17 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Τα αυτόνομα συστήματα μαθαίνουν να καταλαβαίνουν τους κακούς οδηγούς

Ειδήσεις Ελλάδα

Τα συστήματα αυτόνομης οδήγησης εξελίσσονται διαρκώς με νέες δυνατότητες. Σε αυτές έρχεται να προστεθεί και μία ακόμα πολύ σημαντική. Το να μπορούν να αναγνωρίζουν τις συμπεριφορές άλλων οδηγών στον δρόμο. Και να λαμβάνουν τα μέτρα τους απέναντι σε κακούς οδηγούς που κινούνται επικίνδυνα.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Warwick στην Αγγλία εργάζονται πάνω στην εκπαίδευση των συστημάτων αυτόνομης οδήγησης ώστε να καταλαβαίνουν πότε έχουν να κάνουν με τέτοιους οδηγούς και να “παίρνουν αποστάσεις” από τα αυτοκίνητά τους.
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο δημοσίευσαν μια εργασία αυτή την εβδομάδα που περιγράφει τις τυπικές απαντήσεις που λένε ότι οι εκνευρισμένοι οδηγοί με στόχο να βοηθήσουν τα μελλοντικά αυτόνομα οχήματα να ανταποκρίνονται κατάλληλα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι εκνευρισμένοι άνθρωποι οδηγούν πιο γρήγορα, κάνουν περισσότερα λάθη και θέτουν σε κίνδυνο τους άλλους.
Όπως αναφέρει η ομάδα του Πανεπιστημίου, αυτή η έρευνα είναι σημαντική γιατί, καθώς πλησιάζει η εποχή των αυτόνομων οχημάτων, η οδική κυκλοφορία θα είναι ένας συνδυασμός αυτόνομων και μη αυτόνομων οχημάτων, που οδηγούνται από άτομα που μπορεί να επιδίδονται σε επιθετική οδήγηση
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της έρευνας, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που χαρακτηρίζει την επιθετική οδηγική συμπεριφορά με συστηματικό τρόπο, έτσι ώστε να βοηθήσει τα αυτόνομα οχήματα να εντοπίσουν πιθανή επιθετική οδήγηση στο μέλλον.
Μπορεί να φαίνεται υπερβολικό όμως η κατανόηση αυτής της συμπεριφοράς από τα αυτόνομα αυτοκίνητα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Η έρευνα δείχνει ότι οι εκνευρισμένοι οδηγοί κινούνται πολύ πιο γρήγορα από τους άλλους και κάνουν 2,5 φορές περισσότερα λάθη από τους ήρεμους οδηγούς.
Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν στους δρόμους το 2019 και τα ανθρώπινα λάθη προκάλεσαν το 90-95% αυτών των θανατηφόρων ατυχημάτων.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό