14.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Τα αδύναμα στοιχεία για την κινεζική οικονομία ρίχνουν σκιά στις αγορές

Ειδήσεις Ελλάδα

Νευρικό το κλίμα στις αγορές της Ασίας το πρωί της Δευτέρας. Τα στοιχεία που έδειξαν σημαντική επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας τον Απρίλιο οδήγησαν σε αρνητικό έδαφος τον Σύνθετο Δείκτη στη Σαγκάη, έριξαν σκιά στο Χονγκ Κονγκ και περιόρισαν σημαντικά τα κέρδη στο Τόκιο. 

Οι πωλήσεις λιανικής στην Κίνα έκαναν βουτιά 11,1% τον Απρίλιο σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Η πτώση ήταν διπλάσια των εκτιμήσεων των αναλυτών. Μάλιστα συνοδεύτηκε από πτώση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 2,9% τον ίδιο μήνα – κόντρα στις προβλέψεις για ελαφρά αύξηση.

Η παραγωγή της μεταποίησης υποχώρησε κατά 4,6%, με τις πιέσεις να είναι ισχυρότερες στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας και του μηχανολογικού εξοπλισμού. Η παραγωγή επιβατικών αυτοκινήτων έκανε βουτιά 41,1% και οι πωλήσεις ήταν μειωμένες κατά 31,6% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2021. 

Απογοητευτικά τα στοιχεία και από το μέτωπο της απασχόλησης. Το ποσοστό της ανεργίας στις 31 μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας σκαρφάλωσε στα νέα υψηλά του 6,7% τον Απρίλιο. Στις ηλικίες 16 -24 ετών ήταν στο 18,2%.

Στον απόηχο των στοιχείων ο Σύνθετος Δείκτης στη Σαγκάη καταγράφει στις 08:20 ώρα Ελλάδος πτώση 0,4%. Την ίδια ώρα στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng παλεύει να κρατηθεί σε θετικό έδαφος με άνοδο μόλις 0,04% και στο Τόκιο ο Nikkei 225 ενισχύεται μόλις 0,5%. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο ιαπωνικός δείκτης είχε καταγράψει απώλειες 2,1%, παρά το γεγονός ότι το αδύναμο γεν πρόσφερε στήριξη στις μετοχές εξαγγικών εταιρειών. 

Ελαφρά άνοδο (0,2%) παρουσιάζει και ο περιφερειακός δείκτης MSCI Asia Pacific, ύστερα από απώλειες 2,7% την περασμένη εβδομάδα. 

naftemporiki.gr 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό