16.9 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Συσκέψεις για να δώσει το «οκ» για τους ομήρους- Οι όροι της συμφωνίας με τη Χαμάς

Ειδήσεις Ελλάδα

Σε εξέλιξη είναι διαδοχικές συνεδριάσεις στο Ισραήλ με θέμα την έγκριση της συμφωνίας με τη Χαμάς για την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αφού δήλωσε ότ εύχεται «σύντομα να έχουμε ευχάριστα νέα για τους ομήρους», συγκάλεσε για σήμερα το απόγευμα το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο στις 18:00, το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας στις 19:00 και την κυβέρνηση στις 20:00.

Σύμφωνα με δημοσίευμα ισραηλινών μέσων, τα παραπάνω όργανα συνεδριάζουν προκειμένου να εγκρίνουν τη συμφωνία για την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Στο μεταξύ πηγές της ισραηλινής κυβέρνησης αποκαλύπτουν τους όρους της συμφωνίας, σημειώνοντας ότι οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ είναι υπέρ της συμφωνίας. Παράλληλα, σημειώνουν ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση των φάσεων της απελευθέρωσης των ομήρων, η στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Γάζα θα ξαναρχίσει.

Οι όροι που έχουν διαρρεύσει κάνουν λόγο για δύο φάσεις.

Στην πρώτη φάση προβλέπεται:

Τετραήμερη παύση των εχροπραξιώνΕίσοδος 300 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.Απελευθέρωση τουλάχιστον 50 Ισραηλινών ομήρων- κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους- με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 150-300 Παλαιστίνιων κρατούμενων στις ισραηλινές φυλακές. Θα απελευθερώνονται περίπου 12-13 όμηροι την ημέρα καθώς τίθεται σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός

Πηγές της ισραηλινής κυβέρνησης σημειώνουν ότι το Ισραήλ επιμένει σε ορισμένους όρους, όπως ότι δεν θα επιτρέψει να αφεθεί ελεύθερος κανένας Παλαιστίνιος κρατούμενος που έχει καταδικαστεί για φόνο.  Αναφέρουν επίσης το Ισραήλ θα απελευθερώσει γυναίκες και ανήλικους κρατούμενους, με τον καθένα να επιστρέφει στην πόλη ή την κωμόπολη όπου ζούσε πριν από τη φυλάκιση, συμπεριλαμβανομένης της Δυτικής Όχθης και Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Στην δεύτερη φάση προβλέπεται:

Δεδομένου ότι και άλλες ένοπλες ομάδες, όπως η Ισλαμική Τζιχάντ, κρατούν ομήρους στη Γάζα, η Χαμάς θα προσπαθήσει να εντοπίσει γυναίκες και παιδιά που κρατούνται από αυτές.Παράταση της παύσης των εχθροπραξιών. Η διακοπή των μαχών θα μπορούσε να παραταθεί σε αντάλλαγμα για 10 επιπλέον απελευθερώσεις ανά ημέρα. Το Ισραήλ πιστεύει ότι η Χαμάς μπορεί να καταφέρει να εντοπίσει και να απελευθερώσει έως και 30 ακόμη γυναίκες και παιδιά που κρατούνται όμηροι.

Πηγές της ισραηλινής κυβέρνησης σημειώνουν ότι η συμφωνία αφορά την απελευθέρωση Ισραηλινών πολιτών που είναι εν ζωή. Αναφέρουν επίσης ότι οι ξένοι πολίτες δεν συμπεριλαμβάνονται στην παρούσα συμφωνία, αλλά μπορούν επίσης να αποφυλακιστούν σύμφωνα με συμφωνίες που συνάπτει η Χαμάς με άλλες χώρες.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης:

Ο ισραηλινός στρατός και η Σιν Μπετ θα σταματήσουν να πετούν drones συλλογής πληροφοριών για έξι ώρες την ημέρα, αν και άλλα μέτρα συλλογής πληροφοριών θα συνεχίσουν να διασφαλίζουν την προστασία των στρατιωτών στη Λωρίδα της Γάζας.Το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στους κατοίκους της Γάζας που εκκενώθηκαν προς τα νότια να επιστρέψουν στο βόρειο τμήμα του θύλακα όπου επιχειρεί το ισραηλινός στρατός.

Σημειώνεται ότι πηγές της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ πιέζουν για πλήρη κατάπαυση του πυρός, όχι μόνο των χερσαίων επιχειρήσεων αλλά και των αεροπορικών, με εξαίρεση το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου, με βάση τις πληροφορίες, θα υπάρχει διακοπή των αεροπορικών επιχειρήσεων για έξι ώρες την ημέρα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό