20 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Τα λάθη με τους αγρότες και ανανέωση του ΣΕΒ με γυναίκα πρόεδρο

Ειδήσεις Ελλάδα

Ρώτησα βουλευτή, που έχει -θα έλεγα- στενή σχέση με το επιτελείο του Μ. Μαξίμου, που συνάντησα χθες στο προαύλιο της Βουλής, ενώ κοιτούσε τηνσυγκέντρωση των τρακτέρ στο Σύνταγμα, τι βλέπει για την συνέχεια.

-Δεν πιστεύω ότι από αύριο το μεσημέρι που θα φύγουν τα τρακτέρ από το Σύνταγμα θα σταματήσει το πρόβλημα, αν και είναι σαφές πως θα αρχίσει να φυλλοροεί η όλη κινητοποίηση, μου είπε.

Επειδή τον είδα σκεπτικό τον ρώτησα για το πως βλέπει τις κυβερνητικές κινήσεις για το ζήτημα.

-Δεν θα έπρεπε, μου λέει, να κάνουμε μπρος πίσω.

Όταν ο πρωθυπουργός είπε δεν έχει αλλά περιθώρια, δεν έπρεπε να υπαναχωρήσει στην συνάντηση. Όταν ο Χρυσοχοΐδης είπε όχι τρακτέρ στις εθνικές οδούς, δεν έπρεπε μετά να διαπραγματεύεται πως θα έλθουν. Έπρεπε κατέληξε να έχουμε σαφές και σταθερό μήνυμα. Αυτά έχουμε να δώσουμε και τέλος.

Όμως δεν έμεινε σε αυτό. Έριξε ευθύνες και στο υπουργείο Γεωργίας που όπως μου είπε «θα έπρεπε να έχει συναντηθεί με τους αγρότες πριν ξεκινήσουν οποιαδήποτε κινητοποίηση, να έχει κάνει σαφές τι μπορούν να πάρουν, να ενημερώσει το Μ. Μαξίμου και να λύσει το θέμα πριν γιγαντωθεί, έστω και μιλώντας ξεχωριστά με κάθε αγροτική περιοχή, μια και έχουν διαφορετικά αιτήματα. Η άποψη αυτή, νομίζω ότι θα πρέπει να προβληματίσει τον υπουργό Γεωργίας, Λ. Αυγενάκη, για το τι θα γίνει μετά τις Ευρωεκλογές…..

Θα πληρώνουν κλήσεις

Τα έχουν βάψει μαύρα διάφοροι αξιωματικοί αλλά και παράγοντες του υπουργείου δημοσίας τάξεως, που είχαν επιδοθεί στο ρουσφέτι του σβησίματος κλήσεων. Γιατί επειδή, όπως φαίνεται το πράγμα είχε παραγίνει (κλήσεις πλήρωνε μόνον οποίος δεν ζητούσε να μην πληρώσει κατά δήλωση συνεργάτη του υπουργού), ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης έδωσε εντολή να μην σβήνεται καμμιά κλήση, εκτός ειδικών περιπτώσεων που αφορούν λόγους υγείας. Να δω βέβαια πόσο θα κρατήσει η εφαρμογή της οδηγίας, γιατί και παλαιοτέρα είχαμε αντίστοιχε απαγορεύσεις που σιγά-σιγά, ατόνησαν μέχρι που ξεχάστηκαν…

Με δανεικό κινητό

Μου το είπανε, αλλά δεν μπόρεσα να το επιβεβαιώσω από κανένα εκ των αναφερομένων, αν και κανένας εξ αυτών δεν μου το διέψευσε. Η ΕΥΠ, μου είπαν, ζήτησε από συγκεκριμένους υπουργούς να του δώσουν (αν θέλουν) τα τηλεφωνά που χρησιμοποιούν, ώστε να ελέγξει αν υπάρχει ύποπτο λογισμικό παρακολούθησης σε αυτά.

Δεν ξέρω αν και πόσοι από τους περίπου δέκα υπουργούς στους οποίους απευθύνθηκε η ΕΥΠ, παρέδωσαν τα τηλέφωνα τους, μια και όπως λένε «η υπηρεσία θα είχε όλα τα στοιχεία από τις κλήσεις που έκαναν η έλαβαν «…Ε και όπως να το κάνουμε , κάνεις δεν θέλει αν ξέρουν άλλοι με ποιον μιλάει…..

Για παρομοίους λόγους, πάντως, γνωρίζω πρώην υπουργό της κυβέρνησης Καραμανλή, που όταν ήθελε να πει κάτι εμπιστευτικό στο τηλέφωνο ή να μιλήσει με κάποιον που δεν ήθελε να το ξέρουν άλλοι, χρησιμοποιούσε τηλέφωνο που ήταν καταχωρημένο στο όνομα συνεργάτη του, αλλά το χρησιμοποιούσε ο ίδιος. Μάλιστα το κόλπο αυτό, το έμαθε και άλλος υπουργός, που αργότερα ανέλαβε και μεγάλη κρατική θέση και το χρησιμοποίησε και ο ίδιος κυρίως για «τηλεφωνήματα ιδιωτικής φύσεως»…..

Γυναίκα πρόεδρος

Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, επιχειρηματίας με περγαμηνές στο χώρο του, δεν έχει κρύψει την επιθυμία του να κάνει το άλμα από την αντιπροεδρία, στην προεδρία του ΣΕΒ στις εκλογές που θα γίνουν φέτος στον Σύνδεσμο. Στα «όπλα» του, η στήριξη της old guard της βιομηχανίας (των «τζακιών», που λέει ο κόσμος) στην οποία άλλωστε «χρωστά» και την αναρρίχησή του στην αντιπροεδρία. Οπότε, εφόσον δεν υπάρχει άλλη πρόταση, ο κάποτε Mr. Chipita, θα υποστηριχθεί για τη θέση του προέδρου.

Το «θέμα» όμως είναι ότι αντιπρόταση υπάρχει, και αυτή έρχεται από την πλευρά της κυρίας Ιουλίας Τσέτη, του ομίλου ΟΦΕΤ (γνωστού από την εμβληματική Uni Pharma) η οποία επίσης θα ήθελε να βρεθεί στο τιμόνι των βιομηχάνων. Το τι θα γίνει στην πορεία ως την εκλογή, δεν μπορώ να το προδικάσω, αλλά η εμπειρία από τις εκλογές στον ΣΕΒ, διδάσκει ότι ο νέος πρόεδρος αναδεικνύεται με προγενέστερη συμφωνία, ώστε ο Σύνδεσμος να μην δείχνει διχασμένος. Κατά συνέπεια, δεν πρόκειται για εκλογές, αλλά για deal. Να δούμε, λοιπόν, εάν η παράδοση δεκαετιών θα επιβεβαιωθεί για μία ακόμη φορά, ή εάν θα προκύψει …ανανεωτικός αέρας με την πρώτη γυναίκα πρόεδρο του ΣΕΒ.

Άστοχες επιλογές

Συνήθως ισχύει το… ουδέν μονιμότερο του προσωρινού. Και κάπως έτσι, τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ, που ανέλαβαν σημαντικό μεταφορικό έργο για να καλύψουν το χάος των δημοσίων συγκοινωνιών που παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, εξακολουθούν να το καλύπτουν. Και μην νομίζετε ότι πρόκειται για φθηνή λύση. Το αντίθετο, γιατί και οι ιδιοκτήτες τους πληρώνονται. Το πρόβλημα, βέβαια προέρχεται από τους διαγωνισμούς που είχαν εξαγγελθεί και οι οποίοι τα τελευταία χρόνια κηρύχθηκαν άγονοι ή ακυρώθηκαν, μέσα από δαιδαλώδεις διαδικασίες. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα ήταν ο διαγωνισμός των 100 ηλεκτρικών λεωφορεία που ακυρώθηκε, και «μετατέθηκε» σε έναν άλλο διαγωνισμό 650 λεωφορείων, που τώρα έγιναν 750. Αυτός θα προστεθεί στα 550 λεωφορεία, που κανονικά θα κυκλοφορήσουν μέσα στο έτος. Και λέω «κανονικά» μια και για να επιτευχθεί ο στόχος θα δοθεί μεγάλη μάχη, ιδιαίτερα στις υποδομές. Εδώ λοιπόν έχει τεθεί και το στοίχημα για τον Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος κυριολεκτικά παρέλαβε μία «καυτή πατάτα» από τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, μια και όπως φαίνεται, η αρχιτεκτονική των διαγωνισμών δεν ήταν η καλύτερη δυνατή.

Προσεχώς Βούλγαροι

Μπορεί η γειτονική Βουλγαρία να ξεκίνησε από μειονεκτική θέση στον επιχειρηματικό στίβο καθώς βρίσκονταν για δεκαετίες υπό «σοσιαλιστικό» καθεστώς όμως τα τελευταία χρόνια κάνει άλματα. Ήδη στην Ελλάδα δραστηριοποιείται η ΤΒΙ Bank που ξεκίνησε ως mobile Bank στην Βουλγαρία και πλέον έχει επεκταθεί και σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης όπως η Γερμανία, ενώ πρωτοπόρος στον τομέα της είναι και η Dronamics η οποία με ορμητήριο την Καβάλα προτείνει να αλλάξει τον τρόπο που θα γίνονται οι μεταφορές δεμάτων χρησιμοποιώντας μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Σειρά θα πάρει σύντομα άλλη μία ακόμη start up, πρόκειται για την Boleron η οποία την περασμένη εβδομάδα πέρασε το κατώφλι του βουλγαρικού χρηματιστηρίου. Η Boleron, που ιδρύθηκε το 2019, είναι μια εταιρεία λογισμικού που ψηφιοποιεί και αυτοματοποιεί τις ασφαλιστικές διαδικασίες, προσφέροντας 30 ασφαλιστικά προϊόντα από 11 εταιρείες και με τα κεφάλαια που άντλησε στόχο έχει να επεκταθεί στην Ρουμανία και στην Ελλάδα.

Στη μακρινή Ινδία

Στο Ν Δελχί θα βρεθεί αύριο ο πρωθυπουργός σε μια πολύ σημαντική ιδίως για την οικονομία και τις επενδύσεις επίσκεψη εργασίας. Επίσκεψη πάντως που έχει και πολιτικούς στόχους, αν σκεφτούμε μόνον το μέγεθος και την σημασία της χώρας αυτής στην περιοχή της και όχι μόνον. Ήδη βρίσκεται εκεί, προπομπός, ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης που συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας, Subrahmanyam Jaishankar και θα απηύθυνε χαιρετισμό στο 2ο Συνέδριο της Συνομοσπονδίας Ινδών Βιομηχάνων «India Europe Business & Sustainability Conclave». Στο Ν Δελχί πάντως είναι και ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών κ Φραγκογιάννης συνοδευόμενος από Έλληνες επιχειρηματίες που ελπίζουν να ολοκληρώσουν εμπορικές συμφωνίες με την τεράστια και σε πληθυσμό χώρα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό