19.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Τα καλύτερα κρασιά είναι τα… διαστημικά

Ειδήσεις Ελλάδα

Επέστρεψαν στην Γη 12 μπουκάλια κρασιού που παρέμειναν για ένα χρόνο στο Διάστημα. Όπως διαπιστώθηκε η ποιότητα και γεύση του κρασιού που εγκατέλειψε την Γη είναι πλέον ανώτερη από αυτή του… γήινου κρασιού.

Όλα ξεκίνησαν από την ιδέα που είχαν τα στελέχη της εταιρείας Space Cargo Unlimited να στείλουν στο Διάστημα κρασί αλλά και κλήματα για να μελετηθούν οι επιπτώσεις που θα είχαν οι διαστημικές συνθήκες σε αυτά. Ήταν αναμφισβήτητα ενδιαφέρον να μάθουμε τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στην ωρίμανση του κρασιού η μικροβαρύτητα. Από την άλλη πλευρά η έλλειψη φωτός και νερού θεωρούνταν δεδομένα αρνητικοί παράγοντες για την εξέλιξη των κλημάτων.

Τα μπουκάλια τοποθετήθηκαν μέσα σε ειδικούς για την περίσταση μεταλλικούς κυλίνδρους και τα κλήματα σε επίσης ειδικά διαμορφωμένες θήκες προστασίας. Αφού παρέμειναν για ένα ολόκληρο στο Διάστημα μπουκάλια και κλήματα επέστρεψαν στην Γη.

Ένα από τα μπουκάλια που ταξίδεψαν στο Διάστημα ήταν ένα Château Pétrus 2000 αξίας πέντε χιλιάδων ευρώ το οποίο οι οργανωτές του πειράματος αποφάσισαν να ανοίξουν. Κάλεσαν δώδεκα γευσιγνώστες με ειδίκευση φυσικά στο κρασί και παράλληλα άνοιξαν ένα Château Pétrus 2000 που βρισκόταν αποθηκευμένο σε ένα κελάρι. Οι γευσιγνώστες δοκίμασαν τα δύο κρασιά χωρίς να γνωρίζουν ποιο είναι το διαστημικό και ποιο το… γήινο.

Οι 11 από τους δώδεκα ειδικούς αναγνώρισαν το κρασί ποιο ήταν το κρασί που ωρίμαζε στο κελάρι και ποιο εκείνο που είχε ταξιδέψει στο Διάστημα. Όπως είπαν το κρασί που είχε εγκαταλείψει την Γη είχε ωριμάσει ταχύτερα από το άλλο και είχε καλύτερη γεύση και αρώματα.

Ακόμη πιο εντυπωσιακά ήταν όμως τα αποτελέσματα της μελέτης των κλημάτων. Παρά την έλλειψη φωτός και νερού είχαν αναπτυχθεί ταχύτερα από όσο θα είχαν αναπτυχθεί αν βρίσκονταν στην Γη. Αυτό κάνει τους επιστήμονες να εικάζουν ότι είναι πιθανό η καλλιέργεια αμπελιών έξω από την Γη να αποδώσει κάποιες καινούργιες ποικιλίες που θα μπορούν να καλλιεργηθούν στην Γη και να έχουν υψηλότερη αντοχή από τις συμβατικές.

Naftemporiki.gr με πληροφορίες από Euronews

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό