22.1 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Τα δημοφιλέστερα βαπτιστικά ονόματα που αντέχουν στον χρόνο

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι τάσεις στα ονόματα που δίνουν οι Αμερικανοί στα παιδιά τους έχουν αλλάξει ριζικά τα τελευταία 50 χρόνια. Κάποια όμως από αυτά, παραμένουν δημοφιλή ακόμα και σήμερα. Η Διοίκηση Κοινωνικής Ασφάλισης (SSA), ξεκίνησε να συντάσσει καταλόγους με ονόματα μωρών το 1997, εντοπίζοντας αναδρομικά 200 από τα «πιο δημοφιλή» πρώτα ονόματα που δόθηκαν σε αγόρια και κορίτσια τη δεκαετία του 1970.

Εκείνη τη δεκαετία υπήρξαν περίπου 17,1 εκατομμύρια γεννήσεις ανδρών και 16,5 εκατομμύρια γεννήσεις γυναικών, σύμφωνα με τα αρχεία. Η SSA βρήκε ποια ονόματα ήταν τα πιο διαδεδομένα για τα μωρά της «γενιάς X» που γεννήθηκαν μεταξύ 1970 και 1979. 

Τα πιο δημοφιλή ανδρικά ονόματα της δεκαετίας του 1970 

ΜιχαήλΧριστόφοροςΙάσωνΔαβίδΤζέιμςΙωάννηςΡόμπερτΜπράιαν ΟυίλιαμΜατθαίος

Το Μιχαήλ είναι ένα βιβλικό όνομα που στα εβραϊκά σημαίνει αυτός «που είναι σαν τον Θεό» και φέρεται να είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα ονόματα στον κόσμο. Στην Αμερική σύμφωνα με τα αρχεία δόθηκε σε 707.588 αγόρια.

Ο Χριστόφορος είναι ελληνικό όνομα που ερμηνεύεται αυτός «που φέρει τον Χριστό» και έχει δοθεί σε 475.597 παιδιά.

Το Ιάσων έχει και αυτό ελληνικές ρίζες, σημαίνει «θεραπευτής» και δόθηκε σε 462.916 αγόρια.

Το Δαβίδ σημαίνει «αγαπημένος» στα εβραϊκά και το έχουν λάβει 445.926 νεογέννητα της δεκαετίας του ’70.

Ο Τζέιμς είναι εκείνος που «εκτόπισε» σύμφωνα με την εβραϊκή γλώσσα και το έχουν 444.900 αγόρια.

Ο Ιωάννης είναι βιβλικό όνομα που σημαίνει «ο Θεός είναι ευγενικός» στα εβραϊκά. Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής και ο απόστολος Ιωάννης είναι δύο σημαντικές μορφές που έδωσαν το έναυσμα για τη δημοτικότητα του ονόματος, ενώ, κατά τη διάρκεια της ιστορίας το έφεραν πολλοί σημαντικοί και αξιόλογοι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων βασιλιάδων και αυτοκρατόρων. Σύμφωνα με τα αρχεία δόθηκε σε 402.813 αγόρια που γεννήθηκαν στις ΗΠΑ εκέινη την εποχή.

Το Ρόμπερτ έχει αγγλικές ρίζες και μεταφράζεται ως αυτός που έχει «φωτεινή φήμη» και δόθηκε σε 397.376 παιδιά.

Ο Μπράιαν είναι ένα ιρλανδικό όνομα με ασαφή προέλευση, αλλά πιστεύεται ότι δείχνει κάποιον που διαθέτει «υψηλά» ή «ευγενικά» χαρακτηριστικά. Το όνομα πιθανότατα σχετίζεται με την παλιά ιρλανδική λέξη «BRE» που σημαίνει «λόφος» και το πήραν 322.803 αγόρια.

Η ονομασία Ουίλιαμ είναι αγγλική με γερμανικές ρίζες που φέρεται να σημαίνει «θέληση, προστασία, επιθυμία». Δεν έφυγε ποτέ από τη «μόδα» παραμένοντας ένα από τα πιο δημοφιλή ονόματα για αγόρια τα τελευταία 100 χρόνια και δόθηκε σε 283.522 παιδιά της δεκαετίας των 70s.

Ο Ματθαίος είναι ένα βιβλικό όνομα αγγλικής προέλευσης, το οποίο προέρχεται από το εβραϊκό όνομα «Mattith-yahu» και σημαίνει το «δώρο του Θεού» και το έλαβαν 277.918 αγόρια.

Τα ονόματα Τζέιμς και Ουίλιαμ ήταν τα μόνα που παρέμειναν στην πρώτη δεκάδα από τη δεκαετία του 1970 έως τις μέρες μας, σύμφωνα με τα αρχεία ονομάτων της SSA και κατατάσσονται στην πέμπτη και έκτη θέση, αντίστοιχα. 

Τα πέντε κορυφαία παιδικά ονόματα για αγόρια το 2022 ήταν τα Λίαμ, Νώε, Όλιβερ, Τζέιμς και Ελάιτζα, ενώ, τα Ουίλιαμ Ερρίκος, Λουκάς, Βενιαμίν και Θεόδωρος συμπλήρωσαν την πρώτη δεκάδα. 

Τα πιο δημοφιλή γυναικεία ονόματα της δεκαετίας του 1970 

ΤζένιφερΈιμιΜελίσαΜισέλΚίμπερλιΛίζαΆντζελαΧίδερΣτέφανιΝικόλ

Κανένα από τα κορυφαία γυναικεία ονόματα του καταλόγου της SSA που αφορά στη δεκαετία του ’70 δεν υπάρχει στις μέρες μας.

Τα 10 κορυφαία θηλυκά ονόματα του σήμερα είναι τα: Ολίβια, Έμα, Σάρλοτ, Αμέλια, Σοφία, Ισαβέλλα, Άβα, Μία, Έβελιν και Λούνα.

Η Διοίκηση Κοινωνικής Ασφάλισης των ΗΠΑ δεν έχει δημοσιεύσει ακόμα τη λίστα με τα 10 κορυφαία μωρουδιακά ονόματα του 2023.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό