22.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Τα θεσσαλικά μαχαίρια, το πακέτο Σκυλακάκη και πότε κληρώνει για το λιμάνι του Βόλου – Οικονομικός Ταχυδρόμος

Ειδήσεις Ελλάδα

Στο 4%!

Και νέα αύξηση των επιτοκίων αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – κατά 0,25. Ετσι αισίως φτάσαμε στο 4%! Γιατί ο πληθωρισμός αντιστέκεται. Δεν είναι βέβαιο όμως πως θα είναι και η τελευταία. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις – γνωστές σιβυλλικές – δηλώσεις της κυρίας Κριστίν Λαγκάρντ. Η διοίκηση της ΕΚΤ είναι αποφασισμένη να φέρει τον πληθωρισμό στο 2%.

Βοήθειά μας

Όπως αντιλαμβάνεστε δεν είναι καλά τα μηνύματα για τους δανειολήπτες. Και οι μεν ενήμεροι εξ αυτών καλύπτονται από το πρόγραμμα των τραπεζών για το «πάγωμα» των επιτοκίων στα επίπεδα του Μαρτίου του 2023 και για ένα χρόνο. Αυτοί που «χαροπαλεύουν» ο «Θεός κι η ψυχή τους» που λένε και στο χωριό μου….

———

Ακρίβεια

Η ακρίβεια – όπως είναι λογικό – λειτουργεί σαν το «σαράκι» που κατατρώει την δημοτικότητα της κυβέρνησης. Γενικότερα. Η ενδεικτική επ΄αυτού η δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega. Και δεν έχουμε μπει ακόμη στο χειμώνα. Οι καταστροφές κι ο «κόφτης» στο προυπολογισμό θα δοκιμάσουν σοβαρά την δημοτικότητα της κυβέρνησης, αλλά και του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη!

————

Πρώτες αποζημιώσεις

Ακριβώς, με την ίδια μεθοδολογία που ακολουθήθηκε στην πυρκαγιά της Βόρειας Εύβοιας – όπως εγκαίρως σας είχα ενημερώσει – τρέχει το σύστημα των άμεσων αποζημιώσεων. Δηλαδή για χωριά που είναι κατεστραμμένα – χωρίς αυτοψία – θα χορηγείται η αποζημίωση των 6.600 ευρώ. Αυτά τα χρήματα είναι για την οικοσκευή. Τώρα αν έχει καταστραφεί το σπίτι κλπ κλπ αυτό είναι άλλο θέμα.

———

Αλληλοκατηγορίες

Εν τω μεταξύ άνοιξε θέμα με τις καταστροφή των αναχωμάτων και την πλημμύρα του Παλαμά και των άλλων χωριών στην περιοχή. Αντιπεριφερειάρχης και δήμαρχος αλληλοκατηγορούνται. Κι ο εισαγγελέας μόλις βγήκε στην «πιάτσα». Να επισημάνω ότι στην προκειμένη περίπτωση δεν έχουμε απλώς υλικές καταστροφές – που φυσικά δεν είναι αμελητέες, κάθε άλλο! – αλλά έχουμε και νεκρούς. Κι είμαστε ακόμη στην αρχή!

Ο κ. Αχ. Μπέος

Η είσοδος όμως του εισαγγελέα φαίνεται πως έχει ενοχλήσει και τον δήμαρχο Βόλου κ. Αχιλλέα Μπέο, οποίος σε συνέντευξη του στο κεντρικό δελτίο του ANT1, αποκάλεσε «πολιτικό απατεώνα» ακόμη και το περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό. Κι είμαστε ακόμη στην αρχή. Εχει μέλλον αυτή η ιστορία. Και – να μου το θυμηθείτε – θα είναι και πολύ ενδιαφέρουσα….

——

Ενεργειακά ευάλωτοι

Η ομιλία του πρωθυπουργού στην 87η ΔΕΘ μέχρι τελευταία στιγμή σβήνεται και γράφεται.

Και όπως είναι λογικό και σύμφωνα με πληροφορίες, ο κεντρικός κορμός θα αφορά τις πλημμύρες της Θεσσαλίας και τα μέτρα ανακούφισης των κατοίκων, αγροτών και επιχειρήσεων αλλά και το σχέδιο ανασυγκρότησης των νομών που σάρωσε ο Daniel.

Ωστόσο, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα περιγράψει και την πολιτική στήριξης των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Και ανάμεσα σε αυτές είναι και οι ενεργειακά ευάλωτοι καταναλωτές.

Στήριξη

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης και η αρμόδια υφυπουργός κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου έχουν στείλει τις εισηγήσεις τους στο Μέγαρο Μαξίμου και όπως μαθαίνω έχουν κάνει δουλειά για να στηθεί και να παρουσιαστεί στην 87ηΔΕΘ το συγκεκριμένο πακέτο μέτρων.

Η ηγεσία του υπουργείου κρατά «επτασφράγιστο» μυστικό το πλέγμα των παρεμβάσεων για τους ενεργειακά ευάλωτους καταναλωτές.

Πολύτεκνοι

Σίγουρα τα μέτρα θα περιλαμβάνουν την καθιέρωση ειδικού τιμολογίου ρεύματος για τις πολύτεκνες οικογένειες με περισσότερα από τέσσερα παιδιά.

Η κιλοβατώρα θα κοστίζει χαμηλότερα για τα συγκεκριμένα νοικοκυριά και με τον τρόπο αυτό θα εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ με την οποία όριζε τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να τιμολογούνται οι πολύτεκνοι.

——-

Το λιμάνι του Βόλου

Χθες όπως θα διαβάσατε στον ot.gr, το ΤΑΙΠΕΔ ανακήρυξε κι επίσημα τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προτιμητέο επενδυτή για την παραχώρηση της Αττικής Οδού.

Είχε προηγηθεί η συνεδρίαση και η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Τα μέλη του, όμως, όπως μαθαίνω δεν απασχόλησε μόνο το θέμα της Αττικής Οδού.

Ενέκρινε τα νομιμοποιητικά έγγραφα των τεσσάρων φιναλίστ επενδυτικών σχημάτων. Υπενθυμίζεται ότι στις 23 Αυγούστου υπέβαλαν δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση του 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Βόλου.

Οι πληροφορίες μου αναφέρουν πως οι φάκελοι με τις προσφορές αναμένεται να ανοίξουν προς το τέλος του μήνα, γύρω στις 28 Σεπτεμβρίου.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό