25.4 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Τα θύματα του OxyContin που αρνούνται να υπογράψουν τον διακανονισμό των 6 δισ. δολαρίων

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Έλεν Άιζακς έχασε τον γιο της από υπερβολική δόση οπιοειδών. Αλλά δεν θέλει καθόλου τα χρήματα που προσφέρει σε διακανονισμό η οικογένεια, που πούλησε δισεκατομμύρια χάπια OxyContin, σαν και αυτά που οδήγησαν το παιδί της στον εθισμό και στον θάνατο.

Η Άιζακς προτιμά να δει την οικογένεια Σκάλερ, ιδιοκτήτρια της Purdue Pharma, να ταλαιπωρείται επί χρόνια στα δικαστήρια. «Δεν υπάρχει κανένα ποσό χρημάτων που θα φέρει τα παιδιά μας πίσω» λέει η 58χρονη στη Wall Street Journal.

Η οικογένεια Σάκλερ έχει προσφέρει 6 δισ. δολάρια για να κλείσει τις αγωγές, με τις οποίες κατηγορείται ότι πυροδότησε την κρίση οπιοειδών. Περίπου 130.000 άνθρωποι θα μοιραστούν 750 εκατ. δολάρια. Είναι αυτοί που ενέκριναν πριν από δύο χρόνια τον διακανονισμό. Πολιτείες και τοπικές αρχές θα λάβουν τα υπόλοιπα χρήματα για να χρηματοδοτήσουν προγράμματα που απεξάρτησης και φροντίδας.

Γιατί είναι αντίθετοι στη συμφωνία

Γιατί η Άιζακς και άλλοι συγγενείς θυμάτων είπαν «όχι»; Γιατί ο διακανονισμός περιλαμβάνει, κάτι που θεωρούν απαράδεκτο: Δίνει στους Σάκλερς ασυλία έναντι μελλοντικών αγωγών. Ο διακανονισμός φέρει την υπογραφή πτωχευτικού δικαστηρίου της Νέας Υόρκης και το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ είναι επίσης αντίθετο με αυτόν. Έχει μάλιστα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης θεωρεί ότι είναι παράνομο να στερούνται άνθρωποι του δικαιώματος να ασκήσουν αγωγή κατά μελών της οικογένειας Σάκλερ, που έβγαλαν μία περιουσία πουλώντας τα συνταγογραφούμενα οπιοειδή χάπια. Οι δικηγόροι της Purdue τονίζουν πως η ρήτρα ασυλίας περιλαμβάνεται στον πτωχευτικό κώδικα.

Ο Γουίλιαμ Νέλσον, δικαστής της Ιντιάνα, που είδε τον γιο του να πεθαίνει από υπερβολική δόση OxyContin, θέλει να δει την οικογένεια Σάκλερ να περνάει χρόνια στα δικαστήρια, αντιμέτωπη με αγωγές. Ο ίδιος και η σύζυγός του είχαν την ευκαιρία να αντιπαρατεθούν με τους Σάκλερ στο δικαστήριο πέρυσι. Η Κριστίνα Νέλσον τους έβαλε να ακούσουν την ηχογραφημένη κλήση που πραγματοποίησε στο 911 όταν βρήκε τον γιο της χωρίς τις αισθήσεις του.

«Δεν θέλω να γλιτώσουν»

«Είναι το να θέλεις τα λεφτά από τη μία και το να θέλεις το σωστό από την άλλη» λέει στη WSJ ο Γουίλιαμ Νέλσον. «Δεν θέλω οι Σάκλερ να τη γλιτώσουν».

Η Purdue άρχισε να προωθεί το OxyContin ως ασφαλές αναλγητικό τη δεκαετία του 1990, οδηγώντας πολλούς γιατρούς στο να το συνταγογραφούν για κάθε είδους τραυματισμούς και πόνους. Ο όγκος των χαπιών της Purdue και άλλων οπιοειδών άλλων εταιρειών, που πλημμύρισε την αμερικανική αγορά, ήταν τέτοιος, που προκάλεσε μία επιδημία οπιοειδών. Σύμφωνα με στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, από το 1999 έως το 2021, σχεδόν 645.000 άνθρωποι πέθαναν από υπερβολική δόση οπιοειδών στις ΗΠΑ.

Οι Σάκλερ αρνούνται την όποια ευθύνη για την κρίση των οπιοειδών.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό