23.2 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Τα νέα κίνητρα για όσους καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής

Ειδήσεις Ελλάδα

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ επαγγελματίες που εμφανίζουν έσοδα μικρότερα από 10.000 ευρώ

Αλλαγές στα κίνητρα με νέες φοροαπαλλαγές για όσους καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής, μέσω της εφαρμογής «Appodixi», εξετάζουν στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για να ενισχύσουν το μέτρο το οποίο έχει ατονήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες ένα από τα σενάρια που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι προβλέπει την θέσπιση ειδικής φορο -έκπτωσης με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης αντί του αρχικού σχεδιασμού για την παροχή κλιμακωτής χρηματικής επιβράβευσης με ανώτατο όριο τα 1.500 – 2.000 ευρώ.

Δεν έχει ωστόσο αποκλειστεί και ο συνδυασμός των δύο κινήτρων, προκειμένου οι πολίτες να συμμετάσχουν ενεργότερα στην προσπάθεια ελέγχου της γνησιότητας των αποδείξεων, η οποία θα συμβάλει στην περιστολή της φοροδιαφυγής και κατ’ επέκταση στη δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου.

Εφόσον οριστικοποιηθούν τα νέα κίνητρα, για όσους αποκαλύπτουν με το …κινητό τους φαινόμενα φοροδιαφυγής μέσω της εφαρμογής «Appodixi», θα ενσωματωθούν, με τη μορφή διάταξης, στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο βασικό κορμό του οποίου θα αποτελέσουν όλες οι υπόλοιπες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της «μαύρης οικονομίας» και των κρουσμάτων της φοροκλοπής κυρίως σε κλάδους με υψηλή παραβατικότητα.

Στις παρεμβάσεις θα συμπεριληφθεί και η υποχρεωτικότητα για τις ηλεκτρονικές πληρωμές για να διευκολυνθεί το έργο των ελεγκτικών αρχών και να «παγιδευτούν» οι επιτήδειοι.

Αυτήν την περίοδο μάλιστα έχουν μπει στο «μικροσκόπιο» της ΑΑΔΕ οι επαγγελματίες που σε ποσοστό 67% δηλώνουν φορολογητέα έσοδα μικρότερα από 10.000 ευρώ, εμφανίζοντας «παραφουσκωμένες» δαπάνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία αυτά θα είναι διαθέσιμα μέχρι το τέλος του μήνα, και θα αξιοποιηθούν στο έπακρο από το υπουργείο Οικονομικών, που επεξεργάζεται αλλαγές και στο πλαίσιο των επαγγελματικών δαπανών.

Στο πλαίσιο της υποχρεωτικότητας για ηλεκτρονικές πληρωμές από επαγγελματίες και μισθωτούς με δελτίο παροχής υπηρεσιών (το γνωστό «μπλοκάκι») θα καθιερωθεί έκπτωση των συγκεκριμένων δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα μόνο όταν γίνονται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Αυτό θα συνδυαστεί, μελλοντικά με την υποχρεωτικότητα ηλεκτρονικής δήλωσης στο Taxis όλων των επαγγελματικών δαπανών και διευρυμένη χρήση του συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών IRIS μεταξύ των επιχειρήσεων.

Για να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα στο μέτωπο της φοροδιαφυγής, μελετώνται υψηλότερα «φορο μπόνους», που θα φθάνουν ακόμη και τα 4.400 ευρώ για τους φορολογούμενους που θα λαμβάνουν αποδείξεις από κλάδους με ροπή στη φοροδιαφυγή. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το υφιστάμενο μέτρο μείωσης του φόρου που δίνει έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ απέτυχε και εκ των πραγμάτων θα πρέπει να αντικατασταθεί από ένα καινούργιο με διπλασιασμό της έκπτωσης φόρου για τις «χρυσές» αποδείξεις. Στις σκέψεις είναι παράλληλα να μπουν περισσότερες κατηγορίες στη λίστα με τα τεχνικά επαγγέλματα που θα «ξεκλειδώνουν» μεγαλύτερες εκπτώσεις φόρου για τους φορολογούμενους.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό