18.6 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Τα ναρκοπέδια που φρενάρουν την αντεπίθεση του Κιέβου

Ειδήσεις Ελλάδα

Η πολυαναμενόμενη αντεπίθεση της Ουκρανίας δεν έχει ακόμη την ορμή που κάποιοι ήλπιζαν – συμπεριλαμβανομένου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι που παραδέχτηκε ότι είναι «πιο αργή από το επιθυμητό». Πολλοί Ουκρανοί στρατιώτες αποδίδουν στα ρωσικά ναρκοπέδια τουλάχιστον ένα μέρος καθυστέρησης αυτής.

«Οι νάρκες είναι τρομακτικές. Με τρομάζουν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο» δήλωσε ο BBC ο Αρτιόμ, ένας 36χρονος Ουκρανός στρατιώτης, με φόντο τα σοβαρά τραύματα που φέρουν συνάδελφοί του, στην προσπάθειά τους να εξουδετερώσουν τις νάρκες αυτές. «Είναι δύσκολο να έχουμε μάτια παντού. Δύο έμπειροι συνάδελφοι έχουν ακρωτηριασμούς στα πόδια. Έχουμε συνεχείς τραυματισμούς» σημείωσε.

Τα σχέδια της Wagner μετά την ανταρσία- Προσωρινά στον «πάγο» η στρατολόγηση μαχητών

Όπως εξήγησε ο ίδιος, υπάρχουν πύραυλοι που δίνουν στις ρωσικές δυνάμεις τη δυνατότητα να τοποθετούν νέες νάρκες σε μέρη που έχουν ήδη απελευθερωθεί και εκκαθαριστεί από τις ουκρανικές δυνάμεις. «Μισώ αυτή τη δουλειά» είπε ο Αρτιόμ, πρώην μηχανικός αυτοκινήτων.

«Φυσικά, επιβραδύνεται η κίνηση των στρατευμάτων», δήλωσε από την πλευρά του ο διοικητής μονάδας αποναρκοθέτησης. Οι Ρώσοι «δεν δείχνουν έλεος ούτε για τους δικούς τους στρατιώτες» ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι Ουκρανοί προσπαθούν να προχωρήσουν με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες.

Νάρκες-πεταλούδες: Η Ουκρανία καλείται να διερευνήσει την απαγορευμένη χρήση τους

Ουκρανοί στρατιώτες εξέφρασαν εξάλλου την απογοήτευσή τους για την έλλειψη εξοπλισμού εκκαθάρισης ναρκοπεδίων, αλλά και για την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, μετά τους τραυματισμούς των τελευταίων ημερών. Πάντως, όπως αναφέρουν οι ίδιοι, υποκλοπές συνομιλιών Ρώσων στρατιωτών υποδηλώνουν ότι το ηθικό στις ρωσικές δυνάμεις είναι χαμηλό. «Το drone καμικάζι χτύπησε [το δικό μας] αμάξι. Έχουμε έναν νεκρό και έναν άλλο τραυματία. Βγάλτε το [εκρηκτικό] από εκεί» σημειώνεται σε μια συνομιλία Ρώσων, σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά.

Κατά τους Ουκρανούς στρατιώτες, Ρώσοι συχνά εγκαταλείπουν τις θέσεις τους έπειτα από βομβαρδισμούς του ουκρανικού πυροβολικού. «Ομάδες 10 ή 20 Ρώσων φεύγουν χωρίς άδεια. Οι Ρώσοι συνειδητοποιούν ότι μπορούμε να κρυφακούσουμε τις επικοινωνίες τους, αλλά μερικές φορές το ξεχνάνε», είπε ο Αρτιόμ.

Ουκρανικά drones εναντίον Ρώσων κατασκόπων

Η αντεπίθεση της Ουκρανίας γίνεται με προσεκτικά βήματα σε αυτό το στάδιο. Αλλά ένας αξιωματικός, εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτή η υπομονετική προσέγγιση θα αποδώσει σύντομα καρπούς, καθώς τα πλήγματα μεγάλης εμβέλειας αποτρέπουν τη Ρωσία από το να εξοπλίσει εκ νέου μονάδες πρώτης γραμμής. «Θα το δείτε αυτό σύντομα», ανέφερε.

Όσο για τις τεράστιες εκτάσεις των ναρκοπεδίων, οι Ουκρανοί δηλώνουν πως μαθαίνουν να αυτοσχεδιάζουν και να επινοούν τρόπους, προκειμένου να βρίσκουν γρήγορα, ασφαλή μονοπάτια, πολεμώντας παράλληλα ενάντια σε έναν μοχθηρό όπως τον χαρακτηρίζουν εχθρό.

Με πληροφορίες από BBC

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό