17.8 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Τα νέα τιμολόγια, οι περικοπές στις ΑΠΕ, οι επενδύσεις στα δίκτυα, τα offshore πάρκα και πλήθος άλλων εκκρεμοτήτων στις συναντήσεις Σκυλακάκη με τους φορείς της αγοράς

Ειδήσεις Ελλάδα

Καταγραφή των προβλημάτων και των εκκρεμοτήτων της ενεργειακής αγοράς, με έμφαση στα πιο μεγάλα θέματα, από τα νέα τιμολόγια και τις περικοπές της παραγωγής ΑΠΕ, έως το σχέδιο για τα offshore αιολικά πάρκα και τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, κάνει τις τελευταίες ημέρες, ενόψει της αυριανής ομιλίας του στο πλαίσιο των προγραμματικών στην Βουλή, ο υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης.

Επιχειρώντας να σχηματίσει μια πρώτη εικόνα των μεγάλων ανοικτών ζητημάτων του κλάδου, και με τη βοήθεια της υφυπουργού Αλεξάνδρας Σδούκου, ο νέος υπουργός έχει συναντηθεί τις τελευταίες μέρες με εταιρείες και φορείς της αγοράς, όπως ΡΑΑΕΥ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΣΦΑ, ΔΑΠΕΕΠ, ΕΔΕΥΕΠ, καταγράφοντας προβλήματα, εκκρεμότητες και τυχόν δυσλειτουργίες.

Στην συνάντηση για παράδειγμα με την διοίκηση του ΑΔΜΗΕ, πέραν από μια γενική ενημέρωση πάνω στα βασικά σημεία του δεκαετούς του πλάνου, τέθηκε το θέμα των περικοπών της περίσσειας παραγωγής ΑΠΕ την οποία αναγκάζεται να κάνει ο διαχειριστής, καθώς και σκέψεις αντιμετώπισης του προβλήματος. 

Κοινωνός έχει επίσης γίνει ο κ. Σκυλακάκης των απόψεων των φορέων των ΑΠΕ αναφορικά με τα προβλήματα του χώρου, καθώς και όσον αφορά το νέο ΕΣΕΚ όπου λέγεται ότι το κείμενο που του παρέδωσε ο απερχόμενος υπηρεσιακός υπουργός κ. Κάπρος αναφέρεται σε ένα νέο ενεργειακό μείγμα με ποσόστωση 60% αιολικά και 40% φωτοβολταϊκά.

Από την πλευρά της, η διοίκηση της ΕΔΕΥΕΠ παρουσίασε στον κ. Σκυλακάκη σε ποιό σημείο βρίσκεται το εθνικό σχέδιο με τις θαλάσσιες περιοχές, δηλαδή τα πολύγωνα που πρόκειται να φιλοξενήσουν τις επενδύσεις στα υπεράκτια αιολικά, το οποίο αναμένει το τελικό «πράσινο φως» από το ΓΕΕΘΑ, καθώς επίσης σε ποια φάση είναι το πρόγραμμα εξόρυξης υδρογονανθράκων, ποια τα επόμενα βήματα, και πότε αναμένονται οι πρώτες επενδυτικές αποφάσεις των κοινοπραξιών και εταιρειών.

Η διοίκηση της ΡΑΑΕΥ μετέφερε μεταξύ άλλων στον υπουργό το αίτημα αρκετών παρόχων ότι η επιστροφή στην «κανονικότητα» των τιμολογίων πρέπει να μεταφερθεί από την 1η Οκτωβρίου στην 1η Δεκεμβρίου, δηλαδή να παραμείνουν «παγωμένες» οι ρήτρες αναπροσαρμογής στα τιμολόγια για ένα ακόμη δίμηνο, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για την προετοιμασία επιστροφής στην κανονικότητα.

Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες ο ίδιος ο υπουργός διαφωνεί με την λογική των παρατάσεων και θεωρεί ότι πρέπει να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, δηλαδή το τέλος των έκτακτων μέτρων να ισχύσει κανονικά στα τέλη Σεπτεμβρίου, με επιστροφή στην νέα πραγματικότητα των τιμολογίων από την 1η Οκτωβρίου.

Στο πλαίσιο των συναντήσεων, ο κ. Σκυλακάκης έχει συναντηθεί σύμφωνα με πληροφορίες και με την διοίκηση της ΔΕΗ, η οποία του μετέφερε την διαφωνία της όσον αφορά τις τέσσερις κατηγορίες τιμολογίων που έχει θέσει η ΡΑΕΕΥ σε δημόσια διαβούλευση, προκειμένου να ισχύσουν από 1η Οκτωβρίου.

Επίσης η επιχείρηση φέρεται να ζητά η προγνωστοποίηση των αλλαγών στα τιμολόγια να γίνεται στις 30 ημέρες, αντί για τις 60 που προβλέπει ο κώδικας προμήθειας, καθώς επίσης να μετακινηθεί η αναγγελία τους, από τις 31 Ιουλίου, προς τις 20 Σεπτεμβρίου, προκειμένου οι προτεινόμενες χρεώσεις να είναι πιο κοντά στην ημέρα εφαρμογής τους. Ζητά επίσης, όπως και άλλοι πάροχοι, να επιτρέπεται η ενημέρωση των καταναλωτών για τις τροποποιήσεις των συμβάσεων και με μειλ, και όχι μόνο με επιστολή.

Ενόψει των αυριανών προγραμματικών δηλώσεων του κ. Σκυλακάκη στην Βουλή, η υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου έχει ζητήσει με επιστολή της προς όλους τους εποπτευόμενους φορείς και τις επιχειρήσεις της αγοράς αναλυτικές λίστες με τα κυριότερα εμπόδια, καθώς επίσης τις προτάσεις τους για την επίλυσή τους.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό