15.6 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Τα οφέλη από το deal της ΔΕΗ στη Ρουμανία

Ειδήσεις Ελλάδα

Υπεγράφη τελικά την περασμένη Τετάρτη, έπειτα από ένα δίμηνο διαπραγματεύσεων, η δεσμευτική συμφωνία για την εξαγορά από τη ΔΕΗ των περιουσιακών στοιχείων της ιταλικής Enel στη Ρουμανία.

Με την εξαγορά, έναντι συνολικού τιμήματος 1,26 δισ. ευρώ, η ΔΕΗ καθίσταται ο μεγαλύτερος ενεργειακός «παίκτης» στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, διπλασιάζοντας το χαρτοφυλάκιο των έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) σε λειτουργία και σε διαδικασία ωρίμασης, ενισχύοντας τις δραστηριότητες διανομής και εμπορίας και αυξάνοντας κατά 300 εκατ. ευρώ τα EBITDA. Η συνολική αξία της περιουσίας της Enel στη Ρουμανία ανέρχεται σε 1,9 δισ. ευρώ.

Η ολοκλήρωση της εξαγοράς αναμένεται να πραγματοποιηθεί έως το τρίτο τρίμηνο του 2023. Η ΔΕΗ προτίθεται να χρηματοδοτήσει την εξαγορά μέσω συνδυασμού δανείων και ιδίων κεφαλαίων στον ισολογισμό της, εκ των οποίων 800 εκατομμύρια ευρώ θα προέλθουν από ήδη εξασφαλισμένη δανειακή χρηματοδότηση διαθέσιμη με τη μορφή δανείου ύψους 485 εκατ. ευρώ και διάρκειας πέντε ετών από ελληνικές τράπεζες, καθώς και δανείου-γέφυρας 315 εκατ. ευρώ από διεθνείς τράπεζες.

Τι αγοράζει

Με την εξαγορά η ΔΕΗ αντιμετωπίζει τον ρυθμιστικό κίνδυνο από τους περιορισμούς που της επιβάλλονται στην Ελλάδα, όπου είναι υποχρεωμένη να μειώσει το μερίδιό της στην αγορά. Επίσης, αποκτά τις τρεις από τις συνολικά οκτώ εταιρείες διανομής της Ρουμανίας, δηλαδή ένα δίκτυο διανομής πάνω από 130.000 χλμ. μέσω του οποίου διανέμονται περίπου 16 TWh (τεραβατώρες).

Παράλληλα, διπλασιάζει την παραγωγή της από ΑΠΕ (εξαιρουμένων των μεγάλων υδροηλεκτρικών σταθμών) με 534 MW (μεγαβάτ) νέα έργα ΑΠΕ σε λειτουργία και έργα 5,4 GW (γιγαβάτ) σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης, εκ των οποίων 2,3 GW αφορούν αιολικά και 3,1 GW φωτοβολταϊκά.

Οσον αφορά τον κλάδο της εμπορίας και προμήθειας, το «πακέτο» της Enel Romania περιλαμβάνει τις δύο εταιρείες Enel Energie Muntenia και Enel Energie με 3,2 εκατ. πελάτες και πωλήσεις 11 TWh, αλλά και την Enel-X, εταιρεία υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας, όπως η ανάπτυξη δικτύου ηλεκτροκίνησης, υπηρεσίες συντήρησης, επισκευών κ.λπ.

Η συμφωνία αγοράς περιλαμβάνει πρόβλεψη για πιθανή επιπρόσθετη πληρωμή (earn-out), βάσει συγκεκριμένου μηχανισμού, σε περίπτωση που η δραστηριότητα της εμπορίας της Enel Ρουμανίας αποκτήσει την επόμενη διετία αξία μεγαλύτερη από αυτή που έχει ενσωματωθεί στο αντίτιμο των 66,5 ευρώ ανά πελάτη. Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει και η ΔΕΗ,  μία τέτοια επιπρόσθετη πληρωμή αν τελικά προκύψει θα είναι μικρή και δεν θα επηρεάσει τα οικονομικά της συναλλαγής. Σχετικά με τη δικαστική εκκρεμότητα της Enel στη Ρουμανία για την επιβολή φόρου σε υπερκέρδη των ΑΠΕ, έχει αντιμετωπιστεί με το πλαφόν στις τιμές, έχει ήδη τιμολογηθεί στη συναλλαγή και δεν αναμένεται να επηρεάσει μελλοντικά.

Εχέγγυο

Οι ρυθμοί ανάπτυξης της ρουμανικής οικονομίας (2,5% εφέτος παρά τον αυξημένο πληθωρισμό και 3% το 2024) και η εντατική εκβιομηχάνιση της χώρας, αποτελούν εχέγγυο για τη μελλοντική πορεία της επένδυσης. Εξάλλου, η είσοδος της ΔΕΗ στη Ρουμανία, σε μία ώριμη αγορά, της δίνει πρόσβαση σε έναν πολύ σημαντικό στρατηγικό ενεργειακό διάδρομο, που ξεκινά από την Ελλάδα, περνά από τη Βουλγαρία και καταλήγει στη Ρουμανία, κάτι που δεν ίσχυε για την ιταλική Enel.

Η εξαγορά θα προσθέσει EBITDA της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ στα συνολικά EBITDA του ομίλου ΔΕΗ, ενώ οι συνέργειες που θα δημιουργηθούν είναι της τάξεως των 200-250 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα 4ετίας.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό