23.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Τέλη Μαρτίου ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες και τις γυναίκες αγρότισσες

Ειδήσεις Ελλάδα

Αθήνα, 5 Μαρτίου 2024

Δόμνα Μιχαηλίδου: «Ήδη 27.000 εργαζόμενοι συνταξιούχοι, μέσα σε μια εβδομάδα, έχουν κάνει αίτηση στην Ηλεκτρονική Πλατφόρμα»

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ – Σημεία συνέντευξης της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνας Μιχαηλίδου, στην εκπομπή «Αταίριαστοι» με τον Γιάννη Ντσούνο και τον Χρήστο Κούτρα

Για την πλατφόρμα για τους εργαζόμενους συνταξιούχους

«Ο στόχος μας είναι διττός. Από την μια, οι συνταξιούχοι να παίρνουν την σύνταξή τους, από την άλλη όσοι εργάζονται να το δηλώνουν. Ήδη μέσα σε μια μόλις εβδομάδα, από τη στιγμή που άνοιξε η Ηλεκτρονική Πλατφόρμα για τους εργαζόμενους συνταξιούχους, 27.000 συνταξιούχοι συμπολίτες μας που εργάζονται -πριν τη λειτουργία της Πλατφόρμας δήλωση είχαν κάνει μόλις 36.000 συνταξιούχοι εργαζόμενοι-, έχουν κάνει αίτησή, και πλέον μπορούν και λαμβάνουν το 100% της σύνταξής τους. Πλέον οι συνταξιούχοι λαμβάνουν το 100% της σύνταξής τους και όχι το 70% που ίσχυε προηγουμένως ενώ από το μισθό τους παρακρατείται ένας πόρος της τάξεως του 10%. Υπολογίζουμε ότι ο συνταξιούχος εργαζόμενος κερδίζει μηνιαίως από 190 μέχρι 300 ευρώ.Η αποδοχή του μέτρου και η προσέλευση των συνταξιούχων εργαζομένων στην πλατφόρμα, μας δείχνουν ότι η πολιτική που εφαρμόζουμε είναι σωστή και ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζόμενων συνταξιούχων. Είναι σαφές ότι θα ξεπεράσουμε τον στόχο και οι αιτήσεις των συνταξιούχων θα υπερβούν κατά πολύ αυτές που είχαν γίνει πριν την λειτουργία της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας που ήταν 36.000». Για τις τριετίες

«Θέλω να είμαι σαφής. Το να πληρώνεται κάποιος την τριετία του δεν είναι προαιρετικό, είναι υποχρεωτικό. Δεν είναι ότι αν ο εργοδότης θέλει ή δεν θέλει, είναι καλός, δεν είναι καλός, είναι ελαστικός, δεν είναι ελαστικός πληρώνει τον εργαζόμενο την τριετία του το 10% της αύξησης από τον Δεκέμβριο του 2023. Η αύξηση αυτή δεδομένου του παγώματος από το 2012 μέχρι το 2023 είναι υποχρεωτική. Όσον αφορά στους ελέγχους, ο ΣΕΠΕ πέρσι έκανε 60.000 ελέγχους και μέσα από την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας που πλέον χρησιμοποιούμε και μέσα από τους προγραμματισμένους ελέγχους και μέσα από τις καταγγελίες του ίδιου του εργαζόμενου θέλουμε να έχουμε εργασιακή ειρήνη». Στόχος μας είναι μέσα από την χρήση της ψηφιακής κάρτας, τους προγραμματισμένους ελέγχους αλλά και μέσα από τις καταγγελίες του ίδιου του εργαζόμενου να έχουμε εργασιακή ειρήνη και να προστατεύουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων. Βάσει των ελέγχων που πλέον κάνουμε με τα ψηφιακά εργαλεία, με την ψηφιακή κάρτα 4.000 εργαζόμενοι οι οποίοι φοβόντουσαν να καταγγείλουν τον εργοδότη τους αντίστοιχα ότι δεν τους έχει δηλώσει ολικώς την εργασία τους, 4.000 εργαζόμενοι έχουν ήδη πάρει σε 212 επιχειρήσεις τα δεδουλευμένα τους. 4.000 άνθρωποι έχουν πληρωθεί γιατί ήταν υποδηλωμένοι».

Για το επίδομα μητρότητας

«Στο τέλος του μήνα ανοίγουμε την πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας που πλέον και οι αυτοαπασχολούμενες και οι γυναίκες αγρότισσες μπορούν να λαμβάνουν για 9 μήνες τον κατώτατο μισθό».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό