκη (που ήρθε πρώτη στην Ανατολική Αττική), η Ειρήνη Αγαπηδάκη (από το Επικρατείας) αλλά και η Δόμνα Μιχαηλίδου.

Ποιοι άλλοι θα αξιοποιηθούν

Κορυφαίοι υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνηση αναμένεται να είναι και στο νέο σχήμα. Μεταξύ άλλων θα αξιοποιηθούν στελέχη πρώτης γραμμής – που είχαν κρίσιμα χαρτοφυλάκια και την προηγούμενη τετραετία – όπως οι Ν. Δένδιας, Θ. Σκυλακάκης, Κ. Πιερρακάκης, Αδ. Γεωργιάδης, Χ. Σταϊκούρας, Κ. Χατζηδάκης και Ν. Παπαθανάσης.

Επίσης το άνοιγμα σε ένα ευρύτερο ακροατήριο θα συνεχιστεί, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει πως στόχος είναι μια μονοκομματική αλλά όχι μονοχρωματική κυβέρνηση. Επομένως δεν αποκλείεται στην επόμενη κυβέρνηση να υπάρξουν μία ή δύο εκπλήξεις, με νέα πρόσωπα που θα «μιλάνε» στο κεντρώο κοινό.

Τέλος θεωρείται πιθανό να αξιοποιηθούν και πρόσωπα από την νεότερη γενιά που τα πήγαν πολύ καλά στα καθήκοντα που είχαν αναλάβει τα τελευταία χρόνια. Μεταξύ άλλων ξεχωρίζει ο γραμματέας της πολιτικής επιτροπής της Ν.Δ. Παύλος Μαρινάκης.

Τα πρώτα νομοσχέδια και οι αλλαγές στα υπουργεία

Έτοιμα είναι τα πρώτα νομοσχέδια που θέλει να φέρει στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με έμφαση να δίνεται στην οικονομία αλλά και σε θέματα καθημερινότητας (κυρίως στην υγεία). Το πρώτο νομοσχέδιο που θα περάσει από την Βουλή σε περίπτωση «γαλάζιας» αυτοδυναμίας αφορά στην επικαιροποίηση του επιτελικού κράτους και  την αναδιάταξη και  υπουργικών χαρτοφυλακίων.

Ειδικότερα προβλέπεται το «σπάσιμο» του υπουργείου Εργασίας και η δημιουργία ενός ξεχωριστού υπουργείου για ζητήματα που αφορούν την οικογένεια, την ισότητα, τη δημογραφική πολιτική αλλά και τη στεγαστική πολιτική. Επιπλέον στα σχέδια  είναι η μεταφορά του χαρτοφυλακίου του Αθλητισμού από το υπουργείο Πολιτισμού στο υπουργείου Παιδείας (με αναπληρωτή υπουργό) και στόχος είναι να συνδεθεί πιο στενά και με τον σχολικό αθλητισμό.

Υπό συζήτηση είναι αν θα υπάρξει ένα υπερυπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εσωτερικών ή θα παραμείνουν χωριστά, ενώ εξετάζονται  αλλαγές και στο υπουργείο  Μεταφορών και Υποδομών. Ένα σχέδιο που συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες είναι να υπάρξει ένα πρόσωπο που θα αναλάβει την διαχείριση των κοινοτικών πόρων (π.χ. ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης, ΣΔΙΤ).

Επίσης πριν τις διακοπές του Αυγούστου θα έχει ψηφιστεί ένα μεγάλο οικονομικό νομοσχέδιο στο οποίο θα περιλαμβάνονται όλες οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης, με ορίζοντα τετραετίας. Εκεί θα προβλέπεται μεταξύ άλλων η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά από το 2024, οι πολιτικές για τα τεκμήρια από το 2025 και η σταδιακή μείωση του τέλους επιτηδεύματος με στόχο την κατάργηση του εντός τετραετίας.

Τι θα γίνει με την Συνταγματική Αναθεώρηση

To 2025 μπορεί να ανοίξει εκ νέου η συζήτηση για την Συνταγματική Αναθεώρηση, με την επόμενη Βουλή να είναι η προτείνουσα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από την μεθεπόμενη Βουλή, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σημειώνει πως θα αναζητηθούν ευρύτερες συναινέσεις.

Να σημειωθεί πως όσα άρθρα στην νέα Βουλή συγκεντρώσουν 180 «ναι» στην μεθεπόμενη Βουλή μπουν να αναθεωρηθούν εφόσον συγκεντρωθεί πλειοψηφία τουλάχιστον 151 βουλευτών. Σε περίπτωση ωστόσο που στη νέα Βουλή κάποια άρθρα συγκεντρώσουν από 151 έως 179 θετικές ψήφους για να αναθεωρηθούν στη μεθεπόμενη Βουλή χρειάζονται τουλάχιστον 180 «ναι».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό