16.1 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Τέλος το Ingenuity από τον Άρη μετά από 72 πτήσεις

Ειδήσεις Ελλάδα

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία (NASA) ανακοίνωσε σήμερα το τέλος της αποστολής του ελικοπτέρου Ingenuity στον Άρη, αφού καταστράφηκε τουλάχιστον ένα από τα πτερύγια του έλικα κατά την 72η και τελευταία πτήση του στον Κόκκινο Πλανήτη.

Ο επικεφαλής της NASA Μπιλ Νέλσον υπογράμμισε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του πως όσα κατάφερε το Ingenuity ξεπέρασαν κάθε προσδοκία των υπευθύνων της αποστολής.

«Το ιστορικό ταξίδι του Ingenuity, του πρώτου αεροσκάφους σε άλλο πλανήτη, έφτασε στο τέλος του», δήλωσε ο Νέλσον προσθέτοντας: «Αυτό το σημαντικό ελικόπτερο πέταξε ψηλότερα και μακρύτερα απ’ ό,τι είχαμε ποτέ φανταστεί και βοήθησε τη NASA να κάνει αυτό που κάνουμε καλύτερα –να μετατρέψουμε το αδύνατο σε δυνατό. Μέσω τέτοιων αποστολών όπως αυτήν του Ingenuity, η NASA ανοίγει το δρόμο για μελλοντικές πτήσεις στο ηλιακό μας σύστημα σε συνδυασμό με μια πιο έξυπνη και ασφαλέστερη ανθρώπινη εξερεύνηση στον Άρη, αλλά και πέρα ​​από αυτόν».

Το Ingenuity έφθασε στον Άρη στις 18 Φεβρουαρίου 2021, προσαρτημένο στο ρομποτικό όχημα Perseverance της NASA. Δύο μήνες αργότερα έγινε το πρώτο μηχανοκίνητο αεροσκάφος που εκτελούσε πτήση σε άλλον πλανήτη. Παρότι οι υπεύθυνοι της αποστολής σχεδίαζαν αρχικά μόλις πέντε πτήσεις, έγιναν συνολικά 72.

«Η εποχή της τροφοδοτούμενης, ελεγχόμενης πτήσης στον Κόκκινο Πλανήτη έχει φτάσει στο τέλος της – προς το παρόν. Το ελικόπτερο του Άρη απέδειξε ότι κάτι τέτοιο ήταν δυνατό, ανοίγοντας τον δρόμο για τους μελλοντικούς εξερευνητές. ”Τα ευχαριστώ” στο Ingenuity που πήγε την εξερεύνηση του Άρη σε άλλο επίπεδο», έγραψε στο Χ η NASA παίζοντας το ανάλογο βίντεο με την πτήση του ελικοπτέρου.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό