20 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Τα ελληνικά «γεράκια» της ΠΑ στην πολυεθνική άσκηση Volfa 2024

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε με τέσσερα αεροσκάφη Rafale της 332 Μοίρας από την 114 Πτέρυγα Μάχης και ανάλογο προσωπικό, από την Τρίτη 12 έως την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024, στην πολυεθνική άσκηση «Volfa 2024», που πραγματοποιήθηκε στην αεροπορική βάση Mont de Marsan της Γαλλίας.

Στην άσκηση συμμετείχαν δυνάμεις από τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία και τον Καναδά. Συνολικά εκτελέστηκαν περισσότερες από 20 σύνθετες αεροπορικές αποστολές [Composite Air Operations (COMAO)], σε σενάρια που επιτρέπουν την εκπαίδευση μάχης υψηλής έντασης προσαρμοσμένα σε νέες απειλές, ημέρα και νύχτα, αποσκοπώντας στην επαύξηση της διαλειτουργικότητας, της ετοιμότητας και της μαχητικής ικανότητας των μονάδων των συμμετεχουσών χωρών.

Δείτε πλάνα από την συμμετοχή των ελληνικών «γερακιών»:

To Rafale

To Rafale είναι ένα δικινητήριο, δελταπτέρυγο μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων, γαλλικής κατασκευής, που καλύπτει όλο το φάσμα των επιχειρησιακών αποστολών. Εντάχθηκε στο οπλοστάσιο της ΠΑ το 2021 με τη σύμβαση 013Γ/20, με την οποία η ΠΑ προμηθεύτηκε 24 αεροσκάφη. Η συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας περιλαμβάνει 12 μεταχειρισμένα και 12 νέα εκ των οποίων 18 μονοθέσια Rafale EG και 6 διθέσια Rafale DG.

Είναι ένα μαχητικό 4+ γενιάς και μπορεί να καλύψει πολλαπλούς ρόλους ταυτόχρονα (omnirole), επιτρέποντας τη διεξαγωγή διαφορετικών αποστολών κατά την ίδια πτήση. Διαθέτει 14 σταθμούς ανάρτησης και μπορεί να μεταφέρει έως και 9,5 τόνους εξωτερικών φορτίων.

Δύναται να φέρει έναν μεγάλο αριθμό όπλων, όπως τον πύραυλο αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς Meteor, τους πυραύλους MICA EM και IR, τον πύραυλο πλεύσης SCALP EG και τον πύραυλο αέρος-επιφανείας Exocet AM39 Block 2 Mod 2, καθώς επίσης και όπλα ακριβείας όπως GBU 12/16/24 και AASM, ενώ φέρει ένα πυροβόλο των 30 mm.

Τα Rafale έχουν ως βάση τους την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα και ανήκουν στην 332 Μοίρα με χαρακτηριστικό κλήσης «Γεράκι».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό