22.2 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Τα ομόφυλα ζευγάρια στο τραπέζι του υπουργικού

Ειδήσεις Ελλάδα

Μόλις λίγες ώρες μετά το «μαύρο» της ιεραρχίας, το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, μπαίνει για πρώτη φορά πάνω στο τραπέζι το Μεγάρου Μαξίμου με παρόντες όλους τους υπουργούς που θα το δουν δίπλα στους μπλε φακέλους τους.

Από τη μια τα φώτα στρέφονται στην τρίτη δημόσια τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το νέο πλαίσιο, το οποίο είναι δυο βήματα μακριά πριν γίνει νόμος του κράτους.

Μια παρέμβαση την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέπτυξε, όπως παραδέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος , στην κατ΄ιδίαν συνάντησή που είχαν οι δυο τους στις αρχές του μήνα. Όμως οι προβολείς πέφτουν αναγκαστικά σε ένα από τα μέλη της τριανδρίας των υπουργών Επικρατείας.

Η περίπτωση Βορίδη και η επιλογή της αποχής 

Ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος δεν έχει κρύψει ότι είναι απέναντι στο νομοσχέδιο, αναμένεται ενώπιον των συναδέλφων του, να ανοίξει και τα χαρτιά του για τον τρόπο με τον οποίον θα εκφράσει αυτή τη διαφωνία. Ο υπουργός Επικρατείας, πάντως όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, βρισκόταν σε ανοιχτή γραμμή με τον Πρωθυπουργό.

Μάλιστα όπως εγκαίρως είχε γράψει το Flash.gr, στα πρώτα 24ώρα που επισημοποιήθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη η απόφασή του να μπει στα άμεσα νομοθετικά σχέδια της κυβέρνησης, αυτή η καλή επικοινωνία διατηρήθηκε.

Στην αποχή καταλήγει ο Μάκης Βορίδης για τα ομόφυλα ζευγάρια / Eurokinissi

Ο υπουργός Επικρατείας μάλιστα είχε λάβει κανονικά μέρος σε διαδοχικές συσκέψεις του λεγόμενου πρωινού καφέ, που πραγματοποιείται καθημερινά στο Μέγαρο Μαξίμου. Άλλωστε όπως λένε συνεργάτες του Πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εκτιμήσει τη συνολική στάση, παρά τη διαφωνία του, που έχει τηρήσει ο Μάκης Βορίδης.

Οι πληροφορίες πάντως θέλουν τον υπουργό Επικρατείας, να διευκολύνει το Μέγαρο Μαξίμου, αποφεύγοντας με την τελική επιλογή του, να προκαλέσει το πρόβλημα που δεν έχει δημιουργήσει έως σήμερα.

Έτσι ο κ. Βορίδης φαίνεται πως έχει καταλήξει στην απόφαση να απόσχει από την ψηφοφορία που θα γίνει στη Βουλή. Παρά τις λαβές που θα δοθούν στην αντιπολίτευση, αυτή η κίνηση είναι σαφές ότι δεν προκαλεί πονοκέφαλο στον Πρωθυπουργό, αντίθετα σύμφωνα με αρκετούς λύνει τα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δημόσια πάντως ο Μάκης Βορίδης, έχει εμφανιστεί έτοιμος για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και της εξόδου από την κυβέρνηση, με την χαρακτηριστική φράση «δεν θα χάσει και η Βενετιά βελόνι».

Οι προβολείς πάντως στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα είναι στραμμένοι και προς την πλευρά του υπουργού Δικαιοσύνης. Η στάση του Γιώργου Φλωρίδη, που μένει μακριά από το δημόσιο διάλογο για το θέμα, έχει προκαλέσει αρκετές γκρίνιες με δεδομένο ότι το υπουργείο του θα είναι ένα από τα έξι που θα εισηγηθούν το νομοσχέδιο που αποτελεί προσωπική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μουρμούρες στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ για τη χλιαρή στάση του Γ. Φλωρίδη απέναντι στο σχέδιο για τους ομόφυλους / Eurokinissi

Από την άλλη είναι σαφές ότι το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τις ενημερωτικές συναντήσεις στην Πειραιώς αλλά και τα τηλεφωνήματα που έχουν γίνει τόσο από τον Γιάννη Μπρατάκο, όπως επίσης ορισμένα από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έχει πλέον ασφαλή εικόνα τόσο για τις θετικές ψήφους εντός του γαλάζιου στρατοπέδου που είναι κλειδωμένες όσο και για τα στελέχη που θα καταψηφίσουν ή θα επιλέξουν την αποχή.

Η υφυπουργός – κόρη του ιερέα 

Φαίνεται ότι από το γκρουπ των υφυπουργών που αμφιταλαντεύονταν το focus μεταξύ άλλων γίνεται σε υφυπουργούς όπως η Μαρία Κεφάλα. Στη βουλευτή Ιωαννίνων, έχει αναγνωριστεί η οικογενειακή ιδιαιτερότητα, καθώς είναι το μεγαλύτερο από τα δυο παιδιά του ιερέα Στέφανου Κεφάλα.

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την υφυπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία Κεφάλα / Eurokinissi

Σύμφωνα με μια πηγή πληροφοριών ο προβληματισμός της υφυπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας απέναντι στο νομοσχέδιο είναι ανυπέρβλητος, οδηγώντας την στην παραίτηση. Μια άλλη γραμμή ενημέρωσης ωστόσο επιμένει ότι η Μαρία Κεφάλα θα είναι μια από τις υφυπουργούς, που θα επιλέξει τελικά το δρόμο της αποχής. Ακόμη και έτσι, υπάρχουν παράγοντες που βλέπουν αρνητικά ένα από τα μέλη του υπουργείου που εισηγείται το νομοσχέδιο να μην το υπερψηφίσει.

Στο γκρουπ των προβληματισμένων υφυπουργών φαίνεται πως παραμένει ο Σταύρος Κελέτσης, η στάση του οποίου επίσης θα κριθεί ανάλογα.

Σε κάθε περίπτωση το Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλει να τρέξει πολύς χρόνος στο πολιτικό χρονόμετρο, ακολουθώντας διαδικασίες fast treck, για την ένταξη του νέου πλαισίου για την ισότητα στο γάμο στην εθνική νομοθεσία,

Ο στόχος για ψήφιση του νομοσχεδίου μέσα στις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου θεωρείται ακόμη εφικτός, καθώς η πρόβλεψη που έχει γίνει για το επόμενο στάδιο είναι η δημόσια διαβούλευση, να διαρκέσει συνολικά μια εβδομάδα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό