16.8 C
Athens
Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Τα έργα στην Ελλάδα με τα περίφημα «πακέτα Ντελόρ»

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Ζακ Ντελόρ, που πέθανε την Τετάρτη 27/12, διετέλεσε πρόεδρος της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, εργάστηκε στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας του, ενώ, διετέλεσε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού αλλά εκλέχθηκε και ευρωβουλευτής από τους συμπατριώτες του. 

Ο Γάλλος πολιτικός υπήρξε την τριετία 1969-72 σύμβουλος του πρωθυπουργού, Ζακ Σαμπάν-Ντελμάς και το 1981 προσχώρησε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα. Έγινε υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Φρανσουά Μιτεράν και ήταν από τους πρωτεργάτες του σχεδίου της ευρωπαϊκής ενοποίησης ως πρόεδρος της Κομισιόν από το 1985 μέχρι το 1995.

H Επιτροπή Ντελόρ

Η Επιτροπή για τη Μελέτη της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, γνωστότερη ως Επιτροπή Ντελόρ, συγκροτήθηκε τον Ιούνιο του 1988. Υπήρξε το αποτέλεσμα της εντολής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να εξεταστούν και να προταθούν συγκεκριμένα στάδια προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Επικεφαλής της τέθηκε ο Ζακ Ντελόρ, τότε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Επιτροπή εκπλήρωσε την αποστολή της με τη δημοσίευση έκθεσης τον Απρίλιο του 1989 σχετικά με την «Οικονομική και Νομισματική Ένωση στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα». Μεταξύ άλλων, η έκθεση πρότεινε τρία στάδια για την επίτευξη της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και συνέβαλε στην ανάπτυξη της διαδικασίας νομισματικής και οικονομικής ενοποίησης.

Τα αρχεία της Επιτροπής για τη Μελέτη της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης περιλαμβάνουν συλλογή εγγράφων αποθηκευμένων σε 15 κούτες. Τα έγγραφα αυτά έχουν συνταχθεί κυρίως στα αγγλικά ή τα γαλλικά και καλύπτουν την περίοδο από τον Σεπτέμβριο 1988 μέχρι τον Οκτώβριο 1989. Τα τηρούμενα αρχεία περιλαμβάνουν τόσο έγγραφα συνεδριάσεων όσο και έγγραφα που αφορούν την προετοιμασία της ίδιας της έκθεσης Ντελόρ.

Τα «πακέτα» βοήθειας στην Ελλάδα

Αφετηρία ήταν μια ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή το 1987, που έμεινε στην ιστορία ως «Πακέτο Ντελόρ Ι». Πέντε χρόνια αργότερα ακολούθησε η νέα δέσμη μέτρων με το όνομα «Ντελόρ ΙΙ». Μάλιστα, η Ελλάδα υπήχθη ολόκληρη στις περιοχές αυτές, συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής των Αθηνών. Η χώρα μας χάρη στα πακέτα Ντελόρ, μέσω του Β’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΚΠΣ), κατάφερε να ενισχύσει σε πρωτόγνωρο βαθμό τις υποδομές της. Εκείνη την εποχή έγιναν έργα στα συγκοινωνιακά δίκτυα, στον τομέα ύδρευσης-αποχέτευσης, στις εγκαταστάσεις για τη μεταποίηση και τυποποίηση γεωργικών προϊόντων και σε πολλές άλλες.

Ο Ζακ Ντελόρ (φωτογραφία ΑΠΕ / EPA)

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, από 1.1.1999 ως 31.12.2001 θα επενδυθούν 2,8 τρισ. δρχ. μέσω του Β’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΚΠΣ) ­δηλαδή το 40% του συνολικού ποσού που προβλέπει το εν λόγω πακέτο. Το ποσό αυτό είναι το «υπόλοιπο» όλου του Β’ ΚΠΣ, αφού ως το τέλος του 1998, δηλαδή σε περίπου δύο μήνες, θα έχει απορροφηθεί το 60% των συνολικών κεφαλαίων που είχαν προβλεφθεί να επενδυθούν από το 1994 (πρώτο έτος εφαρμογής του). Είναι σαφές ότι οι επενδύσεις συνολικής δαπάνης 2,8 τρισ. δρχ. στην αγορά όχι μόνο θα εξασφαλίσουν την εκτέλεση εκατοντάδων έργων, αλλά και θα ενισχύσουν καθοριστικά τις προσπάθειες ένταξης της χώρας στη ζώνη του ευρώ.

Ο τότε γενικός γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας Επενδύσεων και Ανάπτυξης Ηλίας Πλασκοβίτης, είχε αναφέρει πως το 1998 θα «κλείσει» με απορροφήσεις που θα φθάσουν το 20% των συνολικών δαπανών, δηλαδή είχαν επενδυθεί τότε 1.400 δισ. δρχ.

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ ήταν υποχρεωμένα να ολοκληρώσουν τα έργα, ενέργειες και δράσεις που προβλέπονται στο Β’ ΚΠΣ το αργότερο ως την ανωτέρω ημερομηνία διότι από το 2001 ως το 2006 θα εφαρμοσθεί το Γ’ ΚΠΣ, για το οποίο, όπως υποστήριξε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου, είχαν ήδη δρομολογηθεί οι σχετικές διαδικασίες.

Στις χρηματοδοτήσεις του Γ’ ΚΠΣ θα συμπεριληφθούν, υποχρεωτικά, αρκετά από τα μεγάλα έργα που έχουν αρχίσει μέσω των χρηματοδοτήσεων του Β’ ΚΠΣ, όπως η ζεύξη Ρίου-Αντιρρίου, η περιφερειακή οδός Αττικής, τα δίκτυα φυσικού αερίου και οι επεκτάσεις των γραμμών του μετρό. Όχι, όμως, το αεροδρόμιο των Σπάτων, αφού έως τον Μάρτιο του 2001 θα έχουν ολοκληρωθεί οι υποχρεώσεις της ελληνικής πλευράς.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό