16.2 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Συστάσεις υπ. Εργασίας για προληπτικά μέτρα προστασίας των διανομέων

Ειδήσεις Ελλάδα

Συστάσεις για προληπτικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων, ειδικά για τους διανομείς, απευθύνει το υπουργείο Εργασίας, λόγω της κακοκαιρίας Bettina.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης «συστήνει στους εργοδότες προληπτικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων, ειδικά για τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες delivery,  σύμφωνα και με το άρθρο 32 του ν 5053/23, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που θα προκληθούν από το βαρομετρικά χαμηλό “Bettina”».

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισηςσυστήνει στους εργοδότες προληπτικα μέτρα προστασίας των εργαζομένων, ειδικά για τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες delivery, σύμφωνα και με το άρθρο 32 του ν 5053/23, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που θα προκληθούν από το…

— Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi) November 25, 2023

Παράλληλα, μέσω ανακοίνωσής του, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εφιστά την προσοχή στους εργοδότες επιχειρήσεων σε  περιοχές που, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, εκδηλώνονται ή αναμένεται να εκδηλωθούν ακραία καιρικά φαινόμενα, να προβούν, στο πλαίσιο της θεσμικά προβλεπόμενης υποχρέωσης προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων τους, στις απαραίτητες, κατά περίπτωση, ενέργειες, όπως ενδεικτικά αποφυγή ή ασφαλή διευθέτηση εξωτερικών εργασιών, χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας, διευκόλυνση ασφαλούς προσέλευσης και αποχώρησης στους χώρους εργασίας. Ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται στην ασφάλεια των εργαζομένων σε υπηρεσίες delivery.

«Σε κάθε δε περίπτωση, οφείλουν να συμμορφώνονται με τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα και με το άρθρο  32 του ν.5053/23» τονίζει το υπουργείο Εργασίας.

Νωρίτερα, σε ανάρτησή του, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι «εν όψει των εντόνων καιρικών φαινομένων που συμβαίνουν υπενθυμίζω ότι σε περίπτωση φυσικών ή τεχνολογικών καταστροφών ή έκτακτων καιρικών φαινομένων, για την αντιμετώπιση των οποίων λαμβάνονται έκτακτα μέτρα από τις αρμόδιες αρχές, ιδίως μέτρα που αφορούν στην υποχρεωτική εκκένωση ή την προληπτική απομάκρυνση πολιτών από συγκεκριμένες περιοχές, οι εργοδότες των επιχειρήσεων που λειτουργούν σε αυτές υποχρεούνται να συμμορφώνονται με αυτά. Σε περίπτωση παράβασης της υποχρέωσης του πρώτου εδαφίου επιβάλλονται οι κυρώσεις των άρθρων 24 και 28 του ν. 3996/2011 (Α’ 170) αρθρο 32 ν.5053/2023».

Εν όψει των εντόνων καιρικών φαινομένων που συμβαίνουν υπενθυμίζω ότι σε περίπτωση φυσικών ή τεχνολογικών καταστροφών ή έκτακτων καιρικών φαινομένων, για την αντιμετώπιση των οποίων λαμβάνονται έκτακτα μέτρα από τις αρμόδιες αρχές, ιδίως μέτρα που αφορούν στην υποχρεωτική…

— Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi) November 25, 2023

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Νωρίτερα, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εκδόθηκε χθες, Παρασκευή, αναβαθμίστηκε σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία σε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, λόγω της σημαντικής και γρήγορης βάθυνσης του βαρομετρικού χαμηλού Bettina που σχηματίστηκε στην Αδριατική και κινείται προς τη χώρα μας, με αποτέλεσμα τη σημαντική ενίσχυση των ανέμων που θα φτάσουν στα 9 και πιθανώς τοπικά στα 10 μποφόρ.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, κακοκαιρία αναμένεται το Σαββατοκύριακο (25 και 26 Νοεμβρίου 2023), με κύρια χαρακτηριστικά τους πολύ θυελλώδεις ανέμους σε όλη σχεδόν τη χώρα και τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και την ανατολική και νότια νησιωτική Ελλάδα.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της Θράκης, της Μακεδονίας και πρόσκαιρα της Ηπείρου.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση από το Σάββατο το βράδυ και κυρίως την Κυριακή, οπότε θα υποχωρήσει κατά 8 με 10 βαθμούς στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά και κατά 4 με 6 βαθμούς Κελσίου στις υπόλοιπες περιοχές.

Κακοκαιρία Bettina: Μπαράζ μηνυμάτων από το 112 – Πού αναμένονται θυελλώδεις άνεμοι

Μηνύματα από το 112

Λόγω της κακοκαιρίας, εστάλησαν μηνύματα από το 112 σε:

ΑττικήΒόρειο ΑιγαίοΚυκλάδεςΠατραϊκό και ΚορινθιακόΑνατολική Μακεδονία και ΘράκηΚεντρική Μακεδονία

Στα μηνύματα γίνεται λόγος για θυελλώδεις ανέμους. «Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (θυελλώδεις άνεμοι) το επόμενο 24ωρο στην περιοχή σας. Αποφύγετε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων & ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών» τονίζεται.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό