19.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Τα «καύσιμα» της Fed για νέα ιστορικά υψηλά

Ειδήσεις Ελλάδα

Μία… ευνοϊκή «συναστρία» παρατηρείται τελευταία στις αγορές καθώς ο πληθωρισμός δείχνει να ρίχνει λευκή πετσέτα απέναντι στα υψηλότερα επιτόκια των τελευταίων δεκαετιών. Αποτέλεσμα είναι οι κεντρικές τράπεζες να ετοιμάζονται να ικανοποιήσουν τον διακαή πόθο των επενδυτών που δεν είναι άλλος από τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Είναι ικανή αυτή η συνθήκη να οδηγήσει τους κορυφαίους χρηματιστηριακούς δείκτες σε νέα ιστορικά υψηλά ακόμη και μέσα στο 2023; 

Η σημερινή συνέντευξη τύπου του Τζερόμ Πάουελ της Fed θα δώσει μία καλή γεύση για το τι πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες εβδομάδες. Ο Πάουελ θα μιλήσει για τα επιτόκια έχοντας λιγότερο «βάρος» από το μέτωπο του πληθωρισμού, αφού χθες έγινε γνωστό ότι τον Νοέμβριο ο γενικός και ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκαν σε 3,1% και 4% αντίστοιχα, επίπεδα που ανέμεναν οι αναλυτές. 

Η στροφή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ προς μία πιο «χαλαρή» προσέγγιση σε ό,τι αφορά την παροχή ρευστότητας στο σύστημα και η ένταξη μίας σειράς επιτοκιακών μειώσεων στον ορίζοντα της στρατηγικής της, είναι αυτά που περιμένουν να ακούσουν οι αγορές από τον επικεφαλής της Fed. Δεν είναι τυχαίο ότι σύμφωνα με το FedWatch Tool, η πρώτη μείωση θα γίνει πολύ σύντομα, τον Μάρτιο του 2024, και θα είναι της τάξης των 0,25 μονάδων βάσης.

Ο άνθρωπος που χαράσσει τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ και ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τις συνθήκες ρευστότητας που επικρατούν στις παγκόσμιες αγορές αναμένεται να στείλει σήμερα ξεκάθαρο μήνυμα στον επενδυτικό κόσμο. Προσοχή όμως! Πολύ δύσκολα ο Πάουελ θα επιλέξει να προετοιμάσει τις αγορές για μεγάλες και απότομες μειώσεις επιτοκίων.

Η Fed θα μπει σε… mode μειώσεων μόνο όταν γίνει σαφές ότι ο πληθωρισμός έχει πέσει στο καναβάτσο και δεν πρόκειται να σηκωθεί. Παρ’ όλα αυτά, τα χρηματιστήρια έχουν αρχίσει να προεξοφλούν το τέλος των αυξήσεων στα επιτόκια και -θέλει δε θέλει η Fed- ετοιμάζονται να… υποδεχθούν τις πρώτες μειώσεις. 

Από την τελευταία συνεδρίαση της Fed τον περασμένο Οκτώβριο, οι προσδοκίες των αγορών για την πορεία των επιτοκίων έχουν αλλάξει δραματικά. Από εκεί που αμφιταλαντεύονταν για το κατά πόσο θα δούμε μία τελευταία αύξηση τον Δεκέμβριο, τώρα οι αγορές προεξοφλούν επιθετικές αυξήσεις μέσα στο 2024.

Για την ακρίβεια, περιμένουν ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια κατά 125 μονάδες βάσης τη χρονιά που μας έρχεται, με αποτέλεσμα στο τέλος του 2024 να διαμορφωθούν σε εύρος 4%-4,25%. Η εν λόγω προσδοκία αντανακλάται και στην πορεία των ομολογιακών αποδόσεων, με την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς να απομακρύνεται πολύ από το ψυχολογικό όριο του 5% που είχε φτάσει, στο 4,18% χθες. 

Αν διατηρηθεί το κλίμα που υπάρχει σήμερα στις αγορές, είναι πιθανό να δούμε νέα ιστορικά υψηλά για τον S&P 500 πολύ σύντομα και (αν όχι μέσα στο 2023) σε κάθε περίπτωση πολύ νωρίτερα από το γ’ ή δ’ τρίμηνο του 2024 που τα περίμεναν πολλοί αναλυτές διεθνών επενδυτικών οίκων.

Με βάση το κλείσιμο της Δευτέρας 11/12, ο S&P 500 απέχει από το ιστορικό του υψηλό μόλις κατά 3,77%, κάνοντας αρκετούς να αναμένουν μία «δικαιολογημένη» διόρθωση όσο πλησιάζει ο δείκτης σε νέο ρεκόρ. Δεν θα πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι παραδοσιακά οι αγορές γιορτάζουν την αλλαγή του έτους με ένα «Santa Claus rally». Παράδοση που κάνει τους πιο αισιόδοξους να μιλούν ακόμη και για νέο ρεκόρ μέσα στις γιορτές. 

Η Fed αύξησε για τελευταία φορά τα επιτόκια τον περασμένο Ιούλιο και οι περισσότεροι αναλυτές είναι πεπεισμένοι πως η επόμενη κίνηση θα είναι μία μείωση.

Τα στοιχεία, εξάλλου, για την οικονομία δείχνουν ότι η σφιχτή νομισματική πολιτική και η αποστράγγιση ρευστότητας έχουν οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα, που δεν είναι άλλο από την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Η εξασθένηση του πληθωρισμού είναι το δεύτερο «καύσιμο» που θα μπορούσε να βοηθήσει τα χρηματιστήρια να γράψουν νέα ιστορικά υψηλά.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό