17.9 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Τα προγνωστικά της τελευταίας προεκλογικής μέρας

Ειδήσεις Ελλάδα

Εκλεισε η κουραστική μεν για τον κ.Μητσοτάκη , αλλά βασανιστική και αγωνιώδης για όλους τους άλλους, δεύτερη προεκλογική περίοδος.

Τα τελευταία προγνωστικά έφεραν τον κ.Μητσοτάκη βέβαιο μεγάλο νικητή, με το 90% των ψηφοφόρων του στην προηγούμενη κάλπη της 21ης Μαίου να δηλώνουν βέβαιοι ότι θα τον ξαναψηφίσουν και την ερχόμενη Κυριακή. Η βεβαιότητα ψήφου για τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠαΣοΚ και του ΚΚΕ έφθανε στα επίπεδα του 80%. Γεγονός που επιτρέπει στους ερευνητές των διαθέσεων της κοινής γνώμης να εκτιμούν ότι τα τέσσερα μεγαλύτερα κόμματα θα κινηθούν κοντά στα ποσοστά της 21ης Μαίου, με το κόμμα του κ.Μητσοτάκη να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες επαύξησης των ποσοστών του και να σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση, σχετικά άνετης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Από εκεί και πέρα ωστόσο, πέντε κόμματα κινούνται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας στη ζώνη πέριξ του 3%.

Τα τελευταία δημοσκοπικά στοιχεία δείχνουν ότι η Πλεύση Ελευθερίας της κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου έχει χάσει την προηγούμενη δυναμική που την έφερε να κινείται πάνω από 4%. Πλέον μετράται οριακά πάνω από το όριο του 3% και η είσοδός της στη Βουλή φαντάζει πλέον επισφαλής. Αντίστοιχες τάσεις υποχώρησης λίγο πάνω από το 3% εμφανίζει και η Ελληνική Λύση του κ.Βελόπουλου.

Αντιθέτως τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται ισχυρότερες δημοσκοπικές επιδόσεις στο 3,8% για τους, φίλα προσκείμενους στον φυλακισμένο Κασσιδιάρη, Σπαρτιάτες του κ.Στίγκα και άλλο 3,5% φαίνεται να πιάνει η Νίκη των θρησκόληπτων του κ.Νατσιού. Επίσης, τις τελευταίες ημέρες κάποια δημοσκοπική δυναμική κοντά στο 2,8% φαίνεται να ανέκτησε το ΜΕΡΑ 25 του κ.Βαρουφάκη, που του επιτρέπει να ελπίζει ότι μπορεί να εισέλθει στη Βουλή.

Επειδή, ωστόσο, η δεξαμενή της αντισυστημικής ψήφου είναι πεπερασμένη και σχεδόν κοινή για τις ηγεσίες των πέντε μικρότερων κομμάτων, οι ερευνητές σπεύδουν να σημειώσουν ότι δεν θα εξασφαλίσουν όλα την είσοδό τους στο Κοινοβούλιο. Κοινώς κάποια από τα πέντε θα μείνουν εκτός, ίσως δύο ή και τρία. Πολλά θα εξαρτηθούν όσον αφορά τα κινούμενα στον χώρο της ακροδεξιάς από την έκταση της νεοδημοκρατικής νίκης και για τα κινούμενα στη ζώνη της ακροαριστεράς από το βάθος της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ.

Κυριακή κοντή γιορτή έτσι κι αλλιώς, αλλά τα τρέχοντα δημοσκοπικά στοιχεία δεν έχουν τις αβεβαιότητες, ούτε τις δυσκολίες των προβλέψεων της 21ης Μαίου. Τώρα τα πράγματα είναι πιο καθαρά, σχεδόν εμφανή δια γυμνού οφθαλμού.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό