19.2 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Τα πλήγματα σε Ιράκ και Συρία «ρίχνουν λάδι στη φωτιά»

Ειδήσεις Ελλάδα

Ευθεία προειδοποίηση κατά των ΗΠΑ, για τα αεροπορικά πλήγματα σε Συρία και Ιράκ απηύθυνε η Χαμάς , λέγοντας ότι η Ουάσινγκτον βάζει «λάδι στη φωτιά» στη Μέση Ανατολή και πως «φέροει πλήρως την ευθύνη» για τυχόν αντίποινα.  

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «φέρουν την ευθύνη των συνεπειών αυτής της στυγνής επίθεσης κατά του Ιράκ και της Συρίας, που ρίχνει λάδι στη φωτιά» ανέφερε σε μια ανακοίνωση στα αγγλικά η Χαμάς.

«Δηλώνουμε πως η περιοχή δεν θα βρει ούτε τη σταθερότητα ούτε την ειρήνη όσο δεν σταματούν η σιωνιστική [ισραηλινή] επίθεση, τα εγκλήματα γενοκτονίας και η εθνοκάθαρση εναντίον του λαού μας στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε η οργάνωση.

Σκοτώθηκαν 23 φιλοϊρανοί μαχητές

Από τα αμερικανικά πλήγματα στην ανατολική Συρία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 23 φιλοϊρανοί μαχητές σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τον διευθυντή αυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης, του Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, δέκα φιλοϊρανοί μαχητές σκοτώθηκαν στην επαρχία Ντέιρ Έζορ και 13 στην επαρχία αλ Μαγιαντίν. Ο απολογισμός των νεκρών περιλαμβάνει επίσης εννέα Σύρους μαχητές και έξι Ιρακινούς, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως κανείς άμαχος δεν έχασε τη ζωή του.

Επιβεβαιώνει το Πεντάγωνο τις επιθέσεις

Μάλιστα, λίγη ώρα το αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι τα χτυπήματα προέρχονται από τις ΗΠΑ.Τα αντίποινα έρχονται ως απάντηση σε μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος από υποστηριζόμενους από το Ιράν μαχητές σε αμερικανικό στρατιωτικό φυλάκιο στην Ιορδανία την Κυριακή, από την οποία σκοτώθηκαν τρία μέλη των αμερικανικών υπηρεσιών και τραυματίστηκαν περισσότερα από 40.

Τα πλήγματα έρχονται λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν παρέστη σε μια τελετή και συναντήθηκε με τα μέλη των οικογενειών των τριών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην Ιορδανία.

Οι αξιωματούχοι έχουν επισημάνει ότι τα πλήγματα ήταν πιθανότατα πιο σημαντικά από τις προηγούμενες επιθέσεις κατά των υποστηριζόμενων από το Ιράν πολιτοφυλακών τις τελευταίες εβδομάδες, οι οποίες επικεντρώθηκαν κυρίως σε αποθήκες όπλων ή εγκαταστάσεις εκπαίδευσης.Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δώσει σήμα ότι θα μπορούσε να υπάρξει πρόσθετη δράση τις επόμενες ημέρες, με τον υπουργό Άμυνας, Λόιντ Όστιν, να δηλώνει την Πέμπτη ότι η απάντηση των ΗΠΑ θα είναι «πολυεπίπεδη».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό