24.4 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τη Γάζα – Νέο τελεσίγραφο Νετανιάχου για τους ομήρους

Ειδήσεις Ελλάδα

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι άμαχοι φεύγουν και σήμερα, με τα πόδια, από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, αναζητώντας στα νότια ένα ασφαλές καταφύγιο από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και τις μάχες μεταξύ των Ισραηλινών στρατιωτών και της Χαμάς.

Η έξοδος αυτή πραγματοποιήθηκε στο τετράωρο «παράθυρο ευκαιρίας» που ανακοίνωσε το Ισραήλ, το οποίο έχει καλέσει τους κατοίκους στο βόρειο τμήμα του θύλακα να φύγουν. Όμως τα κεντρικά και νότια τμήματα της πολιορκημένης Γάζας δέχτηκαν και πάλι πυρά, καθώς ο πόλεμος μπαίνει στον δεύτερο μήνα του.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας είπαν ότι σε αεροπορικό βομβαρδισμό σε σπίτια στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ σκοτώθηκαν το πρωί 18 άνθρωποι. Στο Χαν Γιουνές σκοτώθηκαν άλλοι έξι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένα μικρό κορίτσι.

«Καθόμασταν ήσυχοι όταν ξαφνικά ένα F-16 έπληξε ένα σπίτι και το ανατίναξε, γκρεμίστηκαν τρία σπίτια, το ένα δίπλα στο άλλο», είπε ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο Μοχάμεντ Άμπου Ντάκα. «Ήταν όλοι τους άμαχοι. Μια γιαγιά, ένας παππούς και υπάρχουν και άλλοι κάτω από τα συντρίμμια», πρόσθεσε.

Η Πόλη της Γάζας, το προπύργιο της Χαμάς, είναι περικυκλωμένη από τις ισραηλινές δυνάμεις. Ο στρατός λέει ότι έχει προχωρήσει μέχρι την καρδιά της πυκνοκατοικημένης πόλης ενώ η Χαμάς υποστηρίζει ότι οι μαχητές της έχουν επιφέρει μεγάλες απώλειες στον ισραηλινό στρατό.

Καταστρέψαμε 130 σήραγγες

Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, είπε ότι μηχανικοί του στρατού χρησιμοποιούν εκρηκτικά για να καταστρέψουν το υπόγειο δίκτυο της Χαμάς που εκτείνεται σε μήκος εκατοντάδων χιλιομέτρων κάτω από τη Γάζα. Στην ανακοίνωσή του σήμερα ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι έχει καταστρέψει 130 φρεάτια σηράγγων μέχρι στιγμής.

Πηγές προσκείμενες στη Χαμάς και τον Ισλαμικό Τζιχάντ είπαν ωστόσο ότι τα ισραηλινά άρματα συναντούν σφοδρή αντίσταση και οι μαχητές χρησιμοποιούν τις σήραγγες για να στήνουν ενέδρες. Το Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι 33 στρατιώτες του σκοτώθηκαν στις επιχειρήσεις αυτές.

Νέο τελεσίγραφο Νετανιάχου για τους ομήρους

«Δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός χωρίς την απελευθέρωση των ομήρων μας», είναι η λακωνική δήλωση του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάχου.

Νωρίτερα είχαν υπάρξει αναφορές στα διεθνή ΜΜΕ σχετικά με τη μεσολάβηση του Κατάρ στις διαπραγματεύσεις για τους απαχθέντες από τη Χαμάς.

לא תהיה הפסקת אש בלי שחרור חטופינו.

— Benjamin Netanyahu – בנימין נתניהו (@netanyahu) November 8, 2023

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό