23.2 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Τα κρίσιμα μέτωπα για την κυβέρνηση και τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων

Ειδήσεις Ελλάδα

Αντιμέτωπη με δύο δύσκολα μέτωπα- την ακρίβεια και τις φυσικές καταστροφές- είναι η κυβέρνηση πριν καν συμπληρώσει τις πρώτες 100 ημέρες από τις εκλογές. Το μεγάλο ζητούμενο είναι να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και τα δύο αυτά θέματα αιχμής χωρίς ωστόσο να μείνει πίσω η μεταρρυθμιστική  ατζέντα του κυβερνώντος κόμματος. Πρόκειται για ένα δύσκολο στοίχημα, με τις πρώτες δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως ένα μεγάλο μέρος των πολιτών βλέπει με απαισιοδοξία το μέλλον. Το καθαρό «γαλάζιο» προβάδισμα δεν δείχνει να απειλείται στις πρόσφατες μετρήσεις, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως επικρατεί εφησυχασμός στο κυβερνών κόμμα.

Στην ομιλία του  στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «τη θετική πορεία της χώρας τη σκιάζουν δύο αρνητικές συγκυρίες: οι καταστροφές από τις επιθέσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά και η «πολιορκία» των νοικοκυριών από την εισαγόμενη ακρίβεια και ειδικά την ακρίβεια στα τρόφιμα». Ειδικότερα αναφέρθηκε  στις περιοχές που χτυπήθηκαν από την πρόσφατη κακοκαιρία και υπογράμμισε   πως «θα σταθούμε και πάλι δίπλα σε όσους επλήγησαν». Παράλληλα εστίασε σε  ένα σχέδιο το οποίο όπως ανέφερε  κινείται ουσιαστικά σε δύο επίπεδα: Πρώτο αυτό της ανάσχεσης της ακρίβειας με πάγιες αυξήσεις, αλλά και με στοχευμένες κινήσεις υπέρ των πιο ευάλωτων. Δεύτερο εκείνο της υπέρβασης των μεγάλων παθογενειών του κράτους, με μεταρρυθμίσεις, που θα κάνουν καλύτερη την καθημερινότητα των πολιτών

Από το κυβερνών κόμμα αναγνωρίζουν πως θα δοθούν κρίσιμες μάχες το επόμενο διάστημα και στόχος είναι να επιταχυνθεί η ψήφιση μιας σειράς νομοσχεδίων. Το βάρος δίνεται σε δύο τομείς: στην οικονομία (με έμφαση στη στήριξη των πλέον  ευάλωτων) αλλά και σε θέματα που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών (υγεία, ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, εκσυγχρονισμός του δημοσίου).

Στην ομιλία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε μια σειρά από  θετικές δράσεις της κυβέρνησής στο πρώτο τρίμηνο της νέας θητείας της. Κάλεσε μάλιστα τους βουλευτές του κόμματος  να μην επιτρέψουν σε κανέναν «να μηδενίσει το πολύ σημαντικό έργο το οποίο έχουμε επιτελέσει».Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «διαθέτουμε και τη δύναμη και την ωριμότητα να ξεπερνάμε εμπόδια, αλλά κυρίως είμαστε πιο αποφασισμένοι από ποτέ να απαντήσουμε στα λάθη του παρελθόντος, όσο και στα στοιχήματα του μέλλοντος».

Τα «καμπανάκια» των δημοσκοπήσεων

Ανάμεικτα συναισθήματα προκαλούν στους γαλάζιους οι δημοσκοπήσεις. Από τη μία πλευρά υπάρχει ικανοποίηση για το ξεκάθαρο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, που διατηρεί μεγάλη απόσταση από την αξιωματική αντιπολίτευση. Από την άλλη πλευρά ωστόσο φαίνεται πως ένα μεγάλο μέρος των πολιτών  δεν είναι ικανοποιημένο από τον τρόπο που αντιμετωπίζονται θέματα πρώτης γραμμής

Η  αντίδραση του κρατικού μηχανισμού στις φυσικές καταστροφές ήταν σε «λάθος κατεύθυνση» σύμφωνα με το 54% των ερωτηθέντων στην έρευνα της Pulse. Στην ίδια έρευνα το  6% απαντά σε «σωστή κατεύθυνση» και το 33% σε «σωστή κατεύθυνση αλλά  χρειάζονται  περισσότερα». Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Alco «καθόλου ικανοποιημένο» από τον τρόπο αντιμετώπισης της κακοκαιρίας Daniel δηλώνει το 49% των ερωτηθέντων. Στον αντίποδα  το 19% δηλώνει «αρκετά ικανοποιημένο» και υπάρχει ένα ποσοστό της τάξης του  2% που δηλώνει «πολύ ικανοποιημένο».

Νούμερο ένα πρόβλημα για τα νοικοκυριά είναι η πορεία των τιμών και αυτό πιστοποιείται σε όλες τις πρόσφατες μετρήσεις. Για παράδειγμα σε δημοσκόπηση της MRB  το 57.4% απαντά πως η ακρίβεια είναι το σημαντικότερο πρόβλημα. Παράλληλα ένα σημαντικό κομμάτι των πολιτών εμφανίζεται απαισιόδοξο για την επόμενη ημέρα. Για παράδειγμα η χώρα βαδίζει προς την λάθος κατεύθυνση απαντά το 61.9% των ερωτηθέντων στην έρευνα της Opinion Poll και το 62%  στην έρευνα της Metron Analysis.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό