20.9 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Τα δύο φρένα για μεγαλύτερες μειώσεις στους λογαριασμούς – Πως κινήθηκαν οι πάροχοι

Ειδήσεις Ελλάδα

Δύο φρένα για μεγαλύτερες μειώσεις στις τιμές ρεύματος του Ιουνίου έβαλαν οι πάροχοι. 

Παρά τη θεαματική υποχώρηση των τιμών φυσικού αερίου TTF αλλά και την αποκλιμάκωση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, εντούτοις οι χρεώσεις που ανακοινώθηκαν δεν αποτύπωσαν αυτές τις εξελίξεις. 

Οι μειώσεις που έκαναν ήταν ως επί το πλείστον της τάξης του 0,005 με 0,01 ευρώ/kWh, ενώ υπήρχαν και οι περιπτώσεις παρόχων που έριξαν κατά 0,02 έως και 0,03 ευρώ την τιμή της κιλοβατώρας σε σύγκριση με τον Μάιο. Να σημειωθεί ότι σε αυτά τα μεγέθη συμπεριλαμβάνονται και οι επιδοτήσεις που ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

Το εύρος των τελικών χρεώσεων μαζί με εκπτώσεις συνέπειας και άλλες προωθητικές ενέργειες κινήθηκε από τα 0,704 μέχρι και τα 0,19 ευρώ/kWh. 

Τα φρένα

Σύμφωνα με πληροφορίες δύο είναι οι λόγοι για τους οποίους οι πάροχοι κινήθηκαν συγκρατημένα. 

Ο πρώτος έχει να κάνει με το γεγονός πως η υποχρέωση της πρόβλεψης των τιμών ρεύματος του επόμενου μήνα συνεχίζει να υφίσταται. Και άρα και οι επισφάλειες που κουβαλά αυτή η τιμολογιακή πολιτική. 

Μέχρι και το τέλος του Σεπτεμβρίου οι προμηθευτές είναι υποχρεωμένοι να ανακοινώνουν τις ανταγωνιστικές χρεώσεις του επόμενου μήνα κάθε 20 του τρέχοντος μήνα. 

Ο δεύτερος λόγος που οδήγησε τις εταιρείες ενέργειας να μη κάνουν μεγάλες μειώσεις στα τιμολόγια ρεύματος είναι το γεγονός της προαναγγελίας της επιδότησης του Ιουνίου από νωρίς. Η επιχορήγηση είναι 0,015 ευρώ/kWh για τα οικιακά τιμολόγια. 

Έτσι, οι πάροχοι κινήθηκαν πιο συγκρατημένα στην τιμολογιακή τους πολιτική. Ουσιαστικά άφησαν την επιδότηση να κάνει τη δουλειά…, δηλαδή να σπρώξει τις τιμές προς τα κάτω. 

Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, τόσο οι παραγωγοί όσο και οι προμηθευτές επιμένουν στο να αρθούν τα έκτακτα μέτρα υποστηρίζοντας πως με τον τρόπο αυτό η αγορά θα επανέλθει σε κανονικότητα. Κάνουν λόγο για στρεβλώσεις στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς και δεν βλέπουν κανέναν λόγο από τη στιγμή που οι τιμές έχουν επανέλθει σε ομαλά επίπεδα να διατηρούνται τα μέτρα του πλαφόν, της επιδότησης και της πρόβλεψης των τιμών ρεύματος. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό