23.8 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Τα μοιραία λάθη που σκότωσαν τον Έλληνα σκιέρ στην «πλαγιά του θανάτου»

Ειδήσεις Ελλάδα

Τραγική κατάληξη είχαν οι έρευνες για τον Έλληνα σκιέρ που αγνοούνταν στο Μπόροβετς της Βουλγαρίας. Ο 36χρονος με καταγωγή από τη Φλώρινα, καταπλακώθηκε από χιονοστιβάδα -μεγέθους 150 μέτρων- την ώρα που έκανε σκι μαζί με την παρέα του. Η ομάδα διάσωσης, αποτελούμενη από 25 άτομα και 4 εκπαιδευμένους σκύλους τον εντόπισε νεκρό στο χιονοδρομικό κέντρο της γειτονικής χώρας. Οι τρεις φίλοι του κατάφεραν μόνοι τους να απεγκλωβιστούν.

Η πρόβλεψη για επερχόμενη χιονοστιβάδα ήταν δεδομένη και γι’ αυτό είχε κλείσει από τους υπεύθυνους του χιονοδρομικού η «τρίτη διαδρομή». Δυστυχώς οι 4 Έλληνες αγνόησαν την προειδοποίηση και την κλειστή διαδρομή, επιλέγοντάς την για να κάνουν σκι.

Τα δύο μοιραία λάθη

Το πρώτο λάθος της παρέας των 4 Ελλήνων ήταν ότι αγνόησαν τον δείκτη επικινδυνότητας που έβγαζαν κάθε πρωί οι Αρχές του χιονοδρομικού κέντρου. Αυτό ήταν το υψηλότερο που υπάρχει, τάξης «5», που έχει και το νόημα του «απαγορευτικού».

Την προηγούμενη ημέρα υπήρχε χιόνι και πολλή ζέστη στο Μπόροβετς, κάτι που δύναται να δημιουργήσει πάγο, με τον κίνδυνο της χιονοστιβάδας να είναι υψηλός. Επομένως οι σκιέρ δεν θα έπρεπε να πλησιάσουν καν την πλαγιά τη στιγμή που εκείνοι χρησιμοποίησαν κανονικά την πίστα.

Η δεύτερη παράλειψη ήταν πως δεν είχαν προμηθευτεί τον κατάλληλο εξοπλισμό. Συγκεκριμένα δεν έφεραν μαζί τους το ειδικό «μπαλόνι» που θα τους προφύλασσε από το χιόνι και θα τους επέτρεπε να βγουν στην επιφάνεια. Το «σωτήριο μπαλόνι» θα τους σκέπαζε και με τη λήξη της χιονοστιβάδας και τη χρήση ενός σουγιά θα είχαν τη δυνατότητα να το κόψουν και να σωθούν.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό